Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Dag vwo-5, op naar klas 6!

Dag vwo-5, op naar klas 6!

Door Rixt

"Volgend jaar zijn jullie aan de beurt", werd er rond de eindexamenperiode steeds door onze docenten gezegd. Het afgelopen jaar vloog voorbij, maar tegelijk voelt het begin van dit schooljaar alweer ééuwen geleden. Inmiddels is de laatste toetsweek achter de rug en kunnen we écht zeggen dat we naar vwo6 gaan volgend jaar. 

Augustus 2020, ik mocht voor het eerst sinds 6 maanden weer echt naar school. Ik had er superveel zin in, want sommige mensen had ik al sinds maart niet meer in levende lijven gezien. De eerste week begon rommelig: iedereen moest weer even in het ritme van school komen na de vakantie.

Helaas was ik niet in de klas met mijn vriendinnen ingedeeld. Balen! Gelukkig zaten we bij sommige vakken wel samen. Ook leerde ik nieuwe mensen kennen en maakte ik nieuwe vrienden. In deze blog blik ik terug op het afgelopen jaar en kijk ik vast vooruit naar vwo6.

Scholensluiting

Alles ging lekker zijn gangetje in het begin van het schooljaar. De eerste toetsweek was al geweest toen de scholen plotseling weer moesten sluiten. Nee, niet wéér! Niet weer uren achter je bureau en lessen via Zoom… Gelukkig mocht ik na de kerstvakantie alweer vrijwel iedere dag naar school. Ik werd dit jaar namelijk aangesteld als surveillant.

Als docenten online waren, zat ik voorin het lokaal om orde te houden. Een superleuk bijbaantje en een bijkomend voordeel was dat ik veel vaker dan één keer per week naar school mocht, want er waren heel veel docenten online om bij te surveilleren.  

Zomer

En toen was het alweer zomer… Zoals ik al zei: de tijd vloog voorbij dit jaar. We waren weer hele dagen op school en deadline na deadline kwam eraan. De laatste weken waren nog even keihard doorwerken, maar nu is het dan eindelijk vakantie. Al het harde werk van afgelopen jaar wordt beloond met 6 weken chillen. Een goed moment om vast vooruit te kijken naar vwo6. 

Vwo6

De 6e klas is een jaar waarnaar ik al jaren uitkijk. Eindexamens, misschien wel een examenreis, een studiekeuze maken en dan als kers op de taart de diploma-uitreiking. Nog één keer alles meemaken, het lijkt me allemaal geweldig. Nog een zomervakantie en dan is het zover: dan zijn wij de oudste van de school. 

Een druk jaar wordt het, als ik mijn mentor mag geloven. Logisch, want we zijn de eerste maanden nog volop bezig met het profielwerkstuk. Dan moeten we ook nog 5 jaar aan lesstof herhalen én nog allerlei nieuwe stof behandelen. Er staat dus hartstikke veel op de planning en dat moet allemaal in 8 maanden gepropt worden, want we hebben ook nog eens 2 maanden minder dan de niet-examenklassen. Leuk, maar wel hard doorwerken!

Studiekeuze

Ook is dit het jaar van de waarheid: we moeten onze studiekeuze gaan maken. Ik weet gelukkig al sinds de 3e wat ik wil gaan studeren, namelijk pedagogische wetenschappen. Dat scheelt een hele hoop keuzestress, maar toch zal ook ik komend jaar nog veel met mijn studiekeuze bezig zijn. Ik hoop bijvoorbeeld dat ik nog eens echt naar de universiteit kan in plaats van alles online bekijken.

En dan is het tijd voor de eindexamens, de toetsen waar je al zes jaar naartoe werkt. Het lijkt mij eigenlijk best wel leuk, zo met z'n allen in die gymzaal toetsen maken. Hopelijk kan daarna de vlag uit!

Let's go!

Vwo5 was een druk jaar met veel leuke dingen, maar helaas ook een tijdlang online onderwijs vanwege corona, met voor mij als hoogtepunt toch wel mijn start bij Scholieren.com. Vwo6, ik ben er helemaal klaar voor. Kom maar op!

Gepubliceerd op 15 juli 2021
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.