Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Meestgestelde vragen van scholieren over nieuwe coronamaatregelen

De scholen zijn dicht en blijven voorlopig ook gesloten. De quarantaineperiode vanwege de coronacrisis duurt voort. Terwijl de meeste scholieren in de klas liever geen vraag stellen, stroomden de vragen over deze unieke maatregel binnen bij ons. In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen. 

Laatst bijgewerkt: 1 april, 12:00. Zodra er nieuwe informatie is, werken we het blog bij. 

Over school en examens

Gaan de centrale eindexamens door?
Update 24 maart: De centrale eindexamens worden afgelast. De cijfers van de schoolexamens zijn nu leidend. Er komt binnenkort meer nieuws over de exacte zak/slaag regeling. Het LAKS heeft deze week overigens de klachtenlijn Examenklacht.nl toch geopend, hier kun je terecht met klachten over de schoolexamens, over het (digitaal) afnemen van toetsen of over onduidelijke communicatie vanuit school. 

Gaan de schoolexamens die gepland stonden door?
Update 24 maart: De schoolexamens worden nu leidend om te bepalen of jij een diploma krijgt of niet.

Het ministerie van Onderwijs heeft besloten de scholen te openen voor eindexamenleerlingen. Zo kan deze groep toch de laatste schoolexamens maken en kunnen de praktijkexamens voor vmbo kader en basis ook doorgaan. Ook gaan de scholen 'als dat nodig is' open om les te geven aan eindexamenleerlingen. Hoe dit precies ingevuld wordt, zal per school verschillen. Neem voor vragen over jouw schoolexamens contact op met je school.  

Worden de laatste SE-onderdelen geschrapt?
Update 24 maart: Nee. De schoolexamens worden belangrijk, want op basis daarvan wordt bepaald of jij slaagt. Moet je nog schoolexamens maken? Dan hoor je waarschijnlijk binnenkort van je school wanneer deze ingepland worden. Schoolexamens mogen tot en met 1 juni worden afgenomen. 

Daar is tot nu toe niks over bekend. Deze week komt er meer informatie over wat er gaat gebeuren met de schoolexamens en centrale eindexamens, hou daarvoor Scholieren.com in de gaten!

Wanneer ben je dan geslaagd?
De exacte regeling hiervoor moet nog bekendgemaakt worden. In dit blog lees je wel vast wat normaal gesproken de regels zijn, wat betreft voldoendes, onvoldoendes, compensatiepunten etc. 

  Blijven schoolgebouwen wel open?
  Update 31 maart: alle scholen blijven dicht.

  Basisscholen zijn open om leerlingen op te vangen die niet alleen thuis kunnen blijven en wiens ouders cruciale beroepen hebben. Cruciale beroepen zijn bijvoorbeeld zorgmedewerkers, politie, brandweer en vuilnismannen. Hier vindt je de hele lijst.

  Leerlingen op middelbare scholen zijn vaak oud genoeg om alleen thuis te blijven, dus veel middelbare scholen zijn wel op slot. Het verschilt per middelbare school of de deur dicht zit, dus check de website van je school om te zien of jouw school open is.

  Wat als je boeken nog op school liggen? Kan je die nog ophalen?
  Check op de website van je school of het schoolgebouw op slot zit of niet. Op sommige middelbare scholen wordt al overlegd om het gebouw voor een dag open te laten, zodat leerlingen hun boeken kunnen ophalen. Hou het nieuws van je eigen middelbare school hiervoor in de gaten.

  Gaat de tijd die we nu thuis zijn af van de meivakantie?
  Ook hierover is nog niks bekend gemaakt. Wacht dus nog even met uitjes plannen tot er meer duidelijkheid over is. Hou Scholieren.com in de gaten voor updates!

  Moeten we thuis werken? Ofwel online les, ofwel zelfstandig uit een boek?
  Momenteel is het kabinet in overleg hoe onderwijs op afstand zo goed mogelijk aangeboden kan worden. Over het algemeen geldt dat veel scholen en leraren vandaag en morgen plannen maken hiervoor, en dat je verderop in de week meer hoort.

  Het kan ook zijn dat je eigen docenten al iets bedacht hebben. Misschien vragen ze je zelfstandig verder te leren en opdrachten te maken of bieden ze een online les aan. Luister vooral naar wat je eigen docent heeft gezegd. Binnenkort komt er meer landelijke informatie, houd Scholieren.com daarvoor in de gaten!

  Als je moeite hebt met het bijbenen van de stof, neem dan eens een kijkje op ons videoplatform. Daar vindt je video's van allerlei YouTube-leraren die de stof uitleggen. Ook vind je hier op Scholieren.com een heleboel samenvattingen van alle vakken, voor elk niveau, voor elke methode. Verder werken we heel hard aan onze Coronacrisis-pagina, waarop we jullie zo goed mogelijk gaan helpen met updates, video's en tips.

  Hoe werkt online les? Kan je dan afwezig gemeld worden?
  Er wordt overlegd door het kabinet hoe docenten onderwijs op afstand kunnen aanbieden en hoe dat eruit zal zien. Tot nu toe geldt: volg de instructies van je eigen docenten en school. Meer landelijke informatie komt later, hou Scholieren.com in de gaten voor updates!

  Over studiekeuze

  Gaan open dagen en meeloopdagen door?
  Veel open dagen en ook meeloopdagen worden afgelast. Hoger onderwijsinstellingen zijn namelijk ook dicht. Sommige hbo's of uni's maken van hun open dag een online open dag. Kijk hiervoor op de site van de onderwijsinstelling die je wilde bezoeken.

  Hoe zit het met aanmelden voor een studie?
  Op 19 maart is besloten dat de aanmelddeadline voor een vervolgopleiding wordt verschoven naar 1 juni (dit was 1 mei). Je hebt dus iets meer tijd om je aan te melden.

  Heeft de coronacrisis ook gevolgen voor de studiekeuzecheck?
  Ja, het kan zijn dat bepaalde vormen van de studiekeuzecheck niet doorgaan, omdat je hiervoor fysiek aanwezig moet zijn. Gezien de haalbaarheid, hebben universiteiten na 1 mei geen verplichting meer om een studiekeuzecheck aan te bieden, maar zij zullen zich hier wel zoveel mogelijk voor inspannen.

  Over het dagelijks leven
  Gaat de McDonald's dicht?|
  Ja, de McDonald's is dicht. Alle horecagelegenheden zijn gesloten, dus ook de Maccie. Je zal het tot en met 6 april zonder je favoriete hamburger/chillplek moeten doen en misschien nog wel langer. Overigens, als je in de luxepositie bent dat je een auto hebt of iemand kent met een auto: de McDrives zijn nog wel open. Ook bij Thuisbezorgd kun je nog gewoon bestellen. 

  Welke winkels blijven er precies open?
  Supermarkten, apotheken en kledingwinkels mogen nu nog open blijven, daar kun je dus nog shoppen. Tot nu toe zijn alleen cafés en restaurants, sportclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops verplicht om te sluiten. Dit geldt in elk geval tot en met 6 april. Hotels en hostels mogen wel open blijven. Natuurlijk kunnen winkels er wel zelf voor kiezen om te sluiten, bijvoorbeeld vanwege het gebrek aan gezonde medewerkers.

  Kan ik nog wel met vrienden afspreken?
  Als je verkoudheidsklachten hebt, zoals een snotneus, hoesten, keelpijn en/of koorts, moet je thuisblijven en sociale contacten vermijden. Niet afspreken met vrienden dus.

  Als je geen klachten hebt, mag je met vrienden afspreken. Toch wordt ook aangeraden om je sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Sowieso is het de bedoeling om grote groepen te vermijden, buiten ongeveer 1,5m afstand van iedereen te houden en kwetsbare groepen, zoals je opa en oma te vermijden. Check de social posts met #StayTheFHome #Stayathomechallenge en #socialdistancing voor voorbeelden van grote sporters en influencers die het thuisblijven leuker maken. 

  Kan ik in de bibliotheek blijven leren?
  Bibliotheken mogen open blijven. Check bij de bieb in jouw buurt of 'ie open is.

  Over je bijbaan, rijles en vakantie
  Krijg ik doorbetaald bij mijn horeca-bijbaan?
  Dat ligt aan het contract dat je hebt. De meeste scholieren met een bijbaan werken onder een nulurencontract. De naam zegt het al, het contract heeft nul gegarandeerde uren. Je werkt dus alleen als je werkgever je oproept of inroostert en als je niet werkt, krijg je geen loon. Heb je wél een contract met een bepaald aantal uren, dan kan het zijn dat je doorbetaald krijgt. Het kabinet overlegt nu over nieuwe regels voor horecagelegenheden, omdat dit hun heel veel geld gaat kosten.

  Gaan rijscholen dicht?
  De rijscholen hoeven niet te sluiten, maar kunnen er wel individueel voor kiezen om te sluiten voor de veiligheid van hun medewerkers en leerlingen. Je zal dus je eigen rijschool even moeten bellen om te checken of ze nog open zijn. Wel is het CBR tijdelijk gestopt met het afnemen van theorie- en praktijkexamens.

  Moet ik tickets naar mijn examenreis annuleren?
  Er is nog niks bekend over het uitstellen van de eindexamens. Er komt deze week meer informatie hierover, wij houden je op de hoogte.

  Er zijn overigens wel berichten tot ons gekomen dat scholen aanraden om niet vóór 1 juli op vakantie te gaan. Mocht je nog geen examenreis geboekt hebben, kun je daar rekening mee houden. Heb je al wel geboekt, dan is het afwachten.

  Heb je nog andere vragen? Stel ze via DM op @scholieren of @eindexamens

   Gepubliceerd op 16 maart 2020
   ADVERTENTIE
   1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

   Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

   REACTIES

   Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

   Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.