Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

De perfecte klasseninrichting

De perfecte klasseninrichting

Door Anne

Zit jij ook weleens rillend van de kou of puffend van de warmte in een te donker klaslokaal, je realiserend dat jouw klasseninrichting nog een stuk beter zou kunnen? Je gebeden zijn gehoord en nu officieel bevestigd.

Gisteren publiceerden Amerikaanse onderzoekers een artikel over de beste klasseninrichting. Volgens het onderzoek kan een goede inrichting veel invloed hebben op de schoolprestaties. Een klaslokaal moet licht zijn, niet te koud en niet te warm. Ook over de wanddecoratie moet worden nagedacht.

Het onderzoek komt met een aantal aanbevelingen, die je kunt verdelen in drie belangrijke punten: hoe zit het met het licht, welke temperatuur is het beste en wat hang je aan de muur?

Rillen of zweten

Veel licht in een klaslokaal is cruciaal voor schoolprestaties, zo zeggen de onderzoekers. Toch valt dit in de praktijk nogal tegen: in 16 procent van de Amerikaanse schoolgebouwen komen te weinig zonnestralen binnen. In noodgebouwen is het helemaal erg: daar heeft 28 procent van de scholen te donkere lokalen.

In een lokaal moet het niet te koud en niet te warm zijn, zo blijkt uit het onderzoek. 20 tot 23 graden is de perfecte temperatuur. Ook dit lukt niet altijd: in 16 procent van de schoolgebouwen zitten de leerlingen óf te zweten óf te rillen van de kou. Dit maakt goed presteren in de les een stuk moeilijker. Volgens onze poll hebben ook veel Nederlandse scholieren hier last van: 37% van de stemmers vindt dat de temperatuur in de lokalen moet verbeteren.

Slimme posters

Dan geeft het onderzoek ook nog aanbevelingen over de decoratie van een klaslokaal. Het is goed om plaatjes van groepen mensen die kunnen achterlopen in het onderwijs op te hangen. Een postermeisje in een lab kan meisjes bijvoorbeeld helpen beter te presteren bij scheikunde. Het is goed om niemand buiten te sluiten en geen vooroordelen te volgen op posters. Als er alleen jongens op techniekposters staan, wordt het imago natuurlijk alleen maar bevestigd dat techniek niets voor meisjes is.

Geen grasmaaier

Allemaal leuk en aardig zo'n onderzoek, maar kloppen die resultaten inderdaad een beetje? Een fijn klaslokaal is inderdaad belangrijk, zo vindt scholier Femke (13). Naast temperatuur en licht vindt zij stilte in een klaslokaal ook cruciaal. "Als er een raam openstaat en iemand is buiten het gras aan het maaien, dan wordt er op gereageerd. We vragen dan of het raam dicht kan."

Posters hebben in haar ogen minder invloed op de schoolprestaties. "De eerste keer dat je een lokaal binnenkomt, let je nog op de posters, maar daarna raak je er aan gewend. Ik kijk nu niet meer naar wat op de muur hangt."

En als ze zelf haar klaslokaal zou mogen inrichten? "Het zou vrolijk zijn, maar niet te druk. Leerlingen moeten nog wel rustig kunnen werken." Ook aan die standaard houten schoolstoelen zou zij verandering brengen. "Ik zou een bank in ieder lokaal zetten, waar leerlingen even lekker kunnen chillen als ze genoeg hebben van de normale stoelen. Die zitten namelijk niet zo lekker." De stemmers van onze poll zijn het hiermee eens: 28% vindt dat de stoelen op school comfortabeler moeten zijn.

Wat vind jij belangrijk aan de inrichting van je klas en school? Laat een reactie achter of stem op onze poll.

Gepubliceerd op 5 november 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

F.

F.

Hihi :)

7 jaar geleden

J.

J.

Het belangrijkste van allemaal: zuurstof. Zonder daarvan voldoende te hebben werk je sws niet productief.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.