Live op Instagram met onderwijsminister Dennis Wiersma
Waarom moeten we eindexamen doen? Wat vindt u van de kansenongelijkheid in het onderwijs? En waar wil u zich voor inzetten? Dit is een greep uit de vragen die Dennis Wiersma, de nieuwe minister van Primair en Voortgezet Onderwijs, afgelopen week kreeg tijdens onze live op Instagram.
Hieronder bekijk je de live terug.
Afschaffen eindexamens
Voor de leerlingen die dit jaar eindexamen doen, gelden dezelfde versoepelingen als vorig jaar. Leerlingen hebben de optie om hun examens te spreiden over twee tijdvakken, ze mogen een vak wegstrepen en ze mogen een extra herkansing doen. De cijfers van de centrale eindexamens tellen ook, net als alle andere jaren, voor 50 procent mee voor het eindcijfer. Dit zorgt voor veel stress onder scholieren. Een scholier vroeg zich af: waarom doen we eigenlijk nog eindexamen? Moeten we dat niet afschaffen?
Minister Wiersma erkent dat de eindexamenperiode een spannende tijd is, maar volgens hem is het volledig afschaffen ervan geen goed idee. Hij vindt dat het eindexamen een belangrijke waarde toevoegt aan het diploma dat je uiteindelijk krijgt. Zo kun je ook zien of alle scholieren in het land op hetzelfde niveau zitten.
Of er ook versoepelingen komen voor de examens van 2023, zal volgens de minister pas na deze zomervakantie worden besproken.
Bekijk hier de live met minister Dennis Wiersma:
View this post on Instagram
Belangrijke vaardigheden
Los van de eindexamens, heeft de minister twee grote punten waar hij aandacht aan wil besteden. Zo vertelt hij dat de schrijf-, lees- en rekenvaardigheid van leerlingen flink achteruit is gegaan in de afgelopen jaren. Dat vindt hij erg jammer en daar wil hij aan werken. Ten tweede wil hij iets doen aan de kansenongelijkheid in het onderwijs.
Hoe hij deze plannen wil gaan uitvoeren? Voor de basisvaardigheden moet er meer tijd komen in de lessen: "Er moet zoveel op een school gebeuren dat dit soort dingen er wel eens bij inschoten, dat mag niet." Daarbij wil hij meer mogelijkheden bieden om kinderen na school te ondersteunen, zoals met huiswerkhulp, sporten of een warme maaltijd.
De minister wil ook hogere eisen stellen aan particuliere huiswerkbegeleidingsinstituten, zodat er niet alleen veel geld aan wordt verdiend, maar dat ook de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd blijft. Dit allemaal om de kansenongelijkheid in het onderwijs tegen te gaan.
Wil jij dat er iets verandert bij jou op school of heb je een eigen idee of initiatief? Dan kan je de minister altijd mailen: dennis@minocw.nl
Lees ook
Een brief aan het nieuwe kabinet
1 seconde geleden