Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Examenkandidaten massaal naar Albufeira, Chersonissos en Mallorca

Examenkandidaten massaal naar Albufeira, Chersonissos en Mallorca

Door Wieke

De examens zijn voorbij en voor veel leerlingen betekent dat maar één ding: examenreis! Eindelijk even met vrienden ontspannen na die examenstress van het afgelopen halfjaar. De meeste leerlingen willen maar drie dingen: zon, zee en feest. Uit een peiling van Scholieren.com blijkt dat drie van de vier leerlingen op examenreis gaan. Waar gaan al die leerlingen eigenlijk naartoe?

Vwo'er Annemarie is klaar met haar examens en gaat naar Albufeira: "Ik verwacht veel andere jongeren en veel gezelligheid. We gaan veel bij het strand liggen en feesten!" Wieke heeft haar havo-examens afgerond gaat ook naar Albufeira: "Ik denk dat het overdag vooral heel veel chillen bij het strand en zwembad wordt. 's Avonds gaan we uit. Ik heb nog geen idee of dat elke avond wordt. Ik heb er wel super veel zin in!" Auke gaat ook naar Albufeira: "Ik verwacht mooie stranden met lekker veel zon om op uit te rusten en het bruisende nachtleven te verkennen met m'n maten." Maar niet iedereen trekt richting Portugal, Eveline gaat met haar vrienden interrailen zonder dat ze van te voren iets gereserveerd hebben.

Populairste bestemming: Zuid-Europa

Het is duidelijk, heel veel leerlingen gaan naar Albufeira, Portugal. Deze bestemming stond ook bovenaan als populairste bestemming in de peiling die Scholieren.com gedaan heeft. Chersonissos (Griekenland) en Mallorca (Spanje) waren nummer twee en drie. Aan de internetpeiling deden 666 vwo'ers en havisten mee, dus de peiling is niet representatief voor het hele land, maar geeft toch een goed beeld waar jongeren over het algemeen naar op vakantie gaan: het zuiden. De top-drie vakantielanden Spanje, Griekenland en Portugal, steken met kop en schouders boven de rest uit. 

Feest, zonder ouders

Het is geen geheim dat de meeste examenreizen voor veel mensen feesten, feesten en nog eens feesten betekenen. Rogier: "Ik verwacht een grote chaos, met veel gelach. Een ervaring die ik nooit meer vergeet. Zoals het er nu uitziet ga ik alleen feesten." Toch gaan sommige leerlingen meer doen dan alleen feesten. Maria gaat naar de Portugese hoofdstad Lissabon: "Ik ga waarschijnlijk surfen en fietstochten maken en veel bezienswaardigheden bezoeken." Annemarie hoopt te gaan snorkelen en kanoën.

Zonder ouders op vakantie, dat is wat de reis bijzonder maakt voor veel jongeren. Annemarie: "De vakantie is een beloning voor al je harde werk van de afgelopen zes jaar en het is natuurlijk voor het eerst zonder volwassenen."  Eveline: "Deze vakantie is zonder ouders en met mijn beste vrienden. Ik denk dat dat het avontuurlijker en vrijer maakt, want iedereen vindt ongeveer dezelfde dingen leuk, dus je hoeft geen moeilijke beslissingen te maken over wat je wil gaan doen. Verder is deze vakantie ook anders omdat ik helaas wat zuiniger moet doen met geld, want deze keer zijn er dus geen ouders die je ijsje wel even betalen."

Vakantie kost geld

Ja, op vakantie zonder ouders betekent waarschijnlijk wel dat je het (grotendeels) zelf moet betalen. Het bedrag wat de meeste jongeren (26%) betalen voor hun reis, verblijf en kosten ter plaatse ligt tussen de 600-800 euro. 23% betaalt een bedrag dat tussen de 400 en600 euro ligt. Slechts 4% betaalt minder dan 200 euro voor hun reis. Het verschilt dus enorm hoeveel er aan de examenreis wordt uitgeven. Maria heeft het appartement en het vliegticket zelf betaald, maar haar ouders betalen de kosten ter plaatse: "Ik krijg 350 euro van mijn ouders om in Lissabon van te 'leven'. Ik wil dus maximaal 50 euro per dag uitgeven." Rogier gaat naar Albufeira en is van plan maximaal 750 euro uit te geven, maar heeft voor de zekerheid meer meegenomen. Wieke weet nog niet wat ze maximaal uit gaat geven: "Ik heb in elk geval veel gespaard, maar ik zorg er wel voor dat het niet uit de hand loopt!"

Voor alle jongeren die op examenreis gaan, veel plezier gewenst!

Gepubliceerd op 30 mei 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.