Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Cultuurkaart is geldverspilling

De Cultuurkaart is geldverspilling

Onlangs besloot minister Jet Bussemaker (Onderwijs en Cultuur) om de komende tijd bijna 5 miljoen euro per jaar in de Cultuurkaart te blijven investeren. Hiermee is de Cultuurkaart, dat kortingspasje voor CKV, voorlopig gered. Maar heeft het wel nut om de kaart te behouden?

Het is crisis en heel Nederland moet bezuinigen. Waarom stopt Bussemaker dan geld in zo'n onzinnige kaart als er zo veel betere, leukere en goedkopere alternatieven zijn voor ckv?

"Ik heb hier de Cultuurkaart voor jullie!" zei mijn kunstlerares. "Sorry dat het zo lang duurde, ik moest ze nog voor iedereen activeren." Goed plan, want anders zou de helft van de klas daar nooit de moeite voor nemen. En als niet meer dan 75% van de leerlingen de kaart activeert, komt het bedrag helemaal niet beschikbaar.

Nog geen tien minuten later is de eerste kaart al doormidden en is er eentje al helemaal vol getipp-ex't: "Wat moet ik ermee?"

Kaart bij je?

En ik weet zeker dat mijn klasgenoten niet de enige zijn. Ik ben me gaan afvragen hoe vaak in mijn leven ik de kaart daadwerkelijk heb gebruikt. Ik kan me enkel een bezoekje aan het Beeld en Geluid-museum herinneren, maar zelfs daar wierp het geen vruchten af. "Heb je je kaart ook bij je? Dan krijg je een euro korting!" Ehh... volgens mij ligt die nog thuis. Niet dat die ene euro veel uitmaakt op een entreeprijs van 15 euro.

Bovendien kun je de kaart ook gebruiken om bijvoorbeeld naar de bioscoop te gaan. In vrijwel elke bios krijg je korting met je Cultuurkaart. Dat is ook de reden waarom de kaart in het reformatorische onderwijs niet wordt uitgereikt: strenggelovigen willen niet dat hun kind naar de bioscoop gaat. Maar daarmee wordt de hele kaart natuurlijk zonde van het geld.

Het kan ook anders

En sowieso: niet alle cultuur kost geld. Denk aan de Open Monumentendag of andere gratis evenementen. Daar valt toch een prima verslagje over te schrijven om een voldoende op ckv te halen? Dat is zelfs nog cultureler dan een komedie of een vechtfilm in de bioscoop.

Ook organiseren scholen vaak zelf al ckv-dagen met bijvoorbeeld een voorstelling of een workshop in de aula. Ook dan heb je vrij weinig (lees: niets) aan je Cultuurkaart.

Maar die korting is toch leuk?

Tegenwoordig krijg je met je Cultuurkaart korting op een nieuwe Macbook (reuze handig hoor), een scooterverzekering, sportkleding of spullen van de Accessorize. En ook de kortingen op sommige theatervoorstellingen kunnen van pas komen. Maar zou je echt helemaal naar een grote stad afreizen omdat je daar toevallig twee euro korting op een voorstelling krijgt?

Doordat het bedrag op de kaart persoonsgebonden is, kies je zelf wat je ermee doet. Als elk bedrag van elke leerling samengevoegd zou worden tot één budget per school, kunnen de ckv-leraren hun klassen meenemen naar een theater of iets dergelijke. Zo weet je zeker dat het geld nuttig (en cultureel) gebruikt wordt.

Onzinnige kaart

Lieve Jet Bussemaker, in uw brief aan de Tweede Kamer schreef u over het belang van cultuurontwikkeling bij scholieren. Ik onderstreep dat van harte. Maar stop die 5 miljoen per jaar liever niet meer in zo'n onzinnige kaart. Weg met die onzinnige kortingen en laat scholen het complete bedrag besteden.

Gepubliceerd op 26 juni 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

I.

I.

Helemaal mee eens!

10 jaar geleden

L.

L.

Gelukkig, er zijn ook nog jongeren die wel inzien dat de volstrekt cultuurkaart overbodig is. Volgens mij heb ik dat ding de afgelopen 6 jaar hooguit 1 à 2 keer gebruikt.

10 jaar geleden

R.

R.

Ik gebruikte het alleen vor de korting in de bios
Die 2 euro extra kan ik nog wel zelf betalen

10 jaar geleden

Q.

Q.

100% eens, nooit het nut ingezien van die kaart en zal dat ook nooit inzien. heb hem vier jaar lang gekregen (2e tm 5e klas vwo) en hem alleen in de 3e geactiveerd omdat we daar toen tijdens de mentorles tijd voor kregen.

10 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Mooie foto Nicolette!

10 jaar geleden

O.

O.

Het kaartje werkte niet eens! Ik had hem geactiveerd, volgende dag naar een museum gegaan, bleek dus dat het kaartje kapot was terwijl ik hem nooit gebruikt had

10 jaar geleden

T.

T.

Ja mijn klas kreeg ze ook maar niemand gebruikt hem en de helft is hem al kwijt :p

10 jaar geleden

K.

K.

Je krijgt alleen korting op tijden wanneer niemand naar de bios gaat, tot 4 uur 's middags ofzo, nee daar hebben we veel aan... Ik gebruik die kaart echt nooit

10 jaar geleden

J.

J.

lol onze reformatorische school heeft 'm gewoon uitgedeeld en we zijn er vaak mee naar de bios geweest... alleen na de vakantie moest je weer een nieuwe hebben en dat duurde meestal erg lang..

10 jaar geleden

O.

O.

"strenggelovigen willen niet dat hun kind naar de bioscoop gaat." Ik zit op de Driestar maar wij kregen die kaart ook gewoon....

10 jaar geleden

C.

C.

Meningen van scholieren over de Cultuurkaart horen we natuurlijk graag. Wel willen we een paar dingen rechtzetten. Het bedrag dat Bussemaker investeert in de Cultuurkaart gaat naar middelbare scholen om uit te geven aan culturele activiteiten. Dat kan een bezoek zijn aan een museum of theater met de klas, maar ook een workshop in de aula bijvoorbeeld. Maar een paar scholen zetten (een deel van) het geld op de Cultuurkaart zodat leerlingen dit zelf kunnen besteden aan cultuur. Dit tegoed kun je niet uitgeven in winkels. Wel kun je met de Cultuurkaart gebruik maken van CJP-kortingen in bv. winkels, de bioscoop en culturele instellingen. Dat komt niet van de overheid, maar wordt geregeld door CJP als leuk extraatje voor de leerlingen. Het geld dat Bussemaker reserveert komt dus - via scholen - alleen bij culturele instellingen terecht. Goede regeling toch!

10 jaar geleden

Kim

Kim

Leuk dat jullie reageren. Maar Nicolette schrijft helemaal niet dat het overheidsgeld bij de Accessorize belandt: ze vindt dat op zich reuze handig, maar niet iets wat met CKV te maken heeft. Als die pas al gebruikt wordt, wordt het volgens haar alleen daarvoor of voor de bios gebruikt, niet ter bevordering van cultuurontwikkeling (als in: scholieren iets laten ontdekken wat ze nog niet kennen).

10 jaar geleden

Kim

Kim

en ik ben eigenlijk wel benieuwd: hoeveel scholen precies laten het Bussemaker-geld op de Cultuurkaarten zetten? Ik dacht namelijk altijd dat dat de normale gang van zaken was...

10 jaar geleden

J.

J.

haha ik heb 5 van die kaarten nog steeds allemaal in de envelop ergens liggen XD

10 jaar geleden

M.

M.

Cultuur is erg belangrijk, en interessant. Maar die kaart wordt helaas door 99% van de kinderen niet gebruikt... Zonde van het geld dus!

10 jaar geleden

E.

E.

ik zit op n refoschool, mr wij hebben wel de cultuurkaart! alleen heb ik hem nog nooit gebruikt.... :P

10 jaar geleden

W.

W.

Inderdaad, het was zo belachelijk! Bij ons op school ook, toen ik in de vierde zat: 'ja, jongens, 90% van jullie moet hem wel activeren hoor, anders komt dat geld niet beschikbaar!' Ik ging voor de grap eens kijken hoeveel korting je kreeg op kaartjes voor het North Sea Jazz 2013. Wel tien hele eurotjes, dus kaartjes kosten je slechts € 69! Ga toch weg man. Wat heb je daar nou aan? Ik heb hem ook gelijk gedumpt toen bleek dat daar totaal geen consequenties aan hingen. En mijn stiefpa zeuren twee jaar geleden, dat ik die kaart moest activeren, toen had ik hem even uitgelegd dat niemand in de klas het voor elkaar kreeg om hem in de eerste plaats te activeren en het geld dus niet beschikbaar kwam voor onze klas en vele andere klassen met ons. Toen hij hoorde hoeveel korting je tegenwoordig krijgt met het CJP, zei hij: 'De tijden zijn enorm veranderd.'
Vroeger kon je dus gewoon gratis naar de bioscoop met dat ding. Geen gehannes met inloggen en codes en gebruikersnamen die niet klopten, gewoon een papieren dingetje waarmee je gratis of met hele, hele scherpe korting naar evenementen kon.

10 jaar geleden

W.

W.

woops, ik bedoelde 'eurootjes'!

10 jaar geleden

Q.

Q.

Ik heb in de zes jaar dat ik zo'n kaart heb hem één keer nuttig kunnen gebruiken, namelijk om cake te snijden tijdens de pauze toen de messen op waren.

Nee, de CJP-pas is geldverspilling.

10 jaar geleden

M.

M.

Hey,
Dit artikel klopt dus niet...
Ik zit op een streng reformatorische school en wij hebben ook gewoon de cultuurpas!
Greetszz :)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.