Dichten op Instagram

Dichten op Instagram

'Mijn moeder gaat kapot'. Zo begon mijn Nederlands docent ongeveer acht van de tien weekopeningen de afgelopen drie jaar. Hij las zijn favoriete gedicht voor, en elke keer vertelde hij weer precies hetzelfde verhaal. Het verhaal was best mooi, maar hierdoor werden gedichten niet echt populairder onder ons, terwijl dat wel zijn bedoeling was.

Totdat mijn zus een paar maanden geleden een instagram-dichter tipte: een jonge dichter die een paar keer per week zijn gedichten deelt op Instagram. Hierdoor begon ik me meer te interesseren, werd ik fan en nu vind ik dat meer jongeren over (deze ultramoderne vorm van) dichten moeten weten. Hierbij mijn top drie Instagram-dichters.

Derek Otte, 4.476 volgers

Iets meer dan een jaar geleden kwam zijn eerste bundel Regelgeving uit, waar Derek zo nu en dan een gedichtje uit online zet. Andere keren, zoals hierboven, maakt hij een foto van zijn met de hand geschreven kunstwerkjes. Dereks gedichten worden op zijn Instagram afgewisseld met persoonlijke foto's, zodat je ook gelijk een beeld krijgt van de persoon achter de gedichten. Het fijne aan zijn gedichtjes is ook dat ze soms maar één of twee regels zijn, maar dat je toch altijd over na gaat denken. Als ik door mijn Instagram-feed scroll, sta ik altijd even stil bij de berichtjes van Derek, omdat je er dan vaak nog meer uit kan halen. Bijna altijd heel positief, waardoor ik met een lach op mijn gezicht weer doorscroll.

René Oskam, 2.324 volgers

Ik ontdekte René via de website Mindshakes, waarop hij ongeveer elke week een gedicht plaatst dat meestal raakvlak heeft met de actualiteit. Zijn gedichten zijn van een wat traditionelere vorm, met meerdere strofes en leestekens. Ook maakt hij gebruik van rijmschema's, waardoor de gedichten snel weglezen. Hoewel de gedichten snel weglezen, vergeet je ze niet snel, omdat ze meestal een beetje spot drijven met de samenleving of werkelijkheid, zoals dit gedicht hierboven. René publiceerde afgelopen juli pas zijn eerste bundel, Zwemles in een Zee van tijd, maar afgelopen maand kwam daar al de tweede druk van uit, wat dus wel laat zien hoe populair hij is!

Lars van der Werf, 11,6k volgers

De meeste gedichtjes die Lars plaatst komen uit zijn bundels. Hij heeft er nu drie geschreven: Versjes van Lars, Heb lief en het Heb je vrienden lief.  Die laatste is geen echte bundel, het is namelijk een vriendenboekje voor volwassenen, met hier en daar een versje van Lars. De eerste heb ik zelf net gelezen (voor mijn leeslijst!) en dat is echt een aanrader. Ik las de bundel in anderhalf uur uit en was daarna de rest van de dag vrolijk door de positiviteit in alle gedichtjes. Net als René schrijft Lars z'n versjes op een typemachine, waarmee hij ook het land doorreist. Je kan Lars namelijk inhuren op je feest, waar hij dan persoonlijk gedichten schrijft voor jou of je gasten. 

Goed voor je leeslijst!

Hopelijk heb ik je er nu van kunnen overtuigen dat er meer gedichten zijn dan Jantje zag eens pruimen hangen, of Denkend aan Holland, die ook vooral veel fijner zijn om te lezen doordat ze veel actueler zijn, qua onderwerpen én qua stijl. Het mooie aan dichtbundels is ook nog dat ze vaak veel sneller lezen dan een boek, maar wel op je lijst mogen! Dat is dan weer win-win.

Gepubliceerd op 28 september 2016
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.