Een ander examen-universum
Ha, daar ben ik weer! Na mijn vorige gastreeks over mijn leven als slechthorende, ga ik de komende maand bloggen over mijn eindexamens. Want die staan voor mij, net als voor veel van jullie, voor de deur. Alleen doe ik dat natuurlijk weer net op een andere manier dan de meeste van jullie. Ik doe *tromgeroffel* staatsexamen.
Sem deed vorig jaar staatsexamen havo op een school voor slechthorenden. Hij blogde hierover voor Scholieren.com, want deze examens gingen er een tikje anders aan toe. We vonden zijn verhaal zo bijzonder dat we het dit jaar opnieuw met je delen.
Hoewel de examens eigenlijk altijd 'staatsexamens zijn' (immers, ze zijn landelijk geregeld, en iedereen maakt dezelfde), zijn er een paar wezenlijke verschillen tussen mijn examenperiode en die van de meeste van jullie. Ik doe namelijk maar één keer examen, en maak dus geen schoolexamens.
Waarom? Die vraag is eigenlijk heel makkelijk te beantwoorden. Zoals sommigen van jullie misschien al hebben gelezen in mijn eerdere blogs, zit ik op het speciaal onderwijs. Nu is het zo dat mijn school geen licentie heeft voor het geven van HAVO-examens. Daarom moet ik dus niet aan mijn school, maar aan de Nederlandse Staat bewijzen dat ik voldoende capaciteiten bezit om een HAVO-diploma te scoren.
Schriftelijk en mondeling
Mijn schriftelijke centrale examens doe ik op dezelfde data en tijden als jullie. Ik begin op 11 mei en eindig op 27 mei. Toch ben ik dan nog (lang) niet klaar. Ik heb namelijk ook nog mondelinge examens, en niet alleen voor de talen. Ik doe voor álle vakken mondeling examen.
Dus ook voor geschiedenis, aardrijkskunde, informatica en ga zo maar door. Superchill eigenlijk, want als ik bijvoorbeeld mijn schriftelijk examen Engels dramatisch maak, kan ik dat dramatische cijfer nog heel elegant met een Sherlock-acccent omhoog lullen in mijn mondeling.
Nadelen
Nu denken jullie: "Supercalifragilisticexpialidocious!" En dat is deels ook waar, maar er zitten ook wat nadelen aan vast. Zo zijn mijn mondelinge examens pas midden juli, waardoor ik in juni gewoon naar school moet, en veel minder lang vakantie heb. Daarnaast moet ik voor al mijn examens naar een andere locatie dan mijn school, en hebben mijn docenten soms geen idee hoe het er allemaal aan toe zal gaan. Voorbereiden kan dus lastig zijn, al doen mijn docenten hun uiterste best. Luv naar hen.
Ik weet dus pas of ik de vlag kan ophangen na mijn allerlaatste mondelinge examen. Eind juli dus. Geen examenreis voor mij helaas. Toch heb ik het volste vertrouwen in mijn slagen! Ik ga knallen. En jullie ook. Nog even bikkelen. En voor nu, nog even een leuk anekedootje:
"Hoe was je examen?", vroeg de maffialeider aan zijn zoontje. "Fantastisch," zei hij, "ze hebben mij twee uur ondervraagd en ik heb niks losgelaten."
Maar dat gaan wij dus anders doen.
Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.
1 seconde geleden