Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zorgen over herkansing luistertoetsen

Zorgen over herkansing luistertoetsen

Door Joca

Het leek zo'n mooie oplossing: omdat de pauzes tussen de vragen bij een deel van de luistertoets Engels te kort waren, mochten eindexamenkandidaten het herkansen. Sommige scholen geven hun leerlingen echter geen herkansing, zo blijkt uit klachten bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). 

Er was in januari grote ophef onder scholieren over de te korte pauzes tussen de vragen. Cito maakte toen al snel bekend dat scholieren het deel met de korte pauzes mochten herkansen op 17 maart. "Het is een fout van ons en die willen we graag rechtzetten," verklaarde de toetsenmaker eerder aan Scholieren.com. Cito kan de scholen echter niet dwingen om die tweede kans te geven, omdat het om schoolexamens gaat.

Geen juiste oplossing

Bij de uitvoering van de herkansing ontstaan nu problemen, vertelt LAKS-voorzitter Remco Barendregt: "Er zijn enkele klachten binnengekomen van scholieren. Sommigen mogen alleen het hele examen herkansen, niet alleen het deel waar het juist om ging. Anderen mogen het examen juist niet opnieuw maken. Dat is geen juiste oplossing."

Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker zal met de scholen overleggen om ervoor te zorgen dat iedere scholier een herkansing krijgt. Wel denkt hij dat de problemen meevallen, zo reageerde hij op vragen van CDA-kamerlid Michel Rog. LAKS-voorzitter Barendregt is blij met de reactie van de staatssecretaris: "Het is nodig dat er druk wordt gezet om te zorgen dat iedere leerling een tweede kans krijgt."

Verbaasd

De ophef was een verrassing voor de VO-raad, de belangenorganisatie van alle middelbare scholen. "We waren erg blij met de oplossing van het Cito, die in overleg met ons en het LAKS is bedacht," zegt persvoorlichter Linda Zeegers. Er is bij de VO-raad ook niets bekend over scholen die geen herkansing zouden geven, volgens Zeegers: "Het is gewoon de bedoeling dat iedereen die het gedeelte van de toets wil herkansen dat ook kan doen."

Ook over de herkansingsdatum was niet iedereen tevreden. 17 maart zou namelijk precies in de examenweek van een aantal scholen vallen. "Die datum is door het Cito vastgesteld," verklaart VO-raad voorlichter Zeegers. "We hebben hier nog geen klachten van scholen over gekregen, maar we gaan erover praten met Cito en het LAKS."

Wat moet je nou doen als je de toets niet mag herkansen? Je kunt in eerste instantie aan de bel trekken bij je eigen school, vertelt LAKS-voorzitter Barendregt: "Als dat niet goed uitpakt, neem dan contact op met het LAKS. Wij zorgen voor een goede oplossing en zullen het meenemen in het overleg met de VO-raad."

Gepubliceerd op 11 februari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.