Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Scholierenjury kiest voor Tommy Wieringa

Scholierenjury kiest voor Tommy Wieringa

Door Joca

Tommy Wieringa heeft een topmaand. Zijn boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw kreeg goede kritieken van boekrecensenten. Nu krijgt hij ook lof van scholieren: Wieringa won gisteren met zijn roman Dit zijn de namen De Inktaap, een literaire jongerenprijs.

Het boek Dit zijn de namen gaat over de zoektochten van een politiecommissaris en een groep vluchtelingen. Gaandeweg raken beide verhaallijnen verweven in elkaar. In het juryrapport schrijven de scholieren dat Wieringa 'in een poëtische zin kan samenvatten waar het om gaat.' Het is volgens de jongeren dan ook 'een krachtige roman waarmee je niet snel klaar bent.'

Melkgebitten

Na afloop van de prijsuitreiking liet Wieringa weten erg gelukkig te zijn met de winst: "Het is leuk om te weten dat ik ook door melkgebitten wordt gelezen en niet alleen door kunstgebitten," vertelde hij aan De Volkskrant. In een interview met Scholieren.com zei de schrijver al dat hij het mooi vond als jongeren vertellen "dat ze de wereld beter begrijpen of nieuwe dingen geleerd hebben na het lezen."

De Inktaapjury bestaat uit 1500 scholieren tussen 15 en 18 jaar uit alle delen van het Nederlands taalgebied (Nederland, Vlaanderen, Curaçao en Suriname). Zij lezen boeken die eerder dit jaar de Gouden Boekenuil en de AKO- en Libris Literatuurprijs hebben gewonnen. Dit jaar waren dat naast Wieringa's roman ook Pier en oceaan van Oek de Jong en Post Mortem van Peter Terrin. Er was voor het eerst ook een boek uit de Cariben genomineerd: De laatste parade van Ruth San A Jong.

Benieuwd naar de verhalen van Tommy Wieringa? Op Scholieren.com kan je nu een gesigneerd exemplaar van 'Ik was nooit in Isfahaan' winnen! Ook kun je hier boekverslagen vinden met het Zeker Weten Goed-keurmerk.

Gepubliceerd op 25 maart 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.