Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tommy Wieringa wil lezers verbazen

Tommy Wieringa wil lezers verbazen

Door Lisa

Tommy Wieringa is niet alleen schrijver van Joe Speedboot, een van de meest gelezen boeken op de leeslijst, maar ook nog eens dé auteur om wie het allemaal draait tijdens de Boekenweek 2014. Hij mocht dit jaar namelijk het Boekenweekgeschenk schrijven: Een mooie jonge vrouw.

Wieringa had niet verwacht dat Joe Speedboot negen jaar na publicatie nog steeds zo populair zou zijn onder jongeren. "Ik heb het verhaal geschreven omdat ik het wilde vertellen. Nooit is het tijdens het schrijven in mij opgekomen dat het een succes zou worden. Zo'n gedachte zou ook niet goed zijn", vertelt de schrijver aan Scholieren.com

Hij noemt het een "groot wonder" dat het boek zo goed gelezen wordt door de jeugd. De 46-jarige auteur moet alleen even nadenken over de vraag waarom Joe Speedboot zo populair is onder scholieren. "Ik denk dat het te maken heeft met de belevingswereld van de hoofdpersonen in het boek. Jongeren kunnen zich daarmee identificeren en begrijpen de wanhoop en vreugde."

Boeken groeien met je mee

En hoe was de schrijver zelf als scholier?
"Op school was ik zo'n jongen die nooit stil kon zitten. Dat kan ik overigens nog steeds niet", zegt Wieringa. Ondanks zijn rusteloosheid was hij wel iemand die graag las. Volgens de schrijver zijn er boeken die met je meegroeien: boeken die je op je vijftiende, dertigste en tachtigste kan lezen en waarbij je het boek steeds beter begrijpt. Zoals de boeken van Nescio. "Die boeken las ik toen ik een jaar of zeventien was, maar ik begreep de verhalen niet voor 100 procent. Toch was er 'iets' wat ik er mooi aan vond", legt hij uit. Nu hij de veertig gepasseerd is en het boek opnieuw heeft gelezen, begrijpt hij veel beter waar het boek over gaat. 

Hetzelfde wil de schrijver met zijn boeken: mensen verbazen, hun nieuwe kennis geven en meegroeien. Wieringa: "Het is niet per se mijn hoofddoel om mensen nieuwe inzichten te geven, maar ik vind het mooi als scholieren me vertellen dat ze de wereld beter begrijpen of nieuwe dingen geleerd hebben na het lezen van bijvoorbeeld Ik was nooit in Isfahaan."

De moeite waard

Maar welk boek kan deze schrijver eigenlijk nog aanraden voor de leeslijst? "Een boek dat zeker de moeite waard is, is De wereld volgens Garp van John Irving", meent Wieringa. De auteur kiest voor dit boek, omdat het volgens hem een "verrukkelijke ontwikkelingsroman" is.

De wereld volgens Garp gaat over T.S. Garp en zijn feministische moeder Jenny Fields. Het verhaal vertelt het bijzondere leven van Garp, dat zich vooral afspeelt rond een Amerikaanse school en waarin de wereld vol humor en afgunst beschreven wordt. Alles kan en alles gebeurt in De wereld volgens Garp. Zo komt Garp in aanraking met fanatici, kinderen, transseksuelen, hoeren, worstelaars en nog veel meer figuren die de wereld tot een lachwekkend geheel maken. 

Succes

Of Een mooie jonge vrouw ook zo'n succes gaat worden, weet Wieringa niet. "Ik blijf me afvragen wat een succes eigenlijk uitmaakt. Ik vind het vooral een enorme eer dat ik dit boek heb mogen schrijven. Het zou als schrijver überhaupt niet goed zijn om een boek te schrijven op basis van de hoop op succes", voegt hij eraan toe.

Gepubliceerd op 14 maart 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

E.

E.

Leuk stuk, vooral omdat ik op het moment Joe Speedboot aan het lezen ben en het inderdaad een geweldig boek vind.

10 jaar geleden

E.

E.

Leuk stuk, vooral omdat ik op het moment Joe Speedboot aan het lezen ben en het inderdaad een geweldig boek vind.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.