Is online lesgeven hét onderwijs van de toekomst?
Het is maart 2020: je kijkt al tien minuten lang naar je wiskundeleraar die zijn camera maar niet gefocust krijgt of je docent Duits, die een heel verhaal aan het ophangen is terwijl hij op mute staat. Online lessen gingen niet altijd even soepel. Ik ben dan ook blij dat we nu niet meer in die situatie zitten en dat we, ondanks corona, gewoon weer naar school kunnen.
Maar is het krijgen van online les echt zo verkeerd of kunnen we er in de toekomst nog wat aan hebben?
Is online les een uitkomst?
Om eerlijk te zijn, had ik met het concept van online lesgeven weinig moeite. Je bent zelfstandig aan het werk en bent veel flexibeler in wat je wanneer doet. Ik ben een ochtendmens en ben dus vooral in de ochtend productief. Wat ik zo fijn vond aan online lessen, is dat, ik voordat de les begon, al veel dingen gedaan kon krijgen. Zo had ik ’s avonds meer tijd over om te ontspannen. Daarnaast merkte ik ook dat docenten zich richtten op de essentie van de leerstof om ervoor te zorgen dat leerlingen bij de les bleven: een korte maar krachtige les. Zo heel gek waren die online lessen nou ook weer niet, toch?
Laten we niet te hard van stapel lopen. Er zitten - zoals je misschien zelf ook wel weet – nogal wat haken en ogen aan. Je je verliest toch sneller je concentratie en motivatie bij een moeilijke wiskundesom die op je beeldscherm wordt uitgelegd en je bent sneller geneigd iets anders te gaan doen als je geschiedenisleraar de Verlichting nog eens uitlegt. Wat voor de meeste leerlingen het grootste nadeel was, was het feit dat je veel minder contact had met je klasgenoten en vrienden. Een belangrijke ontmoetingsplek viel opeens weg.
Daarnaast werd het risico op mentale klachten veel groter. Zo is er door het vele thuiszitten meer sprake van meer eetstoornissen, eenzaamheid en depressies, blijkt uit een onderzoek van de GGZ. Als je dit allemaal zo op een rijtje ziet, sta je misschien niet te springen voor online lessen.
Blended learning
Toch is er meer mogelijk dan je denkt. Ik denk dat het tijd is om anders naar school te gaan kijken. Scholen werken al heel lang op dezelfde manier: leraar voor de klas, leerlingen in een rijtje achter bureaus met een pen in hun hand. De manier waarop jij les krijgt, verschilt niet zo veel van de manier waarop jouw opa en oma les kregen. Is het niet tijd om te veranderen en flexibeler met school om te gaan?
Corona zorgde ervoor dat we verplicht vijf dagen in de week achter onze laptop online les moesten volgen. Maar wat als we fysieke lessen koppelen aan online lessen? Dit noemen we ook wel blended learning, waarbij scholieren zowel thuisonderwijs als fysiek les krijgen.
Schoolniveaus
Misschien is het tijd om dit blended learning serieus te nemen en in onze samenleving toe te passen. De basis van de lesstof wordt dan op school uitgelegd en het oefenen met deze stof kan dan thuis worden gedaan. Door het geven van tussentijdse toetsen kan worden ingeschat of een leerling op niveau is of eventueel meer les nodig heeft. Dit kan natuurlijk ook op verschillende manieren: samen met een aantal andere leerlingen die ook moeite hebben met dit vak of één-op-één met je docent of tutor.
Wel moet de school altijd open zijn voor leerlingen. Niet iedereen heeft een thuissituatie waar je goed met school bezig kan zijn. Op deze manier wordt leren een veel individueler proces, aangepast aan jouw leertempo en behoeftes. Naar school gaan wordt op deze manier maar een onderdeel van je leerproces. Daarnaast is school natuurlijk ook bedoeld voor het maken van vriendschappen en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Daarom is het belangrijk dat scholen wel net zoals nu doordeweeks open zijn. Zo kun je op school bezig met het maken van opdrachten of voor een toets leren. Op deze manier blijf je ook nog je vrienden zien.
Toekomst
Persoonlijk denk ik dat het op deze manier inrichten van het onderwijs een goede keuze zou zijn. We leven in tijden waar we worden opgeleid voor de banen die nu nog niet eens bestaan. Technologie zorgt ervoor dat de wereld in een rap tempo verandert en de toekomst zit vol nieuwe uitdagingen. Dit vergt nieuwe inzichten en vaardigheden. Moet het onderwijs daar niet in mee gaan?
Lees ook
Zo wordt lezen weer leuk
1 seconde geleden