Docententype: de mopperkont

Docententype: de mopperkont

Door Nora

"Snappen jullie het nu nóg niet? Ik word er een beetje gek van, mensen. Kortgolvige straling, absorptie, voorkomt een teveel aan ultraviolette straling, albedo-effect door wolken. Zo simpel is het. En daarom is het hier nog geen brandende hel op aarde. Of misschien toch wel."

Om de week kruipen Grieke en Joca in het hoofd van een ander type docent. Vorige week de dictator, deze keer de mopperkont. Het complete archief met docententypes vind je hier.

"Is het echt zo moeilijk om gewoon je boeken voor je neus te pakken en die opgaven te maken? En om niet de hele tijd aan mijn hoofd te zeuren met die vragen van je? Als je zelf even helder nadenkt, kom je er vast zelf wel uit. Oh wacht, even vergeten dat jullie je vrije tijd niet besteden aan het lezen van een goed boek. Pak dat plingdingetje, euh mobieltje, er dan maar bij om het op te zoeken.

Toen ik jullie leeftijd had, verspilde ik mijn tijd niet aan het achterovergooien van drankjes. Nee, ik spendeerde mijn tijd in de bibliotheek. Op school haalde ik alleen maar negens en tienen en ik ben dan ook cum laude geslaagd. Ik zie jullie dat nog niet voor elkaar boksen. Toch zonde dat ik niet iets zinnigs ben gaan studeren, maar een lerarenopleiding ben gaan doen."

"Nee, ik ga geen andere baan zoeken. Vind je dat ik het niet goed doe dan? Meneertje, ga zelf eens iets zinnigs met je leven doen, ik heb veel meer verstand van dit onderwerp dan jij. Mijn moeder hoeft mijn boterhammetjes tenminste niet meer voor me klaar te leggen. Wat doe je nu brutaal? Mijn vrouw maakt mijn boterhammetje ook niet klaar, hoor. Die slaapt nog wel uit als ik me om zeven uur naar die stomme trein moet begeven, omdat meneer de directeur het leuk vindt om om acht uur te beginnen.

Het onderwijs is ook niet meer wat het ooit was. Niveau en gezag zijn verdwenen. Komt natuurlijk door de belachelijke laatste kabinetten, maar ook door de huidige generatie hoor. Ja, jullie. Het enige wat jullie interesseert zijn cijfers, niet eens ware kennis. Weten jullie dat ik me daar enorm over kan opwinden?! Oh ja, natuurlijk weten jullie dat al.

De bel. Fijn. Gooi die boeken maar weer terug in je goedkope tas. Ik begrijp überhaupt niet waarom jullie die nog hebben, ze worden toch niet gebruikt. Daarnaast begrijp ik het nut van die plastic vodjes niet, dat kan je toch geen echte boeken noemen? Echte boeken hebben een harde kaft, inhoud, dik en geel papier en een leeslintje. Heeft niemand daar een idee meer van, verdorie?

Oh, lopen jullie nu weg? Ja, ik hoor toch ook dat de bel is gegaan. Maar ik wilde nog wat vertellen over de dingen in het boek waar ik het niet mee eens ben. Ze laten de belangrijkste termen weg en die grafieken kloppen voor geen meter. Trouwens, ik vind de plaatjes totaal niet illustrerend. Er horen niet zoveel foto's in een goed lesboek te staan: dit wordt alleen maar als opvulling gebruikt. En dáár investeert de school dan geld in, in plaats van mij een fatsoenlijk loon uit te betalen!"

Gepubliceerd op 13 maart 2013
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

"En daarom is het hier nog geen brandende hel op aarde. Of misschien toch wel." Wat een gouden binnenkomer.

9 jaar geleden