Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blijven zitten of een niveau omlaag? Maak je niet druk!

Blijven zitten of een niveau omlaag? Maak je niet druk!

In tranen zit ik tegenover mijn teamleider in zijn kantoor. Ik heb net de twee toetsen gemaakt die zouden bepalen of ik over mocht naar gymnasium-6, en wist: no way dat ik over ben. Als ‘laatste kans’ mocht ik voor twee vakken naar de reparatieweek en ik moest voor beide slechts een 5.5 halen om door te mogen. Maar die laatste kans had ik mooi verpest.

Dus daar zit ik dan. In eerste instantie om te vragen of het mogelijk is over te stappen naar atheneum, dus of ik naar atheneum-5 mag in plaats van naar gymnasium-5. In de hoop dat dat haalbaarder zou zijn. Maar dat is helaas geen optie.

Hopeloos

Als ik Grieks laat vallen, moet ik een jaar Frans of Duits inhalen, wat sterk wordt afgeraden. Hopeloos voel ik me. Ik kijk er onwijs tegenop om alle stof opnieuw te leren, elke opdracht opnieuw te maken en elke saaie powerpoint opnieuw te moeten uitzitten.

"Maar", zegt mijn teamleider, "er is nog een andere optie. En die zal je vast niet leuk vinden." Ik kan me niet voorstellen dat er iets ellendiger is dan het overdoen van het afgelopen jaar en wacht vol verwachting op wat hij zal zeggen. "Je kan over naar havo-5." En ondanks dat ik mijn cijfers nog niet eens terugheb, weet ik meteen: ik wil naar havo.

Helemaal klaar ermee

Ik ben helemaal klaar met die oude taal die niemand meer spreekt en helemaal klaar met de belachelijk hoge verwachtingen van vwo-leerlingen. En dus ben ik alleen maar opgelucht dat er nog een andere optie is.

Mensen kijken me raar aan als ik vertel hoe blij ik ben dat ik én blijf zitten én een niveau omlaag ga (twee als je gymnasium laat meetellen als een apart niveau, maar dat doe ik persoonlijk niet). Alsof ik mijn hele carrière al zou hebben verpest op 17-jarige leeftijd.

Laat je niet gek maken

Blijven zitten, een niveau omlaag of zakken voor je examen zijn zaken die echt niet zo dramatisch zijn zoals je ouders of docenten zeggen. Laat je dus niet gek maken. Als je écht dat ene beroep wil uitoefenen, of als je écht naar die ene universiteit wil, dan kom je er wel. Misschien doe je er wat langer over dan gepland of misschien moet je door wat extra dingen heen, maar dat maakt niets uit als je later in je carrière erop terugkijkt. Kijk nu al naar dat grote plaatje en je zal zien dat al die stress om die paar jaren het echt niet waard is.

Leg dus niet zo’n druk op jezelf als school teveel wordt, omdat er wellicht nog andere dingen in je leven spelen. Leg niet zo’n druk op het behalen van een vwo-diploma als je nu al weet dat je die ene hbo-opleiding wil gaan doen. School is belangrijk, maar je leven hangt niet af van het niveau dat je doet of de tijd die je nodig hebt om het af te ronden. Je vindt wel een weg om uiteindelijk te gaan doen wat je wil. Het is niet het einde van de wereld. En al helemaal niet van je carrière.

Lees ook
Dag vwo-5, op naar klas 6!

Gepubliceerd op 8 september 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.