Zo wordt lezen weer leuk
Het einde van het schooljaar nadert, je zit bij Nederlands en de docent herinnert de klas er toch nog maar eens aan dat er boeken gelezen moeten worden voor de leeslijst. Grote kans dat je dit nog niet hebt gedaan, en echt zin om hieraan te beginnen heb je waarschijnlijk ook niet. Want dat lezen is toch helemaal niet leuk?
Iedere middelbare scholier zal deze situatie herkennen. Boeken lezen is voor onze generatie vaak een probleem. Het feit dat dit dan ook nog verplicht is, maakt dat probleem nog groter. Maar wat als ik je vertel dat dit niet alleen aan jou ligt? Aanpassingen aan de leeslijst en het benaderen van het lezen zelf zouden er volgens mij voor kunnen zorgen dat ook jij lezen leuk gaat vinden.
Aanbod
Ten eerste is het aanbod van de leeslijst erg beperkt. Te beperkt, naar mijn mening. De boeken op de lijst gaan vaak over onderwerpen die niet goed aansluiten op onze leeftijd, denk dan bijvoorbeeld aan historische romans die plaatsvinden in Afrika. Dit is geen interessant onderwerp voor de meeste middelbare scholieren en dat zorgt ervoor dat die boeken niet gelezen worden.
Daarnaast zijn veel van de boeken oud. Een goed voorbeeld daarvan is Het Gouden Ei van Tim Krabbé, een boek dat we allemaal wel kennen en veel van ons wel hebben gelezen voor de leeslijst. Niet omdat het een leuk of interessant boek is, maar omdat het maar 98 pagina’s heeft.
De leeslijst mist een grotere selectie van alternatieve genres als science fiction en fantasy. In totaal betrekken deze genres slechts drie boeken, waar er maar liefst 176 psychologische romans op de lijst staan. Dat is raar, want jongeren ervaren doorgaans meer plezier in het lezen van een fantasy-boek. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Lezen uit 2021. In het onderzoeksrapport staat dat 31% van de jongeren het liefst deze boeken lezen, tegenover 9% die graag literaire romans lezen.
Zó veel boeken?
Ten tweede is het aantal boeken dat je als middelbare scholier verplicht bent te lezen te hoog. Het komt er al snel op neer dat er vier boeken per schooljaar gelezen moeten worden. Deze boeken mag je niet zelf kiezen, want alleen boeken op die zeer beperkte lijst tellen mee. Vier boeken per jaar lijkt niet veel, maar ga maar na: vier boeken per jaar, dan heb je dus dertien weken om één boek te lezen. Dat komt neer op zo’n twintig pagina’s per week. Dat moet wel te doen zijn, zou je denken.
Jongeren hebben alleen niet genoeg geduld voor het lezen van een boek, blijkt ook uit het onderzoek van Stichting Lezen. Daarnaast geven ze zelf aan dat sociale media verleidelijker zijn dan het lezen van een boek, vooral als dit boek verplicht gelezen moet worden.
Dit kan jij nu al doen
De leeslijst in het Nederlandse onderwijssysteem komt dus wat tekort en daar moet iets aan gebeuren. Goed nieuws: veel aanpassingen zijn er niet nodig. Voor nu kunnen wij het ons, als leerlingen, alvast iets aangenamer maken. Kijk de volgende keer als je een boek moet uitkiezen van de lijst eens naar welk boek je echt aanspreekt. Ga niet klakkeloos voor het boek met het minst aantal pagina’s. Zo zie je minder op tegen het lezen van dit boek en wordt het makkelijker om deze te lezen.
Veel leesplezier!
Lees ook
Hoe maak je lezen leuk? Jip Steman vond vijf jaar geleden de oplossing
1 seconde geleden