'Je moet lekker jezelf zijn'

'Je moet lekker jezelf zijn'

Ken je dat? Van die mensen die altijd maar zeggen dat je je hart moet volgen, dat je je niet moet laten beïnvloeden door wat anderen vinden: 'Je moet jezelf zijn.' Leuk zo'n cliché, maar wat moet ik ermee? Überhaupt, wie is die 'jezelf'? 'Je moet jezelf zijn', brengt me een grote verwarring, in plaats van dat het me helpt. Is die 'jezelf' hoe je rustig op de bank zit bij je grootouders, of is dat de persoon die al zijn flirt-skills gebruikt om zijn nieuwste crush te versieren?

Natuurlijk, zo zwart-wit zit het niet altijd. Maar feit is dat het erg moeilijk is te bekijken wie die 'jezelf' is. Zeker als je nog op zoek bent, naar wie je wil zijn en wat je wil doen. 'Ja ja, wees maar lekker jezelf, dan komt alles wel goed.' Lekker concreet ook, heb ik echt veel aan...

'Mezelf'

Maar goed, om ietsjes wijzer te worden in de wereld van deze mysterieuze 'mezelf', ben ik toch maar eens gaan denken: hoe kan ik weten wie 'mezelf' is? Ik zou mijn ouders kunnen vragen, die kennen me al vanaf mijn geboorte, maar die zien me alleen maar thuis. Of vrienden, maar die maken me thuis niet mee, en bovendien kennen ze me alleen van de laatste jaren. Familie dan? Die kennen me ook al vanaf mijn geboorte, maar die zien me alleen op familie-aangelegenheden. Maar hey, als ik meerdere groepen vraag, dan kan ik misschien toch een conclusie trekken. Wie is die 'mezelf'?

Onderzoekje

Leuk zo'n idee, maar hoe doe je dat? Ik heb verschillende 'groepen' in mijn leventje gevraagd vijf eigenschappen van mij te noemen. De groepen zijn divers: vrienden, familie en docenten. Door de uitslagen naast elkaar te leggen hoop ik te zien of er één 'Jasper-beeld' bestaat, zodat ik weet wie ik moet zijn als 'mezelf'.

Uitkomsten

Bij 'vrienden' werden er door zeven mensen achttien verschillende eigenschappen genoemd. Kanten die vaker genoemd werden zijn: Betrouwbaar, wispelturig, slim, klaarstaan voor anderen, meelevend, zorgzaam, onzeker, liefdevol (koploper bij vrienden, 5x), flauwe humor en ten slotte aanwezig. Da's een hele mond vol, dus lekker verwarrend voor mij. Bedankt hè.

Misschien dat de volgende categorie mij wel helpt: familie. Nou, niet dus. Zij presteerden het om met eveneens zeven mensen maar liefst drieëntwintig eigenschappen te benoemen. En hebben die veel overeenkomst met mijn vrienden? Oordeel zelf maar: kritisch, taalvaardig, meelevend (koploper met 3x) en krachtig zijn de kanten die meermaals genoemd zijn. Slechts één overeenkomst dus. En de kanten die maar één keer genoemd werden hebben ook niet bepaald veel overeenkomsten.  

Ten slotte hebben we de groep docenten, die heb ik vrij klein gehouden: drie stuks, van uiteenlopende vakken. Maar ze hebben me wel allemaal in de klas. Hebben zij dan wel hetzelfde beeld van me? Een beetje: ze noemen me allemaal serieus, en hardwerkend wordt meermaals genoemd. Maar daarbuiten is het toch divers: sociaal, zelfstandig en eerlijk zijn toch kanten die vrij weinig met elkaar te maken hebben. Wel komen een aantal dingen ook terug bij vrienden en familie: humoristisch wordt bijvoorbeeld overal genoemd. 

Conclusie

Uit mijn mini-onderzoek blijkt in ieder geval één ding: er bestaat geen algemeen beeld van mij. De kenmerken die genoemd zijn, zijn echter niet tegenstrijdig. Alles bij elkaar, geeft het misschien toch wel een compleet beeld. Die groepen apart zien maar een stukje 'Jasper', maar allemaal bij elkaar kunnen ze toch een compleet beeld geven. Of het echter voor 'wees jezelf' enorm werkt: nee, dat denk ik niet. Misschien moet ik het gewoon zijn, zonder erover na te denken. Dat maakt het wel een stuk makkelijker!

 

 

Gepubliceerd op 24 februari 2017
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.