Hoe het handschrift langzaam ten onder gaat

Hoe het handschrift langzaam ten onder gaat

Met de hand schrijven. Net als veel andere jongeren doe ik het steeds minder. Ik stuur mijn vrienden geen kaartje om ze uit te nodigen voor mijn verjaardag en verslagen maak ik op de computer. En daardoor gaat het handschrift van jongeren rap achteruit, blijkt uit recent onderzoek van EenVandaag.

Maar als er een plek is waar je nog wél veel moet schrijven, is het op school. Ik vraag me af: moet er alles aan gedaan worden om het handschrift van jongeren te verbeteren of is het de hoogste tijd om afscheid te nemen van met de hand schrijven?

"Ik kan het niet lezen"

Een tijdje terug had ik mijn tentamen literatuur voor Duits. De volgende les komt de docent naar mij toe: "Je schrijft te klein, ik kan het niet lezen." Het gevolg? Een 3,3, maar vooral veel frustratie. De netheid van je handschrift heeft namelijk niets te maken met hoe goed je de stof kent. Ook vraag ik mij af wat ik hieraan kan doen. Mijn handschrift is nou eenmaal zoals het is. Maar als je docenten je toetsen niet kunnen lezen, beïnvloedt dit je cijfers wel. Moet ik dan maar een handschriftcursus volgen?

Krijtbord verdwenen

Volgens EenVandaag komt de achteruitgang van het handschrift doordat er op school steeds minder aandacht is voor met de hand schrijven. Zo is in rap tempo het krijtbord uit het klaslokaal verdwenen. Maar ook de online lessen hadden een negatieve impact op de schrijfvaardigheid van scholieren. En doordat laptops en smartphones steeds meer worden gebruikt tijdens lessen, lijkt het handschrift van jongeren alleen nog maar slechter te worden.

Ik vraag me af of dat erg is. In 2022 voelt met de hand schrijven steeds meer als een reliek uit het analoge tijdperk dan een vaardigheid waar je schoolresultaten van afhangen. Natuurlijk is het handig om goed te kunnen schrijven, maar school zou je moeten voorbereiden op je studie en baan. De realiteit is nu eenmaal dat er nauwelijks meer geschreven wordt. Toch moet je op school al je toetsen met de hand schrijven en het eeuwige gezeik van docenten aanhoren die zeggen dat je van schrijven meer leert. Nu heeft school er wel een handje van om een beetje ouderwets te zijn, maar toch denk ik dat zelfs school beetje bij beetje ook schrijven zal digitaliseren.

Traditie

Als we afscheid nemen van met de hand schrijven, nemen we natuurlijk afscheid van een jarenlange traditie. Toch verbaast het mij dat pas vanaf 1920 alle kinderen op school leerden schrijven. Daarvoor gebeurde het natuurlijk ook wel, maar was het niet verplicht voor scholen om het aan te leren. De afgelopen jaren neemt het schrijven op scholen steeds verder af. Door de introductie van digiborden, tablets en laptops sterft het handschrift steeds verder uit.

En dat brengt me naar vandaag de dag waarop je schrijven bijna uitsluitend nog op school doet. Omdat het moet. De komst van laptops in het klaslokaal heeft het schrijven gerevolutioneerd en waarschijnlijk nemen we binnen afzienbare tijd afscheid van het handschrift. Niemand zal die de lamme arm na een toets geschiedenis écht gaan missen. Toch?

Lees ook
Van vulpen tot balpen: de evolutie van mijn handschrift

Gepubliceerd op 4 juli 2022
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.