Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe maak je lezen leuk? Jip Steman vond vijf jaar geleden de oplossing

Hoe maak je lezen leuk? Jip Steman vond vijf jaar geleden de oplossing

Door Fay

Twaalf boeken lezen voor de leeslijst, ik vind het nogal wat. Hoewel ik best van lezen houd, kijk ik er toch een beetje tegenop. Jip Steman had dit gevoel vijf jaar geleden ook en dat heeft hij op een creatieve manier opgelost. Samen met zijn vader en een aantal vrienden richtte hij een leesclub op. 

"Het begon als een idee van mijn vader vijf jaar geleden. Mijn vrienden zeiden al best wel snel dat zij er ook wel aan mee zouden willen doen, omdat het goed zou zijn om hun mondeling te halen." Inmiddels studeren de jongens, maar in deze blog blik ik met Jip terug op de leesclub en vraag ik of hij nog tips heeft voor ons, scholieren. 

Jip vertelt me dat ze zijn begonnen met het lezen van een verhaal van drie pagina's, want volgens Jip is het belangrijk om in het begin de drempel laag te houden. En dit pakte goed uit: "Daarna ging het best wel snel, we hebben denk ik om de 6 weken wel een boek gelezen, uiteindelijk hebben we ook veel meer boeken gelezen dan nodig was." Leesclub Nescio bleek een groot succes.

Vriendschap

De leesclub heeft niet alleen het leesplezier van de jongens vergroot, maar ook hun onderlinge band versterkt. "Onze gesprekken waren eerst best wel oppervlakkig: Voetbal, uitgaan en van alles en nog wat. Nu hebben we veel diepere gesprekken en zijn we veel meer over elkaar te weten gekomen." 

"Na het mondeling, zijn we filosofische vragen van Proust gaan behandelen. Het waren vragen als: Wat is je grootste angst? Vind je jezelf aantrekkelijk? Wat wil je bereiken in het leven? Daarvoor moet je elkaar echt vertrouwen. Daardoor is de band van onze vriendengroep veel hechter geworden."

Nu de vriendengroep druk is met studeren, hebben ze minder tijd om samen te lezen. Maar dat weerhoudt ze er niet van om de club toch een beetje voort te zetten. "We proberen nu één keer in de twee maanden weer samen te komen en dan behandelen we zoals vanouds een boek. Alleen is het nu iets minder vaak."

Boek?

Jip wil ook nog wat meegeven aan scholieren die nu als een berg opzien tegen de leeslijst. "Zet niet overal een stempel van saai of leuk of wat dan ook op, maar ga ergens een beetje open in. Probeer gewoon iets en voor je het weet pakt het super leuk uit en kan je daar op voortborduren. Niemand van ons had vijf jaar geleden verwacht dat we in de jury zouden komen van een literaire prijs en dat er vervolgens zelfs een boek over onze ontwikkeling zou worden geschreven." 

De vader van Jip, die zelf schrijver is, heeft het boek geschreven. 'Lekker boekie' gaat over leesclub Nescio en de lessen die de jongens ervan geleerd hebben.  "Het is voor ons heel leuk om terug te lezen, het is echt een reflectie op de afgelopen jaren."

Leestips

Ik ben zelf net begonnen met lezen voor de lijst, dus het kwam heel handig uit dat ik Jip, die inmiddels toch een soort leeslijst expert is, om wat boekentips kon vragen. "Eentje die ik sowieso zou aanraden is het boek waarmee wij zijn begonnen. Wij, van Elvis Peeters. Het boek gaat over een vriendengroep in België, die echt de meest gruwelijke dingen doen. Omdat het over leeftijdsgenoten gaat en het boek spannend is, leest het lekker weg." Tot slot tipt hij mij het boek waar de leesclub naar vernoemd is. "Als je jezelf wil verrijken en een paar stappen verder wil gaan, dan zou je de werken van Nescio kunnen lezen. Maar het raakt je of het raakt je totaal niet."

Het boek Wij heb ik inmiddels al bij de bieb gehaald, maar Nescio laat ik nog even op me wachten. Wie weet over een jaartje, want volgens de vader van Jip is dat boek het geheime wapen op je leeslijst.

Gepubliceerd op 6 oktober 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.