Coronahobby’s: lichtpuntjes in een donkere tijd

Coronahobby’s: lichtpuntjes in een donkere tijd

Nu het er toch echt op begint te lijken dat op 1 november (hopelijk!) de laatste coronamaatregelen worden losgelaten, is het een goed moment om terug te blikken. Iets wat mij vooral is opgevallen, is dat veel mensen in mijn omgeving nieuwe hobby’s hebben ontdekt. Zo heb ik zelf na het kopen van een tweedehands racefiets het plezier van het fietsen ontdekt. 

Naast dat ik door de aanschaf van een tweedehands racefiets het plezier van het fietsen ontdekte, merkte ik dat ook in mijn omgeving mensen nieuwe hobby’s of bezigheden ontdekten. Zo kocht mijn broertje óók een racefiets en raakte hij ook verslaafd aan fietsen. Mijn vader had ineens tijd om elke dag een wandeling te maken. Ook mijn vrienden en klasgenoten kwamen soms met compleet andere hobby’s uit de lockdown dan ze ervoor hadden.

Vrije tijd, zonneschijn en verveling

Maar hoe komt het nou toch dat zoveel mensen in een relatief korte tijd een nieuwe hobby ontdekte? Ik denk dat het vooral komt doordat mensen ineens veel meer vrije tijd tot hun beschikking hadden. Zo had ik tijdens de eerste lockdown dagelijks van acht tot elf uur ’s ochtends les en de rest van de dag was ik vrij.

Een tweede factor is dat we vaak te maken hadden met weersomstandigheden die niet onderdoen voor de Côte d’Azur. Zo heb ik het plezier van het fietsen ontdekt op een prachtig zonnige dag. Mijn verveling was tot het kookpunt gestegen, dus besloot ik zomaar de fiets te pakken om van het prachtige weer te genieten. Iets wat ik nog nooit eerder had gedaan.

En dat brengt mij gelijk bij het derde punt: verveling. Een paar weken lang urenlang Netflix kijken of scrollen op Instagram is nog wel leuk. Maar naarmate het langer duurt, zal vroeg of laat toch de verveling toeslaan. En dan doe je dingen die je nooit dacht te doen. Zo bleek ook uit mijn eigen rondvraag onder 25 medescholieren. Ongeveer 10 van de 25 ondervraagden gaf aan in de coronacrisis een nieuwe hobby ontdekt te hebben. Wat mij opviel is dat het vaak een sportieve hobby was. Toen ik vroeg hoe ze bij die hobby waren gekomen, was vaak het antwoord: ‘omdat ik me verveelde’ of ‘omdat ik toch nog actief bezig wilde zijn op een dag’.

Eind goed, al goed?

Is het dan eind goed al goed? Want waar een nieuwe hobby komt, moet, zeker wanneer het sociale leven weer opstart, een hobby gaan. Iets wat ik ook in de gesprekken met mensen in mijn omgeving merkte. Zo had mijn broertje voor corona een hardnekkige gameverslaving. Iets wat door zijn nieuw gevonden hobby racefietsen naar de achtergrond verdween. Een jongen uit vwo-4 vertelde tegen mij dat hij was gaan pingpongen, maar daarvoor zijn oude hobby - voetbal - had laten vallen.

Al met al bracht de lockdown naast depressies, slechte schoolresultaten, burn-outs en eenzaamheid, voor velen van ons toch ook een vaak positieve verandering in de vrijetijdsbesteding. Zo stond de lockdown tóch niet voor alleen maar narigheid.

Lees ook
Mondkapje dragen op school: "Het is om de docenten te beschermen"

Gepubliceerd op 5 oktober 2021
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Kaasje

Kaasje

Hé, misschien is mouintainbiken ook wel een leuke sport voor jou! AAAAHHHHHHH!!!

10 maanden geleden

Kaasje

Kaasje

Hé, misschien is mouintainbiken ook wel een leuke sport voor jou! AAAAHHHHHHH!!!

10 maanden geleden