Examens bij de Zuiderburen

Examens bij de Zuiderburen

Door Bram

Misschien wist je het niet, maar Scholieren.com is niet alleen groot in Nederland, maar ook in België. Alleen werkt het schoolsysteem daar heel anders. Zo zien de examens er bij onze zuiderburen heel anders uit.

Voor de verwarde Nederlanders interviewde ik Michelle Dierx, een Vlaams meisje in het laatste jaar van het voortgezet onderwijs.

"In België zijn geen centrale examens", vertelt Michelle. "Alle scholen maken hun examens zelf." Over het algemeen gaat men er vanuit dat de kwaliteit van deze examens op alle Vlaamse scholen even goed is. Maar laatst werd bekend dat dit niet altijd het geval is.

Examens vinden wel altijd op dezelfde momenten in het jaar plaats. Michelle legt uit: "We hebben in de eerste drie jaar naast de normale toetsen drie examenperiodes: met Kerstmis, met Pasen en vlak voor de zomervakantie. In de laatste jaren verandert dat, dan zijn er nog maar twee periodes met examens: net voor kerst en vlak voor de zomervakantie." Onze Vlaamse vrienden hebben dan ook geen langere zomervakantie in hun laatste jaar. Ze weten niet wat ze missen.

Prettig

Zelf vindt Michelle het examensysteem in Vlaanderen best prettig. "Je weet goed wat je van de examens kunt verwachten, dat vind ik fijn." Michelle verkiest dan ook het Belgische examensysteem boven het Nederlandse. "Maar toch is het Hollandse systeem niet slecht," vindt ze, "want dat systeem is eerlijk voor alle examenkandidaten in Nederland." 

Op een rijtje

Als we dus even de voornaamste verschillen op een rijtje zetten, komen we op het volgende uit:

Nederland: centrale examens in mei
België: examens in speciale examenperiodes in het midden en aan het einde van het jaar

Nederland: door het jaar heen verschillende schoolexamens
België: door het jaar heen de normale toetsen die losstaan van de examenperiode

Nederland: centrale examens worden opgesteld door de staat
België: de examens worden allemaal door de school zelf gemaakt

Nederland: ligt te chillebillen twee weken na de meivakantie
België: begint hard te blokken twee weken na de meivakantie.

Ik denk dat voor beide systemen wel wat te zeggen valt. Maar als ik de keuze had, zou ik toch voor het Nederlandse systeem gaan, zodat er min of meer een garantie is dat iedere student een bepaalde kwaliteit heeft. Wat denk jij?

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 18 mei 2014
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

REACTIES

O.

O.

Centrale examens op zich zijn niet verkeerd, alleen zijn ze te belangrijk geworden. De ene helft van je cijfer verdien je in twee of drie jaar en de andere helft in 2,5 week. Er hangt te veel vanaf. Ik vind dat centrale examens nog maar voor bijv. 1/3 deel mee moeten tellen.

11 jaar geleden

M.

M.

Ik zou ook voor het Nederlandse kiezen, al is t wel zo dat er wel veel afhangt van de centrale examens en dat is maar 1 per vak (momentopname), dus als je dan slecht scoort op 2 vakken zak je, terwijl je het misschien wel kan.
Al gebeurt dat niet zo snel, want met de schoolexamen kan je t wel redelijk ophalen

11 jaar geleden

K.

K.

ik kom zelf uit Vlaanderen en ik vind het onderwijssysteem goed! in ASO wordt je klaargestoomd voor de hoge school. in TSO is dit ook het geval maar er komen toepassingen bij kijken (meer praktijk gerichte vakken). In BSO word je voorbereid op de arbeidsmarkt. Maar de grootste merd is dat er een grootte kloof is tussen die drie groepen en ook dat in Vlaanderen zoiets als oefenexamens niet bestaat omdat de docenten hun examens zelf opstellen! maar het is wel zo als je kleine toetsen wel altijd goed zijn en je examen wat minder dan volgt een debiliratie (srr als het niet goed geschreven is)

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.