Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

De break-up met mijn Hyves-pagina

De break-up met mijn Hyves-pagina

“Heej, hoe is het?

Met mij is het leuk hoor.

Ben je morgen ook wel gewoon op school?

Xxxxxxxx

p.s. moet je maar eens leuk kijken op www.krabbelplaatjes.com

- Zucht, Hyves. Typisch Hyves. 

Als iemand mij twee jaar geleden zou vertellen dat hij geen Hyves had, zou ik hem vierkant uitgelachen hebben. Wat had je leven nou voor nut als je niet met anderen kon krabbelen? Hyves was cool. Hyves was mijn online leven. No way dat ik vreemd zou gaan met een ander sociaal netwerk.

Maar laat ik meteen maar to the point komen: sinds 17 november 2010 heb ik geen Hyves meer. Ik ben overgestapt naar de concurrent. Het begin van het einde kwam voor mij met de ‘R + R = Back’ opmerkingen onder foto’s. De lol was er af. Mijn Hyves werd een vergaarbak van slechte informatie (ik was lid van de ‘druk-jij-ook-altijd-zo-vaak-op-het-knopje-bij-het-stoplicht’-groepshyves, met miljoenen anderen) en slechte foto’s. Hyves begon te veranderen.

Die verandering maak ik heel mooi mee door mijn zusjes. Groep zeven. Negenennegentig vrienden op Hyves. Dertien pagina’s met groepshyves. Een hele batterij aan youtubefilmpjes, van Katy Perry tot Bruno Mars. Een bewerkte profielfoto, met BFF en dan de naam van een vaag vriendinnetje. Lid van het tv-programma Echte meisjes in de jungle. Hyves is nu de profielnetwerksite voor basisschoolkindjes en controlerende ouders. Ben je tegenwoordig nog op Hyves te vinden, dan ben je óf heel jong, óf heel oud. Of zó niet-cool.

Want ineens betrad Facebook vorig jaar mijn levenspad. Het grote, ongrijpbare Facebook. Met zijn miljarden leden over de hele wereld. Met zijn film. Met zijn miljardenomzet. Hoe hypocriet: tegenwoordig Facebook ik. Stukken beter voor mijn ego, maar verder precies hetzelfde eigenlijk.

Bijna dan. Nog niet helemaal. Als ik één groot verschil tussen Facebook en Hyves zou moeten noemen, is het de doelgroep. Hyves moet het tegenwoordig immers doen met basisschoolkindjes, verdwaalde brugklassers, moeders in de overgang en bejaarden op computerles. En dat terwijl Facebook juist een broeinest is van hippe buitenlandse jeugd, hardwerkende dertigers en hippe tieners. Denk ik. Ik voel me een Coole Puber op Facebook. Populair en internationaal. Stukken beter dan het gevoel van Eenzaam En Verdwaald Groot Kind te zijn op Hyves. 

Toch blijf ik mijn overstap stiekem wel een beetje wrang vinden, want uiteindelijk gaat het natuurlijk nergens over. De massa gaat met de massa mee. Over anderhalf jaar is Facebook weer voor de basisschoolkinderen en dan stappen we massaal over op een nu-nog-onontdekte sociale netwerksite. Wat een onzin, eigenlijk. Maar toch ben ik benieuwd: welke zou het zijn? Heb jij 'm al ontdekt? Welke trendsetter zal als eerste de overstap wagen? En per wanneer zullen we Facebookers massaal gaan uitlachen?

Onzin eigenlijk, die social-network-cyclus. Ach, zolang wij de hele wereld maar kunnen blijven laten weten wat we aan het doen zijn. En ik me daardoor van tijd tot tijd een Coole Puber kan voelen.

Gepubliceerd op 19 mei 2011
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Jeeeej :) Eindelijk eens iemand die ook het nut van Hyves niet inziet :) Lang leven Facebook. Tegenwoordig trouwens ook al liefkozend smoelpaper genoemd.

11 jaar geleden

H.

H.

twitter (=.

11 jaar geleden

G.

G.

Ik heb geen eens een social network. Meer op websites waar het social zijn gewoon een bij-dingetje is. Ik voel me net zo'n pop in de etelage op hyves of op facebook. "Ik zit in de IJssalon met Piet, Bob en Henk.". Eerlijk gezegd boeit het me niet wat andere mensen doen en waarom ze het in godsnaam over internet spreiden.

Beetje een kluizenaar is ikke, denk ik.

10 jaar geleden

H.

H.

"Katy Perry tot Bruno Mars"

Zo zo, da's een breed spectrum...

10 jaar geleden

M.

M.

HAHAHAHAHAHAHAHA die hyves van het stoplicht is van mij HAHAHA ziek mooi.
toch ben ik het met je eens (y)
x

10 jaar geleden

I.

I.

lang leven facebook
maar ik ben ook erg verslaafd geraakt aan twitter waar ik ieder uur een tweet plaats. ik heb nu 20.000 tweets. maar facebook loopt ook erg goed.
dus lang leven facebook en twitter.
xx

10 jaar geleden

R.

R.

Ben ik een van de weinigen die aan Linkedin doet?

10 jaar geleden

&.

&.

@Rick
volgens mij wel, eerlijk gezegd weet ik niet eens wat het is, ik heb er wel eens van gehoord:)

10 jaar geleden

M.

M.

Hahaha, ik ben ook al overgestapt op twitter en facebook

10 jaar geleden

M.

M.

Haha, wat schrijf jij goed man!
en ja hoor, ik ben ook met mn hyves-account gestopt. Nu blijft er alleen een schuldgevoel achter...

10 jaar geleden

..

..

wat doet iedereen er dom over
ik heb facebook
en hyves allebij precies het zelfde!
en ik lach hyvers niet uit hoor
wtf dit is echt focking dom en nee
ik hoor niet bij de nerds! super veel nederlanders
zitten ook op hyves -.-

10 jaar geleden