Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

'Bevrijd ons van de Fransen en Duitsers'

'Bevrijd ons van de Fransen en Duitsers'

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Coen (17).

"Ik ben een grote bèta op het vwo, met onder andere wiskunde D in mijn pakket. Helaas ben ik enorm slecht in talen. Tot mijn verbazing ben je op het vwo nog steeds verplicht om een tweede vreemde taal te kiezen (tenzij je dyslexie hebt). Hierdoor is een aantal mensen uit mijn klas vorig jaar blijven zitten. En hoewel ze zo hun best doen, halen ze nog steeds onvoldoendes voor Frans of Duits.

Wiskunde voor groep acht
Om dit te stoppen, is er voor hen maar één optie: voor alle vakken een acht gemiddeld komen te staan zodat er misschien gebruik kan worden gemaakt van de optie om Frans te laten vallen. Dit moet toch anders kunnen?

Ik bedoel dat wanneer je slecht bent in de bèta-vakken, je die gewoon allemaal kunt laten vallen en een pretpakket kunt kiezen met drie talen, cultuur en wiskunde C. Of, zoals mijn wiskundedocent het noemt: 'wiskunde voor groep acht'.

Waarom is er geen versimpelde tweede moderne vreemde taal mogelijk voor bèta-leerlingen?

Geen dyslexie, geen technische studie
Of nog beter: waarom kunnen we niet helemaal stoppen met die tweede taal? Ook al weet ik dat zodra ik het kan laten vallen, ik waarschijnlijk mijn eindexamen al gedaan heb (met een onvoldoende voor Frans). Bovendien is het is toch zonde dat er veel bètatalenten zijn die niet naar een technische universiteit kunnen omdat ze geen dyslexie hebben?

Zo zit er bij wiskunde D iemand bij mij in de klas die gewoon meedoet op ons niveau. Hij doet alleen havo omdat hij die tweede vreemde taal niet aankan. Vervolgens vindt de overheid het ook nog raar dat er in verhouding weinig jongeren een technische universitaire studie doen. Ik kan wel raden waarom dat zo is.

Eindig op havo-niveau
De oplossing is dus mijns inziens heel simpel: óf er komt een Frans/Duits A die het niveau van 3-vwo aanhoudt tot en met het eindexamen met misschien wat extra grammatica zodat je eindigt op havo-eindexamenniveau (waar nu al vanuit wordt gegaan dat je dat in 4-vwo beheerst). Of je hoeft als je wiskunde D kiest geen moderne vreemde taal meer te leren.

Want als we nu eerlijk zijn: hoeveel Frans of Duits heb je nodig op een Engelstalige studie die je vervolgens naar een Engelstalige branche brengt waarbij al het werk in het Engels gaat? Volgens mij niet heel vaak.

Dus, haal de bètawereld uit het slop, en hang Frans aan de strop!"

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!

Gepubliceerd op 17 januari 2016
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

De gemiddelde NT/NG'er scoort slecht 2 tot 4 tiende lager dan een CM'er op duits of frans: als jij blijft zitten op de taal (en dat zal echt niet de enige reden zijn) heb je geen VWO-niveau. Dus niet zo zeuren, dat je als béta talen moet doen is al zolang er onderwijs is.

6 jaar geleden

A.

A.

"Ik bedoel dat wanneer je slecht bent in de bèta-vakken, je die gewoon allemaal kunt laten vallen en een pretpakket kunt kiezen met drie talen, cultuur en wiskunde C. Of, zoals mijn wiskundedocent het noemt: 'wiskunde voor groep acht'.

Well... Thank you! Als je C&M een pretpakket vindt, ga dan maar eens maatschappijwetenschappen doen en aardrijkskunde, makkelijk? Nope, niet bepaald. Wiskunde-C voor groep acht? Ook niet. Er zijn wiskunde-B'ers die mijn wiskunde-C niet snappen.

6 jaar geleden

A.

A.

Excuus, ''pretpakket?'' Je zit net de hele tijd te verkondigen dat Frans zo vreselijk is en Duits zo moeilijk, maar als je die talen vervolgens dan ook doet is het ineens een pretje? C&M'ers kunnen gewoon alle exacte vakken laten vallen? Wiskunde dan? Ik vind Frans namelijk echt basisschool niveau, ik sta er in 4 VWO een 9,2 voor echt vet makkelijk. Maar wiskunde is verplicht en ondanks dat ik wiskunde A doe vind ik het moeilijk. Laat een dyslect eens wiskunde A doen, dan is het ineens een stuk minder makkelijk. Het punt is dat iedereen sterke en zwakke punten heeft en je wel eens iets moet doen waar je minder goed in bent. Als je het er niet mee eens bent heb je pech want je kan er niet veel aan doen. Oh en E&M'ers en C&M'ers worden in het latere leven vaak managers dus bassicly baas van NG'ers en NT'ers dus beter doe je niet zo denigrerend of ik ontsla je!

5 jaar geleden