Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Durf jij nog naar grote evenementen toe?

Ruben

Afgelopen week lazen we er allemaal over: de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs. Daar waar de aanslagen en IS eerst misschien nog een ver-van-mijn-bed-show waren, is de Franse hoofdstad toch een stukje dichterbij en komt het nieuws nóg harder binnen. Bij voetbalwedstrijden is een hoop extra bewaking aanwezig en ook verschillende concertzalen scherpten hun beveiliging al aan. 

Daarom vroeg ik me af:  durven jongeren nog wel naar grote evenementen of het café te gaan? Of letten ze nu toch een stuk beter op als ze op stap gaan? Ik legde het een aantal scholieren voor.


Giez (17) denkt dat het hier in Nederland wel meevalt. "Tuurlijk is er veel spanning, als je bijvoorbeeld kijkt naar de wedstrijd van het Nederlands elftal die werd afgelast. Maar als je dan ziet hoeveel politie er staat, dan kun je toch wel vertrouwen op goede voorzorgsmaatregelen.'' Giez laat zich er ook niet door tegenhouden om leuke dingen te gaan doen. ''Ik doe de dingen die ik wil en moet doen en pas wanneer er een echte dreiging is dan blijf ik weg uit de grote steden."

Jurien (18) denkt daar anders over. Hij vermijdt de grote steden op dit moment liever. ''Een vriend van me gaat aanstaande zaterdag naar een concert in Amsterdam toe, maar daar hoef je mij niet te verwachten. Ik blijf ook liever nog even uit de buurt van grote steden als Amsterdam, in ieder geval totdat het weer rustig is.'' 

Gewoon naar evenementen
Sigrid (18) vertelt dat zij zich tot nu toe niet laat tegenhouden door de gebeurtenissen. Zo bezocht ze donderdagavond nog de XITE Awards, een aardig groot evenement. ''Je kan toch niet overal bang voor zijn? Ik ben wel alerter, omdat het vrij dichtbij komt, maar ik maak me er niet zo druk om dat het mijn keuzes beïnvloedt. Pas bij een eerste concrete dreiging in Nederland word ik serieus bang.''

Ook Giulia (16) is niet van plan evenementen te skippen na de gebeurtenissen in Parijs. ''Nee, ik ben totaal niet bang. Nederland bemoeit zich er voor mijn gevoel niet genoeg mee om ook aanslagen te kunnen verwachten. Daarom houdt het me ook echt niet tegen om naar een evenement te gaan. Parijs is wel dichterbij dan Amerika of Syrië, maar vooralsnog zie ik geen reden om me er zorgen over te maken."

Wat vind jij? Ben jij gewoon nog bij een concert in Paradiso of in een café te vinden? Of mijd je grote evenementen liever eventjes? Laat het weten via de reacties!

Gepubliceerd op 19 november 2015
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Woensdag nog naar years&years in het klokgebouw geweest. Ik heb er wel even over nagedacht, maar was er niet echt bang voor. Was super leuk!

4 jaar geleden

M.

M.

Ik was enorm geschrokken toen ik het nieuws van Parijs hoorde. Maar zelfs als het in NL gebeurde zou het me niet weerhouden om naar leuke dingen toen te gaan. Ik ga toch al niet zo vaak naar concerten of theater voorstellingen. Zelfs met een dreiging zou ik me niet laten tegenhouden om naar een grote stad te gaan. De kans dat zoiets gebeurt dicht bij huis of activiteit is erg klein. Ik laat me niet tegenhouden door die ienimini kleine kans dat iemand gaat lopen schieten of gaat ontploffen. Die kans is er namelijk de hele tijd al geweest.

4 jaar geleden

L.

L.

Ik ben opzich niet echt bang, donderdag naar (uitverkochte) Nightwish + support acts Arch Enemy en Amorphis in de HMH geweest. Al naar uit gekeken sinds ik 4 maanden geleden kaartjes kocht dus dat ging ik niet missen. De eerste keer dat ze vuur gebruikten tijdens de show zag ik wel een aantal mensen schrikken maar ik was er wel op voorbereid. Uiteindelijk niks gebeurd en een geweldige avond gehad!

4 jaar geleden

R.

R.

Ik denk er in het algemeen niet te veel over na als ik naar een drukke plek ga (lokaal doe ik dat niet vaak haha), maar het plan met mijn gezin voor deze kerst is om een tocht door Heerlen te gaan maken, wij wonen namelijk in Heerlen. Het probleem is alleen dat ik vandaag pas besefte dat Heerlen best een groot doelwit kan zijn i.v.m Het Glazen Huis..

4 jaar geleden

R.

R.

*maar dat doe ik ook niet vaak haha

4 jaar geleden

Cisca

Cisca

Laat je daar maar niet door tegenhouden, alles wordt waarschijnlijk op en top beveiligd (: Ik zelf woon ook in Heerlen, en ik ben ook van plan om met een groep vrienden naar het Glazen Huis toe te gaan, de gevaren die er kunnen plaatsvinden houden me daar niet van tegen, je kunt beter genieten van de tijd die we nog hebben! (mocht het ooit zo ver komen)

4 jaar geleden