Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Cito biedt herkansing deel luistertoetsen

Cito biedt herkansing deel luistertoetsen

Door Tim

'Veertig jaar kijk- en luistertoetsen!' pronkte er dit schooljaar op de website van Cito. Al tientallen jaren maken ze daar de luistertoetsen die wij examenkandidaten als schoolexamen moeten laten meetellen. En soms gaat er wel eens iets fout. Zo ook deze week. Maar Cito biedt nu voor delen van deze toetsen een herkansing aan, zo maakte de instelling vandaag bekend.

Over de kijk- en luistertoets van het vak Engels voor zowel 5 havo als 6 vwo ontstond deze week ophef onder scholieren. De pauzes tussen sommige opgaven waren namelijk veel te kort, wat voor veel verwarring zorgde onder scholieren. Zo ook bij blogger Justine:

Het regende dan ook klachten bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Dinsdag kwam het Cito al met een verklaring dat er inderdaad te korte pauzes tussen de opgaven zaten waardoor leerlingen in tijdsnood konden komen bij het beantwoorden én lezen van de volgende vraag. Mogelijk zou men hiermee rekening houden bij de normering.

Herkansing op 17 maart

Maar zojuist kwam dan eindelijk het nieuws naar buiten dat Cito voor bepaalde delen van de toets een herkansing zal aanbieden. Nancy Willemsen van Cito: "Het is een fout van ons en die willen we graag rechtzetten, daarom bieden we een herkansing aan op 17 maart."

Een herkansing die scholen overigens niet verplicht hoeven aan te bieden. "Wij kunnen scholen hiertoe niet verplichten, maar we adviseren de scholen gedupeerde leerlingen deze kans wel te geven," aldus de woordvoerder van Cito.

Overigens gelden de fouten én hun oplossing voor zowel de reguliere versie als de versie voor dyslectische leerlingen.

Gepubliceerd op 24 januari 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

R.

R.

Wat een aanstellerij! Je hoort de vraag al te beantwoorden voordat het luisterfragment is afgelopen zodat je daarna in de pauze de volgende vraag kan lezen. Zo is het altijd geweest en zo ben ik vorig jaar in 6vwo, maar ook de jaren daarvoor getraind door mijn docente.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.