'Vlaamse scholier meer betrekken bij debat'

'Vlaamse scholier meer betrekken bij debat'

Door Lisa

Vlaamse scholieren moet vaker om hun mening gevraagd worden, vindt Kaylee Surgeloose (17). Sinds deze week is zij de nieuwe voorzitster van de Vlaamse Scholierenkoepel, de tegenhanger van het Nederlandse LAKS. 

Kaylee wil zich onder andere hard maken voor een uitgebreidere studie-oriëntatie in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. "Als scholieren in de onderbouw de kans krijgen om van alle richtingen wat te proeven, is er minder kans dat ze zonder diploma de school verlaten", vertelt de kersverse voorzitster. In Vlaanderen kiezen scholieren op hun veertiende namelijk al in welke richting ze de rest van de middelbare school lessen gaan volgen. Kaylee: "Dat is veel te jong. Daar moet verandering in komen."

Zware rugtassen en onderwijshervormingen 

Ook is het volgens haar belangrijk dat scholieren vaker naar hun mening wordt gevraagd. "Scholieren worden op dit moment vaak wel achter de schermen betrokken, maar ik zou graag zien dat er ook in het publieke debat meer aandacht is voor de mening van de scholier. Er wordt ons nu bijvoorbeeld wel gevraagd wat er gedaan moet worden aan te zware schooltassen, maar als het gaat om onderwijshervormingen horen we niets", legt Kaylee uit. 

Ook bij zwaardere thema's zouden scholieren volgens haar meer gehoord moeten worden. "Het onderwijs draait om ons. We zijn veel meer betrokken bij bepaalde thema's dan de politiek soms denkt", vindt Kaylee. Een goede oplossing zou dan ook kunnen zijn om leerlingen vaker om hun mening te vragen. "De politiek mag best wat sneller op leerlingen afstappen."

Geheimen

Afgelopen zomer was de Vlaamse Scholierenkoepel nog volop in het nieuws, nadat bleek dat Kaylee's voorganger, Lyle Muns, bijkluste als prostituee. Via zijn blog deelde hij het nieuws met de buitenwereld, omdat hij het niet langer wilde verbergen. Kort daarna diende hij zijn ontslag als voorzitter in. Heeft de nieuwe voorzitster eigenlijk ook zulke geheimpjes? "Wees maar niet bang: ik hou er geen geheimen op na, hoor!"

Gepubliceerd op 29 oktober 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.