Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vlaamse inspectie: 'Toetsen soms onbetrouwbaar'

Vlaamse inspectie: 'Toetsen soms onbetrouwbaar'

Door Joca

Goed cijfer gehaald? Juich niet te vroeg. Volgens de Vlaamse onderwijsinspectie zijn de proefwerken niet altijd even betrouwbaar. Op bijna 60% van de scholen in Vlaanderen wordt niet alles getoetst wat scholieren moeten weten, zo blijkt uit het jaarlijkse inspectierapport.

De inspectie onderzocht grondig hoe het vak Frans wordt gegeven in de eerste twee leerjaren van de middelbare school. Een van de conclusies was dat veel scholen niet goed weten of hun leerlingen voldoen aan de eindtermen: het niveau waarop elke scholier alles moet kennen en kunnen voor een vak.

Eindtermen

"Bij Frans zagen we bijvoorbeeld dat vaardigheden als schrijven en luisteren niet, of onvoldoende worden getoetst. Deze vaardigheden zijn wel belangrijk. Zeker omdat de focus bij het talenonderwijs sinds een paar jaar ligt op vlot communiceren," vertelt Inspecteur-generaal Lieven Viaene aan Scholieren.com. "Ook bij andere vakken zien we dit probleem. Niet alle vakonderdelen worden goed getoetst", voegt hij toe. 

Bij een keuze voor een vervolgopleiding kunnen scholieren last krijgen van de onbetrouwbare toetsen, aldus Viaene. "Cijfers bepalen vaak welke studierichting een leerling op gaat. Ze moeten dus wel laten zien welk niveau een leerling écht heeft."  

Daar stelt de inspecteur wel tegenover dat 60% van de scholen hun leerplan goed uitvoert. De toetsing is dus niet altijd goed, maar de meeste scholieren leren wel alles wat ze zouden moeten weten.

Transparantie

Voor het Vlaams Scholierenkoepel (VSk) is het probleem van de onbetrouwbare toetsen nieuw. "Het is aan de scholen en de overheid om te zorgen dat de toetsen goed zijn, dat is niet onze taak," zegt voorzitter Kaylee Surgeloose. Volgens haar kan het VSk wel helpen bij een ander probleem: "Veel scholieren weten niet eens aan welke eindtermen ze eigenlijk moeten voldoen." Ze wil daarom dat scholen transparanter worden over wat leerlingen moeten weten en op welke manier dat gebeurt. Ook voor de overheid ligt er volgens haar een taak: "De eindtermen kunnen wel een opfrisbeurt gebruiken. Van sommige dingen is het onduidelijk waarom een leerling die zou moeten weten."

Ondanks de soms onbetrouwbare toetsen, is de inspectie in het algemeen positief over het Vlaamse onderwijs. Slechts 2 procent van de scholen kreeg een zwakke beoordeling.

Gepubliceerd op 22 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.