Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De bezoekers van TEDxYouth

De bezoekers van TEDxYouth

Door Joca

Afgelopen zaterdag staken in Amsterdam tientallen ondernemende en inspirerende jongeren de koppen bij elkaar op TEDxYouth@Amsterdam. Een dag met workshops, bijzondere TED-talks en veel genetwerk. Dit alles onder het motto Bringing Ideas Alive.

Niet alleen de sprekers zijn bezig met het verwezenlijken van hun dromen, ook de bezoekers. Om kans te maken op een van de felbegeerde uitnodigingen moesten ze hun plannen en ideeën opsturen naar de organisatie. Welke dromen hebben ze en wat leerden ze van de TED-talks? Ik trok wat gasten aan hun jasje.

Van idee naar eindproduct

Nadat de eerste talks geweest zijn, spreek ik Nando (14). "Ik design en ontwikkel apps," vertelt hij. "Het zijn meestal grappige dingen. Zo heb ik TwitQuiz gemaakt. Dat is een app waarbij je een willekeurige tweet ziet van iemand die je volgt. Je wint door te raden wie die tweet heeft gepost."

Ondertussen plakt hij een felgele sticker op de rug van iemand die voor hem zit. De reden? "Ik werk bij de klantenservice van telecomprovider *Bliep en doe ook wat marketing."

Van de talks die hij tot nu toe gezien heeft, vindt hij het verhaal van de 15-jarige ondernemer (en Scholieren.com-gastblogger) Bas erg inspirerend. Volgens Nando is de weg van idee naar eindproduct namelijk lastig en lang. Hij vindt het mooi om te zien hoe iemand anders daarmee werkt en zijn idee uiteindelijk toch uitvoert.

Dromen volgen

Later spreek ik Alexandra (16, maker van de beste schoolkrant van Nederland, ook geen onbekende op onze site). Ze vindt 't een bijzondere, ontzettend motiverende dag, vertelt ze.

Alexandra vindt het erg belangrijk dat jonge mensen hun ideeën kunnen uitvoeren, al merkt ze zelf dat er van alles in de weg staat. Van school tot volwassenen en je eigen gewoonten. "Het draait niet alleen om huiswerk maken en hoge cijfers halen. Uiteindelijk is het mooiste iets bedenken en je dromen volgen. Ik wil graag iets bedenken waardoor mensen hun ideeën sneller kunnen uitvoeren."

Het verhaal dat haar het meest aansprak is dat van Manon Ossevoort. Zij besloot namelijk per tractor vanuit Nederland naar de Zuidpool te gaan en maakte onderweg veel mee. "Het horen van dit soort verhalen en het ontmoeten van inspirerende mensen is erg leuk."

Volgend jaar weer

Op nieuwe ideeën kwam Heleen (15) niet tijdens TEDxYouth, maar ze werd wel gesterkt in het uitvoeren van haar eigen droom. Ze is nu namelijk een boek aan het schrijven. Over de verhaallijn wil ze nog maar weinig loslaten. "Het is ingewikkeld om het nu uit te leggen, maar je ziet het wel als het boek af is!".

Heleen vond de TED-talk van Narita erg goed. Het was volgens haar een van de verhalen die TEDxYouth zo leuk en inspirerend maken. Als ik haar vraag of ze er volgend jaar weer bij is, antwoordt ze enthousiast: "dat zou heel leuk zijn. Als ik word uitgenodigd, kom ik zeker weer." 

Na een aantal gesprekken realiseer ik me hoe bijzonder het is om zo veel jonge mensen met goede ideeën bij elkaar te zien. Het enthousiasme waarmee iedereen erover spreekt, geeft een kick. Op TEDxYouth zijn de bezoekers misschien wel net zo interessant als de sprekers.

Gepubliceerd op 19 november 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Lotte

Lotte

Die smize van Nando. Tsjongejonge.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.