WIN EEN STUDIEBEURS T.W.V. €1.500 MET JE PWS!

Stuur voor 1 februari je profielwerkstuk in naar de Junior Fellowship wedstrijd van het Rijksmuseum. 

 


Meer info

Alcohol-les op school

Door Charlot

Dat is eens iets anders dan de standaard reken- of taallessen op school. Een basisschool in Overijssel krijgt nu les over alcohol! Zou dat iets opschieten? En als de leerlingen eenmaal op de middelbare school komen, zouden ze zich dan nog steeds bij hun standpunt 'alcohol is slecht, dus ik drink niet' houden? Terwijl hun vrienden zich allemaal volgieten met breezers...

SIRE-spotjes, nieuws en waarschuwingen
Alcohol is een groot probleem onder de jeugd. Dat is ons na al die SIRE-spotjes, nieuwsberichten en waarschuwingen wel duidelijk. Maar echt helpen doet dat alles niet. Voor zover ik weet zijn mijn klasgenoten nog elke zaterdagavond stomdronken en vallen er nog steeds doden door het oh zo populaire 'balkonspringen' in Lloret de Mar.

Schuld
Blijkbaar vindt de overheid het allemaal nog niet genoeg en is die alcoholles echt nog nodig. Alhoewel, als het nog fouter gaat met ons, de jeugd en de drank kunnen we ze niet de schuld geven. Zij kunnen zeggen: we hebben er echt alles aangedaan, maar jullie moeten onze hulp accepteren en er wat mee doen.

Averechts?
Maar is het niet zo dat wij, jongeren, koppig zijn en het alleen maar heel interessant vinden als volwassenen zeggen dat iets gevaarlijk is of we iets niet mogen doen. Zouden de leerlingen van de alcohol-les het allemaal heel serieus nemen? Of zouden ze denken: oh leuk, dat ga ik eens proberen, kijken of het echt zo gevaarlijk is.

Wat vind jij van het alcoholgebruik onder jongeren? Of doe je net zo hard mee?

Gepubliceerd op 28 oktober 2008