Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Mondkapje dragen op school: 'het is om de docenten te beschermen'

Mondkapje dragen op school: 'het is om de docenten te beschermen'

Na een zomervakantie die voor veel scholieren voelde als een dikke vijf maanden, zijn de scholen inmiddels alweer een paar weken volop bezig. Elke school houdt er zo zijn eigen coronamaatregelen op na. Op sommige scholen geldt zelfs een mondkapjesplicht. Wij vroegen aan 465 scholieren hoe zij hier tegenover staan. 

Afstand houden tot docenten, regelmatig de handen desinfecteren, tafels schoonmaken en looproutes in de gangen: het is een greep uit de maatregelen die veel scholen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 12 procent (54 leerlingen) van de 465 scholieren die onze vragenlijst hebben ingevuld, moet daarnaast verplicht een mondkapje dragen op school. De meesten hoeven dit mondkapje alleen te dragen op plekken waar het moeilijk is om afstand te houden, zoals in de gang en in de kantine. Een klein aantal moet het kapje ook op in de les. 

Ik denk dat het mensen bewuster maakt

Hoewel zo'n zweterige lap voor je mond niet het meest comfortabele (of charmante) accessoire is om te dragen, vindt een merendeel (72 procent) van degenen die hem verplicht moeten dragen dit wel terecht. "Ik ben geen viroloog, dus of het helpt weet ik niet", zegt vwo'er Lars Derksen (16). "Ik denk wel dat het mensen bewuster maakt. Docenten houden niet altijd genoeg afstand, dus dan is het goed om wel een mondkapje te dragen."

Lars hoeft zijn mondkapje alleen op tijdens praktische vakken zoals scheikunde en beeldende vorming, waar docenten veel rondlopen. "Het is vooral om de docenten te beschermen. In de gangen hoeven we ze niet op."

Streng

Ook Thandi Kruin (15) moet verplicht een mondkapje dragen, maar dan juist wel in de gangen, waar het moeilijker is om afstand tot elkaar te houden. "Docenten zijn er best streng op. Je wordt meteen aangesproken als je hem niet draagt op de gang." 

Bij Thandi is de maatregel ook voornamelijk gericht op de bescherming van docenten, maar zij twijfelt aan de noodzaak. "Ik heb wel het gevoel dat het je alert maakt, maar ik merk dat er alsnog weinig afstand wordt gehouden op school, ook door docenten. Waarom wel een mondkapje dragen, als je je niet aan die 1,5 meter houdt? Ik heb ook het gevoel dat het niet helemaal werkt omdat je ze in de les toch niet op hoeft." 

Daarnaast vindt Thandi het ook onprettig om een mondkapje te dragen. "Je herkent elkaar minder goed, je kunt niet even snel iets eten op de gang en het is best benauwd. Gelukkig hoeven we hem in de les niet op."

Je hebt toch het idee dat je minder kans loopt om besmet te raken

Veilig gevoel

Toch zegt ruim twee derde (69 procent) van de scholieren die een mondkapje moeten dragen dat het hen wel een veiliger gevoel geeft. "Mensen komen wel dicht bij je in de buurt, maar zo heb je toch het idee dat je minder kans loopt om besmet te raken", reageert een 17-jarig meisje. Verschillende scholieren geven aan dat het mondkapje er voor hun gevoel voor zorgt dat druppels zich minder snel verspreiden. 

Een 17-jarige jongen heeft minder vertrouwen in het nut van de mondkapjes en zegt zich dan ook niet beter beschermd te voelen. "Op de gangen dragen we een mondkapje, maar in de les niet. Daar is het ook niet mogelijk om afstand te houden, waardoor je het alsnog verspreidt."

Geen verplicht mondkapje

Een overgrote meerderheid (88 procent) van de respondenten hoeft geen mondkapje te dragen op school. De helft van hen zegt dit heel fijn te vinden, maar er is ook een grote groep scholieren die het weliswaar relaxed vindt geen mondkapje te hoeven dragen, maar het eigenlijk wel veiliger zou vinden. (36 procent). 14 procent geeft zelfs expliciet aan dat zij liever wél een mondkapje zouden dragen. 

De 16-jarige haviste Romy zou het niet erg vinden als ze een mondkapje zou moeten dragen op school. "Er zijn best veel mensen die hoesten en niezen. Op mijn school zitten meer dan 2200 leerlingen en iedereen loopt langs elkaar heen. Op plekken waar veel mensen tegelijk zijn zouden mondkapjes kunnen helpen, denk ik."

Gepubliceerd op 8 september 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie