Toch niet zo vervelend, die verveling

Toch niet zo vervelend, die verveling

Door Inze

Nu het vakantie is heb je alle tijd om te genieten van een mooi land, af te spreken met vrienden, of om even helemaal niks te doen. Ik heb deze vakantie al vele uren met netflix in bed gespendeerd, maar na een tijdje begon het gevoel toch op te spelen. Ik verveelde me. Super vervelend natuurlijk, maar wist je dat je er naast chagrijnig en lamlendig ook extra creatief en zelfstandig van wordt? 

De betekenis van 'verveling' volgens Van Dale luidt: 'Een onaangenaam gevoel van leegte, zodat de tijd lang lijkt.' Wanneer ik me verveel heb ik nergens zin in, omdat alles me te vermoeiend of saai lijkt en gaat de tijd inderdaad tergend langzaam. Máár… gelukkig zijn er ook voordelen!

Boost voor je creativiteit

Wanneer je je verveelt, geef je je hersenen even de tijd om te ontspannen. Eerdere ervaringen en gedachten kunnen verwerkt worden, waardoor je creativiteit gestimuleerd wordt. Psycholoog dr. Sandi Mann heeft om dit aan te tonen een onderzoek uitgevoerd, waarbij zij twee groepen mensen vroeg wat je allemaal met plastic bekertjes kan doen. De groep die voorafgaand aan dat experiment  twintig minuten lang telefoonboeken hadden gekopieerd - een erg saaie activiteit - gaven aanzienlijk meer én creatievere mogelijkheden. 

Even op adem komen

Verveling geeft je de kans om even bij te komen en te ontstressen van de drukke periode die je achter de rug hebt en de mogelijkheid om terug te kijken op wat je het afgelopen jaar bereikt of geleerd hebt. Bovendien geeft het veel rust en een tevreden gevoel. Geniet daarom lekker van deze welverdiende pauze, zodat je goed kan 'opladen'. Je zult er namelijk ook extra goed en zorgeloos van kunnen slapen!

Bedenk zelf ‘ns iets!

Met mijn telefoon nog net niet aan mijn hand vastgegroeid heb ik mijn nummer één vermaak altijd bij de hand. Scrollend door Instagram of desnoods een hersendodend spelletje spelend, kan ik mezelf uren vermaken. Helaas kunnen de prachtige kiekjes op social media je erg onrustig maken; FOMO of jaloezie liggen op de loer. 

Hoe ouderwets het ook klinkt: leg die telefoon eens weg! Je losmaken van al deze prikkels maakt dat jijzelf de enige persoon bent waar je je druk om hoeft te maken. Misschien ontdek je door al die creatieve ideeën die de verveling je opbrengt wel een nieuwe hobby of talent. Gun jezelf wat aandacht, je weet maar nooit wat het je op kan leveren. 

Dus hoe vervelend het ook is om de hele dag verveeld te zijn, geniet van deze rust en kans om jezelf te ontwikkelen. Voor je het weet is de vakantie voorbij. En als je dan weer op school zit te zwoegen zou je wensen dat je wat meer van je rust had geprofiteerd :)

We zijn met vakantie, jij waarschijnlijk ook. Check ons in het nieuwe schooljaar!

Gepubliceerd op 1 augustus 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.