Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Liefde: Marthé

Liefde: Marthé

Marthé (18) werd op de basisschool bijna elke dag gepest vanwege het feit dat ze op jongens én op meisjes valt. Ze maakten haar al uit voor 'lesbo' voordat ze zelf wist wat het betekende, zelfs nog voordat ze wist dat het misschien wel de waarheid was. Hieronder haar verhaal. 

Lisette en Nienke interviewen jongeren over hun liefdesleven en alles wat daarbij komt kijken. Seksualiteit, Tinder, daten en flirten; alles komt aan bod. Deze keer: Marthé.

"Ik weet nog goed dat ik in groep 3 veel vrienden had", begint Marthé. "Soms was ik 'het meisje tussen de jongens' en soms speelde ik met alle meiden mee. Dat vonden mijn klasgenoten toen al een beetje raar, je hoorde bij het een of bij het ander. Ik hoorde bij allebei."

Kussende meisjes

Als iemand Marthé vroeg op wie ze verliefd was dan beantwoordde ze die vraag meestal met de naam van haar beste vriendin. In groep 1 en 2 was dat nog leuk, grappig en onwetend. Maar naarmate ze ouder werd, werd ze steeds gekker aangekeken. Marthé: "Ik weet niet meer in welke groep het was, maar we gingen een keer tekenen in de klas. Ik tekende twee kussende meisjes met duizenden hartjes er omheen. Ik was er trots op, maar mijn klasgenoten vonden het zowat de lelijkste tekening ooit. Vanaf dat moment hoorde ik nergens meer bij."

De dagen erna begon het gepest. Soms kwamen klasgenoten van Marthé naar haar toe en zeiden ze: "Mijn mama zegt dat jij een lesbi bent."  Marthé wist niet eens wat het betekende, dus vroeg zij het steeds aan haar moeder. "Mama wat betekent lesbo; ben ik een pot? Mama ben ik een meisjes-homo?"

Vakantieliefde

Als ik Marthé vraag hoe ze erachter is gekomen dat ze op meisjes én jongens valt, vertelt ze over haar vakanties. Ze ging jaren naar een camping in Frankrijk, waar ze jaar na jaar nieuwe mensen ontmoette. "Ik werd elke zomer verliefd. Soms op een jongen, soms op een meisje. Ik vind dat we allemaal gelijk zijn, vandaar. Op school accepteerden ze mij niet, maar op vakantie wel. Ik heb twee vakantievriendjes gehad en één vakantievriendinnetje. Op die vakanties voelde ik me vrij." 

Uit de kast

Na de periode met haar eerste vakantievriendin is Marthé uit de kast gekomen via Facebook. Dat deed ze door middel van een Facebookstatus met een Engelse quote over respect en de woorden 'I am bi' erbij. Hierop reageerden haar Facebookvrienden superpositief. Ze kreeg vele reacties van mensen die haar bewonderden voor het zetten van deze enorme stap. Zelfs een oud-pester had haar status een like gegeven en ook haar ouders accepteerden het gelijk.

Marthé is er heel blij mee, vooral omdat ze nu zichzelf kan zijn. "Ik voelde me altijd anders dan mijn vriendinnen, maar wist nooit wat het precies was. Toen ik begreep waar het om ging voelde ik me helemaal niet anders meer, maar mezelf." 

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2014? Wat zijn de vijf beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 17 december 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.