Gelovig vs niet-gelovig

Gelovig vs niet-gelovig

Door Lotte

Ik ben niet gelovig, en da's prima. Mijn familie is niet-gelovig, en het merendeel van mijn vrienden ook niet. Prima. Toen plots, een jaar geleden, werd ik verliefd op de knaap die jullie kennen als mijn verratie. Hoera, feest! Alleen: mijn verratie is wel christelijk. Ah joh, prima! Toch?

De familie van mijn vriend is fantastisch, dus ben ik daar graag en vaak. En ondanks dat ik wel het een en ander van deze godsdienst wist, heb ik het geloof bij mijn verratie thuis pas echt leren kennen. En leren waarderen. Ik zie hoeveel waarde ze eraan hechten en hoeveel steun ze eruit halen. En da's prachtig. Dat vind ik echt.

Liedje

Ooit zat ik 's avonds laat in de auto bij de ouders van mijn vriend. Ze lieten me een liedje horen dat ze zelf hadden geschreven. Een liedje voor God. Nou was ik moe en het regende (dat speelde vast wel mee), maar toch: ik vond het zó mooi. En dan bedoel ik niet dat ik het licht zag en gelijk 'Yahweh' op mijn onderarm liet tattoeëren. Nope. Maar dat liedje was zo ontzettend liefdevol en warm. Dat het geloof je zoveel moois kan bieden, je zo veilig kan laten voelen. Daar word ik bijna jaloers van.

Atheïstisch

Nou goed, bla-die-bla, Lotte vindt het geloof tof. Sinds ik dat liedje hoorde begin ik te merken hoe atheïstisch mijn omgeving eigenlijk soms is. Mijn ouders respecteren het geloof echt wel hoor, heus. Maar toen ik een keer mee naar de kerk ging met mijn verratie, lieten ze geschrokken hun croissantjes op hun bord vallen. "Maar Lotte," stamelden ze, "je laat je toch niet bekeren?! Naar de kerk. Ghehe."

Ook in mijn vriendenkring zijn er genoeg mensen die atheïstische grappen op Facebook zetten en zich veel slimmer en wereldwijzer voelen dan gelovigen. Bij hen (en da's ook gewoon laf van me) zou ik niet zo snel beginnen over dat christelijke liedje waar ik toen 's avonds laat in de auto zo blij van werd. Bang voor hun spottende lachen en denigrerende opmerkingen.

Prima!

Riep ik vroeger om de haverklap: "Prima prima príííma!"; ik merk nu dat mijn opgestoken duimen beginnen te trillen. Omdat dit alles me echt boos kan maken. Kijk: of je gelooft of niet, da's je eigen keuze. Ik zal die Yahweh-tattoo nooit nemen, en betwijfel of ik ooit überhaupt vrijwillig een stukje in de Bijbel zal lezen. Maar dat moet geen probleem zijn. Waar het om gaat is dat je de keuze van een ander respecteert. Dat je, in het geval van ons niet-gelovigen, ziet hoeveel moois de ander uit het geloof haalt. Waarom zou je daar in hemelsnaam kritiek op hebben? Waarom zou je dat een ander niet gunnen?

Als we het vanaf nu gewoon allemaal prima vinden. Accepteren wat de ander doet. Prima als je christen bent, of moslim of boeddhist of weet ik veel wat. Prima als je niet gelooft. Als jij dat wilt, als jij je daar fijn bij voelt, dan is dat toch helemaal goed? Gelovig? Prima! Ongelovig? Prima! Het zou zoveel gedoe schelen.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Lotte aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 11 oktober 2013
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

goed stuk!

8 jaar geleden

C.

C.

Goed om hier over na te denken.

8 jaar geleden

E.

E.

Heel goed stuk!! Als iedereen zich hieraan hield, zou er een stuk minder racisme/discriminatie in de wereld zijn! :)
Ps. ik ben zelf christelijk en ik moet eerlijk zeggen dat die rotopmerkingen me onderhand de keel uithangen haha

8 jaar geleden

R.

R.

Het christendom is onzin, de wetenschap heeft het tegendeel bewezen en de bijbel staat vol met onzin.

8 jaar geleden

S.

S.

ik vind dat jij nu wel erg kortaf reageert, kijk tuurlijk, je mag het zelf weten, maar ik vind wel dat je iets sympathieker kan reageren met bijvoorbeeld 'ik vind dat het christendom onzin is.' Ik ben zelf Christen en vind dit respectloos.

8 jaar geleden

B.

B.

De wetenschap heeft helemaal niet bewezen dat het christendom onzin is. Er zijn heel wat christelijke wetenschappers. Daarnaast zijn de Bijbelse bronnen historisch gezien betrouwbaar en staat de Bijbel dus niet vol met onzin.

Goede stuk trouwens!

8 jaar geleden

N.

N.

als de wetenschap dat bewezen heeft hoe verklaar je dan dat Jezus over water kon lopen? Inderdaad, denk eens na voor je een opmerking plaatst.

8 jaar geleden

Casper

Casper

Het idee is dat God niet materieel is (niet van atomen en zo gemaakt), dus de wetenschap, die alleen gaat over dingen die materieel zijn, zou het bestaan van God (nog niet) niet kunnen bewijzen of ontkrachten. Bovendien zou het helemaal niets uitmaken als God niet bestaat, want als Christenen iets aan hun geloof hebben, is dat toch top? Ik zou ook wel een chille opa op de wolken willen hebben die zorgt dat alles goed komt, en ik baal er stiekem wel een beetje van dat ik daar te agnostisch voor ben ;)

8 jaar geleden

D.

D.

Dat zegt iedere intolerante zak wel, maar maak het concreet. Volgens mij weet jij nog niet eens wie Petrus is.

8 jaar geleden

E.

E.

ik heb een vriendin die niet gelooft en in een christelijk koor zingt, vet hypocriet.

8 jaar geleden

M.

M.

Is dat dan werkelijk een christelijk koor? Of heet het nog christelijk, omdat die naam lang geleden bij de oprichting bedacht is? Atheïsten vinden christelijke werken soms erg mooi. Bijvoorbeeld bekende klassieke werken zoals de Matthäus Passion of de Messiah.

8 jaar geleden

L.

L.

Goed stuk Lotte! En mensen die de mening van andere niet respecteren, groei toch op joh. Laat ons lekker.

8 jaar geleden

L.

L.

Toff stuk!!

Ik erger me zelf er ook wel eens aan als niet atheïstische ''vrienden'' een haatverklaring aan het christendom tweeten of posten. lekker disrespectvol. Ik doe dat toch ook niet tegenover atheïsten. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent. Voor mij is mijn geloof belangrijk omdat dat me houvast en rust geeft. Maar mn beste vriendin is atheïst sowhat?
En hoezo moet de wetenschap bewijzen dat iets wel of geen onzin is, dan is het toch geen geloven meer?

8 jaar geleden

E.

E.

Nee he begint het weer nathan en roos hou op.
Lotte heeft helemaal gelijk en daarmee uit! :P

8 jaar geleden

L.

L.

Hey goed stuk Lotte! Ik ben zelf ook gelovig. Fijn dat het christendom ook eens aan de orde komt op Scholieren. Het wordt je niet makkelijk gemaakt om christen te zijn in Nederland en andere landen. Aan alle scholieren die ook geloven: jullie zijn top! Jullie zijn parels in Gods hand!

8 jaar geleden

Lotte

Lotte

Mooie conclusie, Lansi. Laten we het daar maar bij houden jongens. Vrede op aarde en op Scholieren.com, hoezee!

8 jaar geleden

J.

J.

Topartikel, Lotte. Het is inderdaad jammer dat het kennelijk 'cool' is, vooral onder jongeren, om het christendom belachelijk te maken. Gek genoeg moet je dan wel weer respect hebben voor de islam.

8 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het een heel goed stuk. Ik ben zelf ook christelijk (katholiek zelfs ;)) Ik snap ook best dat je ouders ervan schrokken dat je naar de kerk ging, maar toch leuk dat je met dat idee kwam. RESPECT

8 jaar geleden

U.

U.

Ik vind de bijbel echt een boek vol sprookjes. De grootste leugenaars zijn de priesters ze willen alleen maar geld verdienen. Al 2017 jaar

5 jaar geleden