December is de shit en dit is waarom

December is de shit en dit is waarom

Slaapbrak stond ik laatst tot mijn ellebogen diep in een pan aangekoekte pindasaus af te wassen op mijn werk. Toen hoorde ik het: de rinkelende belletjes, die o-zo herkenbare engelenstem. Het was Mariah Carey. En ik besefte: het is weer zover, jongens en meisjes: het is kerst. De beste tijd van het jaar. En ik ga uitleggen waarom. 

Sommige mensen hebben echt een pleurishekel aan de feestdagen. Aan hen vraag ik: waarom? Ik snap dat je een afkeer kan hebben tegen kerstmuziek in oktober, maar de feestdagen zelf zijn een speciale tijd, daar is naar mijn mening niet omheen te draaien. Dus neem het maar van mij aan, een 18-jarige kneus die al sinds de zomer religieus een kerstmuts draagt: deze feestmaand is tof. Echt. 

1. De feestdagen

Wat zou december zijn zonder alle feestdagen? We vieren niet één, maar twéé verjaardagen van oude blanke mannen met baarden! De goeie, ouwe Sint en zijn ietwat coolere neef de Kerstman (omdat vliegende rendieren toch iets vetter zijn dan een wit paard en slaven) verwennen ons deze maand allebei met cadeautjes en knusse avondjes met de fam. Dan is het oud & nieuw nog eens de kers bovenop de metaforische worteltaart, met haar mooie vuurwerk en vette oliebollen.

Wat heeft de rest van het jaar qua feestdagen? Pasen? Sint Maarten? Nee dankje, doe mij maar de decemberspecials. Bovendien krijgen we maar liefst twee weken vakantie van school! Dan kan je nog genieten van je feestdagen, ook! Even geen schoolgezeur aan je hoofd, lekker lang uitslapen. Je hebt alle tijd om te genieten van de feestspirit.

2. De smikkels

Chocomel met dikke toeven slagroom, kaneelkoekjes en schuimpjes. Zoete troep dus, maar als je het mij vraagt, is dát de beste troep! Met al die maanden waarin een beach body centraal staat, verdienen we wel een collectieve vakantie van de gore schoonheidsverwachtingen die het kapitalisme ons oplegt. Na No Nut November staat Diabetesverwekkende December dus effe in de spotlights. Vreet je lekker vol, afvallen is wel weer een mooi voornemen voor het nieuwe jaar, toch?

3. Het weer

Nee, ik hou niet van tegenwind op de fiets. Nee, ik hou niet van op een nat zadel gaan zitten en de hele dag met een kleffe kont rondlopen. Maar uit de stortregen thuiskomen, wanneer het om 17:00 uur al donker is, en dan een nét iets te hete douche nemen? En dan je pyjamabroek aantrekken en met de kaarsjes aan jezelf onder een zacht dekentje terugtrekken? Dát is legendarisch. December is de maand van de knusheid, en het weer speelt daar een grote rol in. En met een simpele ‘echt koud buiten, hè?’ is elke pijnlijke stilte te verhelpen, dus da’s ook een plus. Voor eventjes, in ieder geval.

"Sneeuwpik & Ik" (December 2010) door Mischa en Tijmen de Vries

4. De muziek

Oké, deze is misschien een beetje controversieel, maar ik ben zelf dol op kerstmuziek – wat verwacht je van iemand die in augustus al z’n kerstplaylist zorgvuldig in elkaar had geweven? Een hoop liedjes uit de 50s krijgen opeens weer een plekje op de radio: dat is top! De popsterren die normaal zingen over drank, drugs en seks releasen opeens allemaal heppie-de-peppie kerstliedjes over rendieren en kusjes in de sneeuw.

Dit is dé maand waarin Michael Bublé en Mariah Carey opeens onder hun steen vandaan kruipen en hun triomfantelijke terugkeer op de radio maken, met de grootste kerstknallers. Wham! is opeens weer relevant met Last Christmas.

5. De films

Ik hou van slechte films. En welke films zijn slechter dan die achterlijke kerst romkoms! Nóg zo’n klef liefdesverhaal over een rijk meisje uit New York dat trouwt met een prins uit een of ander niet-bestaand land waar het altijd kerst lijkt te zijn? Sign me the fuck up. Of anders kan je altijd Home Alone of Elf voor de duizendste keer kijken. Zolang het gezellig met het gezin of met de squad op de bank is, is elke kutfilm prima.

Nu ik eenmaal wat ouder ben, verliezen veel dingen hun magie. Toch blijft december altijd weer een lichtpuntje aan het eind van die twaalf oneindig lijkende maanden. Het moeizame schooljaar afsluiten met een maandje positieve vibes, even tot rust komen, even vergeten dat school überhaupt bestaat: heerlijk. Even chillen. Zodat we volgend jaar weer fris met z'n allen het nieuw jaar in kunnen.  

Gepubliceerd op 24 december 2018
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

huts

huts

maak weer een nieuwe blog plzz

2 jaar geleden