Een brief aan het nieuwe kabinet

Een brief aan het nieuwe kabinet

Door Lotte

Geachte Rutte IV,

Gefeliciteerd! Na 299 dagen is het jullie dan eindelijk gelukt om een kabinet te vormen. Aangezien de formatie iets langer dan normaal duurde, verwachten wij natuurlijk wel dat het kabinet het beste van het beste is. Er zijn nieuwe plannen gemaakt en het geld is verdeeld. Klaar om van toekomstig Nederland het beste Nederland te maken.

Om jullie een steuntje in de rug te geven, hebben wij jongeren ook een beetje over de toekomst nagedacht. Onze toekomst. We laten jullie met plezier weten wat wij in gedachten hebben.

Milieu

Gelukkig is er besloten om meer aandacht en geld aan het klimaat te besteden. Daar zijn wij blij mee. Wel hopen we dat dit geld goed besteed wordt: investeer in schone energie en zorg ervoor dat in 2030 de CO2-uitstoot ook echt gehalveerd is. Strooi het niet zomaar in het rond, wees eerlijk over de gevolgen van klimaatverandering en doe wat nodig is in plaats van wat politiek gezien uitkomt.

Over beslissingen gesproken: we hopen de komende jaren niet alleen maar leuke plannen te zien, we willen ook daden zien. Niet alleen op gebied van klimaat, maar ook als het gaat om de GGZ. De GGZ moet compleet veranderen. Door de coronacrisis krijgen steeds meer jongeren te maken met mentale problemen. We hebben veel thuis moeten zitten en konden niet naar school, niet gezellig uit eten of naar feestjes. Niet alleen de ouderen hebben last van eenzaamheid, ook jongeren ervaren meer eenzaamheidsgevoelens dan voor de crisis. Uit onderzoek van het RIVM uit mei 2021 blijkt dat jongeren tussen de 16 en 24 jaar zich het meest van iedereen enigszins tot sterk eenzaam voelen. Met 75 procent ligt het percentage dat aangeeft zich eenzaam te voelen flink hoger dan bij oudere leeftijdsgroepen (58 tot 61 procent).

Nu weten wij ook wel dat dit alles niet het schuld van de regering is, maar we zouden het wel fijn vinden als onze problemen en verhalen serieus worden genomen. Mensen staan vaak meer dan twintig weken op een wachtlijst bij de GGZ, worden na de eerste afspraak doorverwezen en moeten vervolgens weer maanden wachten. Het is niet oké dat je zo lang moet wachten om de zorg te krijgen die je nodig hebt. Besteed daarom meer aandacht en geld aan mentale gezondheid.

Money, money, money

Door de coronacrisis moest er veel geld in de economie worden gepompt. Begrijpelijk natuurlijk, maar het komt er wel op neer dat wij die schuld later moeten gaan betalen doordat de overheidsfinanciën op de langere termijn er veel slechter uitzien dan berekend. Ook tijdens de formatie is er veel met geld gesmeten om alle partijen tevreden te houden. Wij verwachten nu wel dat dit geld goed wordt besteed, zodat de schade voor ons beperkt blijft.

Luister naar ons

Tot slot wil we jullie nog een kleine heads up geven: net als bij de rest van de bevolking, is het vertrouwen in de politiek op dit moment niet zo hoog. Dit kan natuurlijk nog veranderen. Onze tip: betrek ons. Veel jongeren zijn nog niet oud genoeg om te kunnen stemmen, maar we willen wel gehoord worden. Dus vraag onze mening. Luister naar onze verhalen, kijk niet alleen naar wat economisch de beste keuze is, maar kijk naar échte oplossingen. Zo zorgen we er samen voor dat Nederland zich blijft verbeteren. Ook in de toekomst.

Met vriendelijke groeten,

De jongeren van Nederland

Lees ook
Tijd voor verandering binnen de GGZ

Gepubliceerd op 28 januari 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.