Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dit moet je weten over de studiekeuzecheck

Dit moet je weten over de studiekeuzecheck

Eindelijk heb je een studie gekozen. Toch is het studiekeuzeproces daarmee nog niet ten einde. Bij de meeste studies heb je een verplichte studiekeuzecheck, waar gekeken wordt of jij en de studie wel 'matchen'.  Omdat zo'n traject spannend kan zijn, lees je hier hoe de studiekeuzecheck verloopt en hoe je je het beste kunt voorbereiden. 

Maar eerst: wat is de studiekeuzecheck? De studiekeuzecheck is een activiteit, georganiseerd door de opleiding waar je je hebt aangemeld, om te checken of je écht de juiste keuze hebt gemaakt. Je doet dit dus nádat je je hebt aangemeld voor een studie, maar vóórdat de studie begint. 

1. Verschillende manieren om te checken

Anders dan je misschien denkt, verschilt de studiekeuzechek behoorlijk per opleiding en onderwijsinstelling. Alleen de naam al. Soms wordt het een studiekeuzecheck genoemd, soms matching en soms is er een eigen naam bedacht. Ook de inhoud wisselt erg. Bij de ene opleiding moet je een formulier invullen of een dag meelopen. Bij andere instellingen moet je juist flink voor een toets leren en die dan maken.

Ook de datum wisselt per opleiding. Soms is het een dag en soms ben je er een week mee bezig. Als het verplicht is, wordt van jou verwacht dat je regelt dat je hierbij kunt zijn. Kortom: het is handig om uit te zoeken hoe de studiekeuzecheck bij jouw opleiding is georganiseerd. Wat overal hetzelfde is, is dat je moet aangeven waarom je voor deze studie hebt gekozen en dat je een advies krijgt over je 'match' met de opleiding. Met andere woorden: denken de mensen van de opleiding of jij geschikt bent om deel te nemen aan de opleiding? 

2. Het is eigen belang

Na de check krijg je dus een advies vanuit de opleiding of het verstandig is om na de zomer te beginnen. Dat advies is meestal niet bindend, enkele uitzonderingen daargelaten. In dat geval is het uiteraard wel verstandig te bedenken of een andere studie misschien beter past. Dat is niet leuk, maar het is wel beter om voor de zomervakantie te besluiten om een studie niet te doen, dan dat je er na de eerste tentamens achter komt dat de studie toch niet zo goed past bij je. Dan is je geld, tijd en moeite foetsie. Oftewel: de studiekeuzecheck is voor jezelf superhandig.

3. Inschrijven voor meerdere studies?

Fanatieke scholieren, of vooral zij die last hebben van decentrale selecties en meer ongein, schrijven zich regelmatig in voor meerdere studies. Dat is handig, want zo heb je altijd een studie in het geval je niet gekozen wordt voor je eerste keuze. Dit speelt ook in de kaart dat leerlingen dan eigenlijk nog steeds geen keuze gemaakt hebben als ze zich aanmelden. Ons advies: zorg dat je voor 1 mei gewoon weet wat je wil. De ervaring leert dat een definitieve keuze na de studiekeuzecheck niet werkt als je nog moet kiezen uit meerdere opleidingen. Hoe verleidelijk het ook is, van uitstel komt......

4. Rechten en plichten

Laten we met de plichten beginnen, hebben we dat in ieder geval gehad. De studiekeuzecheck is meestal een verplicht onderdeel van je aanmelding. Als je zonder goede reden niet meedoet, dan is je aanmelding niet in orde en kun je niet starten. Meedoen is dus de belangrijkste plicht. De rechten zijn een stuk interessanter. Niet elke opleiding geeft bijvoorbeeld een advies naar aanleiding van je studiekeuzecheck. Mocht je dat wel willen, dan mag dat niet geweigerd worden. In het geval je, bijvoorbeeld naar aanleiding van het advies, besluit een andere studie te doen, dan kan je je nog voor een andere opleiding aanmelden, mits je je voor je eerste keuze op tijd hebt aangemeld!

Als je een klacht hebt over de studiekeuzecheck, kan je je melden bij het meldpunt!

Corona-update: vanwege de coronacrisis is de aanmeld-deadline verschoven naar 1 juni, maar de overheid adviseert om je toch uiterlijk 1 mei aan te melden voor een bachelor- of associate degree-opleiding. Als je je uiterlijk 1 mei aanmeldt, dan krijg je nog een studiekeuzecheck aangeboden van de opleiding. Als het je je niet voor 1 mei hebt aangemeld, hoeft de opleiding je geen studiekeuzecheck aan te bieden. Alle coronamaatregelen voor aankomend studenten lees je hier

Meer info over de studiekeuzecheck? Bekijk dan alle info van Studiekeuze123

Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op 11-04-2018 en is sindsdien geüpdatet.

Gepubliceerd op 29 april 2020
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.