Het aanbieden van Grieks en Latijn: leerzaam of gedateerd?

Het aanbieden van Grieks en Latijn: leerzaam of gedateerd?

Door Klaas

De één is groot voorstander van Grieks en Latijn, de ander ziet er het nut niet van in. De afgelopen jaren is er steeds meer kritiek op het aanbieden van deze vakken. Maar waarom is deze verdeeldheid er, en wat heb je in feite nou echt aan de klassieke talen?

Hoewel je in het dagelijks leven misschien niet om de haverklap de voordelen van Grieks en Latijn merkt, profiteer je wat mij betreft wel degelijk van het volgen van deze vakken. Soms denken mensen dat je alleen iets hebt aan Grieks en Latijn als je later een medische studie gaat volgen, maar niks is minder waar. Het volgen van de klassieke talen bevordert namelijk je algehele taalkennis. Veel onderwerpen die je moet leren bij Grieks en Latijn, komen terug bij andere talen.

Grieks vs Latijn

Ik weet nog goed dat toen ik voor het eerst op de middelbare school kwam, ik meer Nederlands leerde bij Grieks dan bij het vak Nederlands zelf. Of dat iedereen de functies van de Duitse naamvallen al goed begreep voordat het bij Duits was uitgelegd. Dat kwam allemaal doordat die onderwerpen al aan bod waren gekomen bij de klassieke talen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de analytische vaardigheden die je ontwikkelt bij het leren van een klassieke taal. Je leert teksten analyseren op allerlei aspecten, zoals de werkwoorden, zinsbouw en structuur. Ook dit is een waardevolle vaardigheid die bij andere talen net zo goed kan worden toegepast. 

Daarnaast is het volgen van Grieks en Latijn erg goed voor je algemene ontwikkeling. Je komt in aanraking met verhalen over de liefde, de dood, de zin van ons bestaan en nog zoveel meer. De manier waarop deze verhalen zijn geconstrueerd, zorgt ervoor dat je kritisch moet nadenken. Het zet je bijvoorbeeld echt aan het denken over onderwerpen zoals rechtvaardigheid en moraliteit. Is het bijvoorbeeld wel rechtvaardig dat Narcissus in een narcis werd veranderd, puur omdat hij het gezelschap van een aantal bloedmooie nimfen weigerde? En zou jij een oorlog van tien jaar starten als je erachter kwam dat je vrouw is weggeslopen met een andere man, omdat ze niet gelukkig was bij jou, zoals dat gebeurde bij Paris en Helena?

Talent

Hoewel een klassieke taal zeker nut heeft, moet het je wel liggen. En daar gaat het bij veel leerlingen fout. Alleen al in mijn eigen klas zijn enorm veel mensen die, als ze de keuze tussen atheneum en gymnasium nog een keer konden maken, gelijk zouden kiezen voor het atheneum. Dit komt voor een groot deel vanwege het feit dat er weinig afwisseling is in de stof. Elke les is het eigenlijk wel weer hetzelfde liedje: de tekst onderzoeken, vertalen, en begrijpen. Veel leerlingen waren wellicht benieuwd naar Grieks en Latijn vanwege de interessante mythologie. Dat wordt echter pas rond jaar 4 in de lessen verwerkt, omdat je de mythologie niet optimaal kan begrijpen als je geen algemeen beeld hebt van wat de klassieke talen en culturen inhouden. Op deze manier is er in mijn klas veel onvrede over de klassieke talen ontstaan. 

Om het volgen van Grieks en Latijn plezieriger te maken, zijn er twee opties. Optie één houdt in dat het lesprogramma van Grieks en Latijn transparanter moet, zodat leerlingen een beter beeld krijgen van de klassieke talen en ze niet blij worden gemaakt met een dode mus. Optie twee is dat de lessen aantrekkelijker worden gemaakt. Door afwisseling en diversiteit van de onderwerpen tijdens de les, zouden veel leerlingen hoogstwaarschijnlijk meer plezier beleven aan de klassieke talen. 

Veranderen en verbeteren

Een eerste goede stap in het verbeteren van de vakken Grieks en Latijn is een verandering aanbrengen in het lesplan. We moeten de klassieke talen aantrekkelijker maken, door meer te herkennen waar de leerling behoefte aan heeft, en hierin te voorzien. Anders zullen de klassieke talen steeds meer onder druk komen te staan en zijn veel leerlingen binnen de kortste keren aan het einde van hun latijn - of Grieks. 

Lees ook
Het gymnasium: heeft dit schooltype nog bestaansrecht?

Gepubliceerd op 6 juli 2022
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.