Dit zou je eigenlijk moeten leren op school

Bram

Iedere wiskundeles zit ik wanhopig voor me uit te staren. Een hele wirwar aan formules stroomt met grote snelheid mijn rechteroor in, om er met dezelfde grandioze vaart aan de andere kant weer uit te vliegen. Ik doe mijn uiterste best om iets te bedenken waar ik A² + B² = C²  later voor kan gebruiken, maar mijn verbeelding laat me in de steek. 

Waarom moet ik drie uur per week besteden aan een vak dat ikzelf waarschijnlijk toch nooit nodig ga hebben? Onderstaande vakken lijken me een stuk belangrijker.

1. EHBO-lessen 
We leren hoe het menselijk lichaam werkt, maar niet hoe we iemand kunnen redden. Een aantal korte lessen zouden ervoor kunnen zorgen dat je niet machteloos hoeft toe te kijken wanneer iemand flauwvalt, ziek wordt, of een ongeluk krijgt. Met deze lessen kun je het verschil maken tussen leven en dood. Zou jij nu weten wat je moet doen als iemand zich in een noodsituatie bevindt? En wil je dat niet liever weten dan hoe je de oppervlakte van een cirkel berekent? 

2. Programmeren 
Computers spelen een enorm grote rol in ons leven, en die rol wordt in de toekomst alleen nog maar groter. Hoe vaak krijg je op één dag te maken met digitale apparaten die werken op programmeerregels? Zij spreken allemaal dezelfde taal. Een taal die de meeste van ons nog niet eens beheersen. We leren Spaans, maar niet de taal die over een paar jaar misschien wel de belangrijkste is. En als we het nu invoeren, lopen we niet eens voor op alle andere Europese landen: in Groot-Brittanië is programmeren al een verplicht vak.

3. Respect
We leren op school hoe de samenleving in elkaar zit, maar niet hoe we respect moeten hebben voor elkaar. Niet nodig? In 2014 bleek uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat één op de vier Nederlanders het afgelopen jaar discriminatie heeft ervaren. Vanaf jonge leeftijd lessen krijgen over normen en waarden, en voorlichting over verschillen tussen mensen en verschillende culturen zou kunnen helpen. En iedereen heeft er baat bij. 

4. Gezondheid
Ruim dertien procent van de kinderen en jongeren tussen de veertien en de twintig jaar had in 2014 overgewicht. Dit thema komt kort aan bod tijdens biologielessen, maar blijkbaar onvoldoende. Met lessen over waarom gezond eten belangrijk is, wat de voordelen zijn van gezond eten en hoe je gezond kunt eten, zou deze dertien procent naar mijn idee snel kunnen zakken. Maar de lessen moeten niet alleen gaan over fysieke gezondheid. Er moet ook vertelt worden hoe je goed in je vel kunt zitten. 

5. 'Levenskunde'
We leren allemaal dingen binnen bepaalde vakken, maar het opstarten van een eigen leven na school wordt vergeten. We hebben allemaal geleerd welke verschillende soorten hypotheken je hebt, maar hoe koop je nou eigenlijk een huis? Bij 'levenskunde' worden ook andere dingen behandeld die je tegenkomt als je geslaagd bent en volwassen wordt, zoals het vinden van en solliciteren naar een baan en het betalen van belasting. 

Deze vakken lijken mij minstens zo belangrijk als het leren van de ABC-formule, en bij deze vakken kan ik wél gelijk uitleggen waar je ze bij nodig hebt.

Gepubliceerd op 20 juni 2016

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.