Handig: Lezen voor de Lijst

Door Jorieke

De leeslijst. Vaak zo'n ellenlang ding van je docent Nederlands waar je boeken uit moet kiezen. Maar hoe weet je welke titel bij jou past, of van jouw niveau is?

Goeie tip: de website Lezenvoordelijst.nl. Ontwikkeld door de lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen. Een site met handige tools om het voor jou perfecte boek te kiezen.

Sinds kort is de site ook geschikt voor vmbo'ers en onderbouwers havo/vwo.

Wil jij een dik boek?

Hoe werkt dat dan? Op Lezenvoordelijst.nl klik je hier je leeftijdscategorie aan: 12 t/m 15 jaar of 15 t/m 19 jaar. Bij beide categorieën kun je wat niveaus bekijken. Deze niveaus laten zien welk boek er bij welke lezer past en op welk niveau jij qua lezen dus zit.

Moet een boek vooral dun zijn? Dan ben jij niveau 1. Ben je al gewend aan een open einde? Dan hoor je misschien al bij niveau 2. Dat gaat zo door tot de kenmerken van niveau 6: voor wie 'intertekstuele verbanden ziet' en 'leest om vat te krijgen op de wereld en zichzelf.' Voor de echte pro's dus. 

Samenvattingen bewaren

Maar er is meer. Op de site kun je een account aanmaken om je favoriete boeken toe te voegen, je samenvattingen en aantekeningen op te slaan en heel gemakkelijk je leeslijst te printen. Maak je je docent ook nog eens blij.

Eén nadeeltje: tot nu toe staan er alleen maar Nederlandse boeken op de site. Maar Duits is in aantocht en de makers hebben ook nog andere talen beloofd.

PS

Op Scholieren.com bieden we een literatuurlijst, boekenvideo's en o.a. genrepagina's. Ook handig.

Gepubliceerd op 17 oktober 2012
ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Hidde

Hidde

Mijn school blijkt weer eens een echte trendsetter: wij gebruiken de website al een jaar of twee. Ik vind de boeken die worden aanbevolen allemaal een beetje standaard: als je echt zelf iets leuks wil lezen zijn er nog véél meer andere (onbekende) boeken die ook echt leuk zijn. En die niet op de site staan.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast