Live Q&A's met studenten

Stel al je vragen over jouw droomstudie tijdens onze livestreams 

 


Bekijk de agenda Alles over studiekeuze

Guilty pleasures: Waarom zou je je schuldig moeten voelen?

Door Fay

Guilty pleasures: dingen die je heel leuk, relaxed of grappig vindt, maar waar je je eigenlijk een beetje voor schaamt. Slechte romcoms kijken, diepvriespizza eten of lekker lang uitslapen: iedereen weet er wel een paar op te noemen. Maar waarom zouden we ons voor deze 'zwaktes' moeten schamen?

Mijn ultieme guilty pleasure is het programma First Dates. Voor degenen die het niet kennen: het is een programma waarin twee mensen zijn gekoppeld en samen op blind date gaan. Zo ontstaan de meest ongemakkelijke situaties en ik vind het dus heerlijk om die mensen stiekem een beetje uit te lachen onder het genot van een stukje Tony’s chocolonely.

Lijstjes

Op het internet zijn honderden guilty pleasure-lijstjes te vinden. Op deze lijstjes vind je de meest cliché voorbeelden, zoals het kijken van programma’s als Temptation Island, een hele bak ijs leeg eten, na het ontbijt weer in bed gaan liggen en wat ook heel vaak terugkwam is het luisteren van het liedje Wake me up before you go go van Wham. Ik had er nog nooit van gehoord, dus besloot ik het nummer te luisteren om erachter te komen wat mensen er nou zo 'guilty' aan vinden. Na het liedje 3 keer geluisterd te hebben (ja, dat heb ik echt gedaan) snapte ik nog steeds niet helemaal wat er zo 'guilty' aan is. Ja, het gaat zeker irriteren als je het zo vaak achter elkaar op zet, maar ik snap ook dat sommige mensen dit helemaal te gek vinden. 

Festival

Guilty pleasures zijn dus de dingen waar jij dolgelukkig van wordt, maar waarvan je niet per se wilt dat anderen weten dat jij er zo lekker op gaat. Gelukkig lijkt deze schaamte langzaam maar zeker af te nemen. Er is zelfs een heus 'guilty pleasures'-festival in Amsterdam, waar iedereen schaamteloos naar de nummers kan luisteren die je normaal gesproken met de ramen dicht zou afspelen. Ik vind het een heel leuk concept, want dit bewijst ook dat je je echt niet hoeft te schamen voor je guilty pleasures. 

Schuldgevoel?

Er zullen vast mensen zijn die zich niet schamen voor hun stiekeme genietmomentjes, maar ik denk dat de meeste mensen het toch liever niet hardop zeggen dat ze het heerlijk vinden om bijvoorbeeld naar een veel te dure kledingwinkel te gaan om dingen te passen die ze toch niet kunnen betalen. Of zich stiekem ziek melden terwijl ze eigenlijk gewoon lekker een dagje vrij willen.

Tot mijn grote verbazing blijkt uit onderzoek dat het gevoel van plezier toeneemt wanneer je je ergens schuldig over voelt. Ik dacht altijd dat schuldgevoel een negatieve emotie was, maar blijkbaar staat het dus in verband met plezier. En nu ik er wat langer over nadenk, klopt het inderdaad wel, want als je iets stiekem doet geniet je daar onbewust nog meer van.  

Plezier is een goede emotie, dus als je dat met een beetje schuldgevoel kan opwekken is dat natuurlijk helemaal top. Dus voel je voortaan niet schuldig over je schuldgevoel, maar geniet in plaats daarvan gewoon van je guilty pleasure. Het feit dat het 'guilty' voelt,  maakt het alleen maar leuker.

Gepubliceerd op 16 december 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.