Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wij willen écht vakantie!

Wij willen écht vakantie!

Door Nora

De maandag na de voorjaarsvakantie. Een van de meest depressieve dagen van het jaar. Onze nieuwe geschiedenisdocente wil graag dat we iets over onszelf vertellen. "Zeg maar je naam, en wat jij, op deze grauwe maandag, het liefste zou willen doen."

De klas roept binnen enkele seconden in koor: "Vakantie!" Mevrouw de geschiedenisdocente begrijpt het niet: de voorjaarvakantie is immers net achter de rug.

Terwijl ze dat uitspreekt, steekt een klasgenootje haar hand op: "Mevrouw, dat is geen echte vakantie, maar een week om overig schoolwerk in te halen."

Wij zijn vakantieloos

In Nederland hebben we veel schoolvakanties en volgens sommige docenten mogen wij leerlingen dan ook niet klagen. Kerstvakantie, voorjaarsvakantie, meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie: dat klinkt alsof wij, in plaats van hard blokken, van vakantie naar vakantie hoppen. Maar dat is allesbehalve waar. De enige echte vakantie waarin we ons geen zorgen hoeven te maken over schoolzaken, is de zomervakantie.

Veel scholen hebben geen regels om vakantie echt vakantie te laten zijn. Een toetsweek wordt nog nèt niet meteen na de vakantie gepland, uit aardigheid, maar dan vaak wel de week daarna. Verder mogen docenten zoveel huiswerk opgeven als ze willen voor de eerste week na de vakantie. Er is niks vastgelegd. De geen-toetsweek-regel is in theorie een goed idee, maar in de praktijk kan er makkelijk omheen worden gedraaid.

Inhaalwerk

In inhaalwerk zijn docenten al helemaal radicaal, omdat daarin de docent het laatste woord heeft.  Een vriendin van mij moest in de eerste dagen na de vakantie een stapel werkstukken en repetities inhalen. Zo zat ze in Zwitserland met een lesboek op haar schoot. Dat stond nog niet vastgelegd, maar bepaalde de leraar.

De vakantie is er voor leerlingen om uit te puffen en om met iets anders bezig te zijn dan school. Helaas is naar school gaan geen 9-tot-5 baan waar je niets meer mee te maken hebt zodra je de school verlaat. School blijft constant door je hoofd spoken, er is altijd iets wat nog gedaan moet worden en er is altijd iets waar docenten weer over zeuren. En wij niet alleen: ook leraren blijven na schooltijd bezig met nakijken.

Vierentwintigsuurseconomie

Dat is behoorlijk vermoeiend, vooral op onze leeftijd. Het stelt me teleur dat ik merk dat in de bovenbouw (nog zonder eindexamens!) al het gepruttel gewoon doorgaat. Ja, we leven in een vierentwintiguurseconomie, maar is het zoveel moeite om een beetje om de eerste dagen na de vakantie heen te plannen?

Naar mijn mening moet hier landelijk aandacht aan worden besteed. Fijn hoor, om een week (of twee) niet in een klaslokaal te spenderen, maar als het vooruitzicht vervolgens een eerste schoolweek vol deadlines is, is het alsnog lastig om te genieten van je vakantie. En zo'n vrije week is er immers toch in eerste instantie om uit te kunnen rusten van al het geploeter?

Landelijke norm

Als er landelijk een norm wordt vastgesteld rond dit item - door politiek of de schoolbesturen in de VO-raad bijvoorbeeld - ben ik gelukkig. Iémand moet het doen, en scholen zullen immers nooit hun eerste week na de vakantie opgeven omdat de leerlingenraad dat zo belangrijk vindt.

Hói Nederland, we leven in een maatschappij waarin steeds meer jongeren al stressproblemen hebben: een klein beetje hulp om het leerlingen niet nóg lastiger te maken, is meer dan welkom.

Gepubliceerd op 27 februari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Wat een gezeur om niets. Altijd beter dan 5 extra lesdagen van 9 tot 4..

11 jaar geleden

M.

M.

Ben het helemaal eens!! Docenten geven je allemaal huiswerk voor in je vakantie. Maar vraag eens voor de grap aan je docent of hij die toets van voor de vakantie heeft nagekeken! Mijn docent zei daar namelijk doodleuk op; " hallo ik heb ook vakantie hoor!" Precies en ons geef je een berg huiswerk op...

11 jaar geleden

F.

F.

Nee hoor, wij hebben gewoon toetsweek direct na de vakantie. Doen ze niet moeilijk over

11 jaar geleden

B.

B.

Helemaal mee eens! De voorjaarsvakantie was een regelrechte ramp! 2 werkstukken en vlak daarna een toetsweek. En oh ja, een mondeling Nederlands en een presentatie, de week daarna. Ik heb gehoord dat het alleen nog maar erger wordt! Ik kreeg ook deze week het smakelijke nieuws te horen dat mijn zusje 2 weken meivakantie heeft en ik maar 1. Joepie!

11 jaar geleden

S.

S.

bedankt.

13 jaar geleden

N.

N.

Ook ik ben het hier helemaal mee eens! Ik heb in de vakantie misschien 2 dagen eventjes iets anders gedaan, en de rest van de tijd ben ik constant voor school bezig geweest. In de week na de vakantie (deze week) heb ik twee mondelingen (waarvan ik voor die van nederlands nog een heleboel boeken moest lezen omdat we daar eerder geen tijd voor hadden) en een presentatie. De week daarna heb ik nog een mondeling, een practicum scheikunde en moet ik 2 werkstukken inleveren. De week daarna heb ik nog een practicum voor een ander vak en moet ik een boekverslag inleveren. Dat moet je ook allemaal op tijd voorbereiden dus dat betekend dat je de hele vakantie zoet bent.

11 jaar geleden

A.

A.

Helemaal mee eens. Ik ben een halve periode geleden afgestroomd van VWO naar HAVO. En de docenten verwachtten over het algemeen dat ik alles na de voorjaarsvakantie wel ingehaald zou hebben. Niets is minder waar, vrijdag inpakken zaterdagmorgen om 6 uur vertrokken. Boeken demonstratief thuis gelaten. Week daarop zaterdag om 11 uur thuis. Zondag pa's verjaardag gevierd. Maandag school. Niets gedaan. Ze bekijken het maar.

11 jaar geleden

S.

S.

Helemaal waar!
Definitie van vakantie: (1 periode van een aantal dagen waarin je vrij bent en niet hoeft te werken. (2 Ontspanningsperiode. (3 Rustperiode.
Als het zo doorgaat met de vakanties op school, hebben we ben ik bang een nieuw woord nodig. OF GEEF ONS ONZE VAKANTIE

11 jaar geleden

S.

S.

heeft geen zin, dan wordt de week daarna dubbel zo druk

11 jaar geleden

P.

P.

Amen!

11 jaar geleden

R.

R.

Dit is zó waar! Echt, ik heb deze vakantie eigenlijk totaal niet ontspannen, bijbaantje ging gewoon door en leraren vinden vakantie een uitstekend excuus om ons allerlei boeken te laten lezen/ te leren voor toetsen etc etc.

11 jaar geleden

C.

C.

Ik heb nog nooit zo'n vreselijke voorjaarsvakantie meegemaakt! Het weer was zwaar klote, en ik heb het nog nooit zo druk gehad voor school. Ik zit in het examenjaar van het VMBO en ik moest dus allerlei handelingsopdrachten, spreekbeurten, werkstukken afmaken, ik moest zelfs een frans boek lezen in één week en daar een samenvatting over maken! Die samenvatting heb ik trouwens van Scholieren.com gehaald :P Ik was iedere dag zeker 1 a 2 uur bezig! En de vakantie duurde maar een week. Ik heb wel alles af kunnen maken gelukkig, en alles is ook gewoon ingeleverd. Gelukkig was ik niet op vakantie. Zoveel werk was echt te triest voor woorden.

11 jaar geleden

-.

-.

1 á 2 uur bezig?! ooit een keer écht hard moeten werken voor school? Ik heb wel eens vakanties gehad dat ik letterlijk 8 uur per dag bezig was. Dat is pas vervelend! In twee dagen kan je dan toch gewoon al je schoolwerk afmaken? dan heb je nog 3 hele echte vakantiedagen over!

11 jaar geleden

;.

;.

Je hebt hélémaal gelijk, in de vakantie moet ik gewoon elke dag leren,omdat de toetsweek na mijn vakantie volgt,en als je de leraren vraagt of ze je toets hebben nagekeken,hebben zij wél vakantie gehad.. Ik moet weer aan de slag..

11 jaar geleden

H.

H.

''Een toetsweek wordt nog nèt niet meteen na de vakantie gepland.''

Juist wel, in de vakantie heb je natuurlijk 'alle tijd' om je toetsen te leren. >.<

11 jaar geleden

N.

N.

Ik ben het voor een groot deel eens dat je moet doorwerken in de vakantie, maar bij ons op school heb je toetsweek de week of 2 weken voor de vakantie. Het is dus vaak wel heel even uitpuffen voor ons. Maar zelfs bij ons ben je altijd weer in de vakantie bezig. (Ik moet ook Latijn en Grieks bijhouden)

11 jaar geleden

B.

B.

Ik ben het helemaal met je eens de docenten hebben juist profijt van de vakantie. En dan nog hoor ik ze mopperen over hoe druk zij het wel niet hebben met alle toetsen die ze moeten nakijken. Wij zitten in de vakantie door te blokken terwijl de docenten echt kunnen genieten van hun vrije vakantie.

11 jaar geleden

H.

H.

Dan is het daar bij jullie drukker geloof ik. Ik heb namelijk de hele voorjaarsvakantie niks gedaan, want er was geen schoolwerk :D

11 jaar geleden

M.

M.

helemaal mee eens. En ook al heb je misschien geen of weinig huiswerk in de vakantie, school blijft idd wel door je hoofd spoken, want er moet altijd nog wel iets gebeuren.

11 jaar geleden

B.

B.

gelukkig zit ik in 4havo, daar doe je helemaal niks

11 jaar geleden

Nora

Nora

@-kuch- In vakanties zit ik over het algemeen niet elke dag acht uur aan mijn schoolwerk, nee. Als je dat doet, geen achterstand moet inhalen en niet in je examenjaar zit: vraag ik me af wat er mis is gegaan.

11 jaar geleden

P.

P.

Weet je wat pas hypocriet is? Ik ben dit jaar geslaagd voor de HAVO en ga op mn eigen school nog 2 jaar naar het VWO. Nu moet ik 3 HELE HOOFDSTUKKEN WISKUNDE gaan doen in de vakantie ZONDER UITLEG en daar heb ik DE EERSTE DAG NA DE VAKANTIE een TOETS!! over. En ik hoorde dat pas half juli, vlak voordat de "gewone" vakantie begon (ben al sinds eind mei klaar door CE). Zooooo irritant.... (ben ook nog 's 4 weken weg.. leuk!)

8 jaar geleden

P.

P.

Oh ik had trouwens een 9,1 voor mn CE wiskunde.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.