Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

Fear Of Missing Out: is mijn leven te saai?

Door Inze

Zaterdagavond, 23.00 uur. Languit liggend op de bank, check je nog even je telefoon. Je maakt het vaste rondje van Snapchat, naar Instagram, naar Youtube, terug naar Snapchat en dan nog de láátste keer naar Instagram. Telkens word je aan één ding herinnerd: terwijl jij in je joggingbroek op de bank ligt, is de rest van de wereld aan het feesten of vakantie aan het vieren in een veel te mooi land. De twijfel begint toe te slaan: mis ik niet iets?

Fear Of Missing Out, oftewel FOMO is een redelijk recent begrip. Apps zoals Youtube, Instagram en Snapchat zorgen ervoor dat we altijd, overal, op de hoogte zijn van wat de rest van de wereld aan het doen is. Terwijl jij heerlijk ligt te chillen in bed, scroll je langs prachtige kiekjes van mensen die dingen aan het doen zijn die veel leuker, interessanter en gezelliger lijken dan dat wat jij op dat moment aan het doen bent. FOMO houdt in dat je bang bent om al deze leuke dingen te missen.

Nergens voor nodig!

Gevolgen van FOMO zijn onzekere en ongelukkige gevoelens. Door constant in de angst te leven dat jouw leven leuker, leuker, leuker moet zijn, wordt het tegenovergestelde bereikt. Je wordt ongelukkig en begint aan jezelf te twijfelen. 'Wat doe ik fout dat ik nu met een slechte Netflixfilm mezelf lig vol te vreten, terwijl iedereen op social media een véél leuker leven heeft?'

Het antwoord is heel simpel: je doet helemaal niks fout. Social media wordt gebruikt als middel om constant te laten zien hoe leuk je leven wel niet is. Gezellig feestje: 'kom jongens, we maken een selfie!', tropische vakantie: 'even een foto bij deze palmboom maken!' Maar het leven is meer dan de korte fragmenten die voorbijschieten op internet. Naast al deze gezelligheid is 'saaiheid' soms ook even nodig. Een 'saaie' avond op de bank is een goede manier om even te kunnen ontspannen en ontstressen. Als je leven uit alleen maar feesten en vakanties zou bestaan, zou je binnen twee weken oververmoeid raken.

Door een roze bril

Bovendien lijkt iedereen op social media een interessant leven te leiden, terwijl dat eigenlijk best wel meevalt. Een foetushouding gecombineerd met een zak chips en een lelijke joggingbroek zie je nu eenmaal niet snel terug op insta, maar zelfs de grootste influencers liggen er vast en zeker regelmatig ook zo bij. Past alleen niet zo mooi bij hun feed...

Fear Of Missing Out ligt dankzij social media altijd op de loer. De beste manier om je hier overheen te zetten, is door je te realiseren dat wat op social media verschijnt slechts korte fragmenten zijn van de highlights uit iemands leven. Je hoeft je echt niet druk te maken dat jij saai bent, want deze saaiheid is juist goed voor je ontspanning. Door vandaag lekker uit te rusten, kun je je morgen wél helemaal laten gaan op dat ene feestje! (En natuurlijk wel alles posten hè..).

 

Gepubliceerd op 26 april 2019
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.