Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Klachten over kijk- en luisterexamen Engels

Klachten over kijk- en luisterexamen Engels

Door Bram

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft veel klachten gekregen over het kijk- en luisterexamen Engels. In de toets voor 6 vwo en 5 havo zaten soms te korte pauzes tussen de vragen. De maker van de toetsen, Cito, erkent de fouten en is bereid om de normering aan te passen.

De toets werd gisteren op verschillende vwo-scholen in Nederland al afgenomen. Daarna regende het klachten. Havo-scholieren krijgen de toets pas vandaag.

"Het luisteronderdeel was veel te moeilijk," vertelt vwo-scholier Evelien (18). "Daarnaast waren de pauzes tussen de vragen veel te kort, waardoor ik geen tijd had om de volgende vraag te lezen."

Moeilijk

Charlotte (18) bemerkte nog een ander probleem: "Doordat de vragen erg moeilijk waren twijfelde ik vaak over mijn antwoord. Daarom keek ik vrij vaak terug naar de vragen daarvoor. Zo raakte ik nog meer tijd kwijt."

Cito laat op zijn website weten  dat in het audiodeel van de kijk- en luistertoetsen Engels vwo en in het videodeel van de kijk- en luistertoetsen Engels havo de pauzes bij enkele vragen te kort zijn. Pauzes die 22 seconden moeten duren, duren slechts 10 seconden. Bij havo gaat het om twee pauzes, bij vwo om drie.

Cito geeft aan de normering aan te passen als blijkt dat scholieren deze opgaven vaker fout beantwoorden dan ze verwachten. Het Instituut voor Toetsontwikkeling zegt te willen voorkomen dat leerlingen benadeeld worden.

Nieuw examen

Volgens Charlotte is het geen oplossing om alleen de norm aan te passen bij de 'foute' vragen. "Ze zouden een nieuw, correct examen moeten afnemen."

Gepubliceerd op 22 januari 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

I.

I.

er was niet alleen een giga probleem met de tijd tussen de piepjes, ook is de toets ingesproken door een persoon met een ernstig accent of spraakgebrek. Graag geheel nieuw audiodeel laten afnemen. Cito moet zich schamen.

10 jaar geleden

D.

D.

Ik weet niet wat je bedoelt. Het Engels kon ik moeiteloos volgen, over het algemeen. Accenten e.d. horen er ook bij. Lang niet iedereen praat het 'Cambridge English' of 'BBC Engels'. Ik vond de accenten en onduidelijkheid erg meevallen met deze toets.

10 jaar geleden

A.

A.

Of ze geven iedereen een gratis ritje op een luiaard en een 7

10 jaar geleden

Jon

Jon

lol

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.