Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Noorderlicht door Suzanne Vermeer

Beoordeling 7.5
Foto van Cees
Boekcover Noorderlicht
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 2975 woorden
  • 1 april 2012
  • 104 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
104 keer beoordeeld

Boekcover Noorderlicht
Shadow

Kim Romeijn wordt bijna dertig en ze wil dit met haar vrienden groots gaan vieren tijdens een rondreis door Noorwegen. De reis is ook een test voor haar knipperlichtrelatie met Brian. Ze wil hem op de reis ten huwelijk vragen. Haar broer Eric is bang dat Brian niet goed voor haar is en alleen op hun geld uit is, maar zegt dit niet.

De vijf mensen die Kim mee heeft …

Kim Romeijn wordt bijna dertig en ze wil dit met haar vrienden groots gaan vieren tijdens een rondreis door Noorwegen. De reis is ook een test voor haar knipperlichtrelatie met Bri…

Kim Romeijn wordt bijna dertig en ze wil dit met haar vrienden groots gaan vieren tijdens een rondreis door Noorwegen. De reis is ook een test voor haar knipperlichtrelatie met Brian. Ze wil hem op de reis ten huwelijk vragen. Haar broer Eric is bang dat Brian niet goed voor haar is en alleen op hun geld uit is, maar zegt dit niet.

De vijf mensen die Kim mee heeft gevraagd zijn totaal verschillende types en er is dan ook een heftige dynamiek in de groep. Onderweg worden ze ingehaald door een ander reisgezelschap en de vijandigheid tussen beide gidsen is voelbaar. Intussen ontstaan er ook wat spanningen in de vriendengroep. Als Kim en Brian de ochtend na haar verjaardag door Eric gewekt worden, eindigt hun onbezorgde leven. De andere reisgenoten, inclusief de gids, zijn dood. Vermoord... Wie kan Kim nog vertrouwen?

Noorderlicht door Suzanne Vermeer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

 

Feitelijke gegevens
Titel: Noorderlicht
Oorspronkelijke titel: Noorderlicht
Auteur: Suzanne Vermeer
Verschijningsdatum 1e druk: 17 januari 2012
Gebruikte druk: 1e
Aantal bladzijden: 248
Uitgeverij: Bruna
Verslag geschreven door: Kees van der Pol

 

Biografie auteur  
Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In 2002 debuteerde hij met zijn eerste thriller onder zijn eigen naam. Na vier titels ontstond het idee om daarnaast andere boeken onder pseudoniem uit te brengen. All-inclusive (2006) was het eerste boek op naam van Suzanne Vermeer en  dat werd meteen een bestseller. Ook voor de volgende boeken waren de reisbranche en het toerisme het uitgangspunt en inmiddels is dat het unieke handelsmerk geworden voor deze vakantiethrillers. Aanvankelijk schreef  Suzanne Vermeer alleen zomerthrillers. Maar de laatste drie jaar kwamen er ook winterthrillers bij. Daardoor kon ze in vijf jaar tijd maar liefst negen goed verkopende thrillers schrijven.

De flaptekst
Kim Romeijn wordt bijna dertig en ze wil dit met haar vrienden groots gaan vieren tijdens een rondreis door Noorwegen. De reis is ook een test voor haar knipperlichtrelatie met Brian. Ze wil hem op de reis ten huwelijk vragen. Haar broer Eric is bang dat Brian niet goed voor haar is en alleen op hun geld uit is, maar zegt dit niet.

 De vijf mensen die Kim mee heeft gevraagd zijn totaal verschillende types en er is dan ook een heftige dynamiek in de groep. Onderweg worden ze ingehaald door een ander reisgezelschap en de vijandigheid tussen beide gidsen is voelbaar. Intussen ontstaan er ook wat spanningen in de vriendengroep. Als Kim en Brian de ochtend na haar verjaardag door Eric gewekt worden, eindigt hun onbezorgde leven. De andere reisgenoten, inclusief de gids, zijn dood. Vermoord… Wie kan Kim nog vertrouwen?  

 Eerste zin van het boek  
Eric Romeijn  stuurde zijn Volvo richting Rotterdam. Vanuit zijn ooghoek zag hij hoe Kim een laatste blik op begraafplaats Crooswijk wierp.  

 Quotes

"Het poollicht?’ herhaalde Eric automatisch. Toen was het alsof hem een licht opging.” Natuurlijk , het noorderlicht.! Daar heb ik een keer een documentaire over gezien. Niet te geloven dat we het hier echt meemaken. Dat schijnt maar eens in de zoveel jaar zo goed zichtbaar voor te komen.!” (blz. 147)

 Het laatste wat hij zag, terwijl hij naar  beneden tuimelde, was dat er hoog boven hem, duidelijk zichtbaar tegen de sterrenhemel nog iemand naar beneden stortte. Meteen wist hij dat dit het bewusteloze lichaam van Céline moest zijn.  (blz. 181)

 Trivia  
De oorspronkelijke schrijver Paul Goeken is in de zomer van 2011 overleden. Hij was toen bezig aan zijn laatste (negende) vakantiethriller”Noorderlicht.” Het boek is dus na zijn dood uitgegeven. We weten daarmee wel zeker dat dit de laatste thriller van Suzanne Vermeer is. Maar intussen is bekend geworden dat de uitgeverij Bruna de reeks boeken voorzet onder de naam van Suzanne Vermeer. Er zullen twee thrillers per jaar verschijnen.

Samenvatting
Kim Romeijn  is 29 jaar, woont in Rotterdam, heeft net een nieuw appartement aan de Maas betrokken. Haar makelaar Brian Leenheer voelt wel wat voor haar en omgekeerd is dat ook het geval. Ze rijdt in de aanvang van het verhaal met haar broer Eric Romeijn weg van de begraafplaats Crooswijk. Vier jaar daarvoor is haar vader bij een vliegtuigongeluk in Zuid-Amerika omgekomen en Kim heeft het daar erg moeilijk mee gehad. Eric, advocaat, heeft haar daarbij heel goed geholpen. Intussen is haar leven weer een beetje op de rails. Eric ziet de Surinaamse Brian niet zo zitten als minnaar voor haar zus: hij verdenkt hem ervan dat hij op haar geld uit is. Maar Kim is gelukkig met hem. Ze heeft ook twee vriendinnen: vanuit haar jeugd Céline Oudjans die in de commerciële sector werkzaam is, getrouwd is en een kind heeft. Dat lijkt een succesvolle vrouw, maar in haar hart wil Céline eigenlijk van haar man af. Ze wil een soortgelijke flat als Kim om een zelfstandig leven te kunnen leiden. De andere vriendin kent ze nog maar kort, de introverte Marieke Koedam, die in een natuurwinkel werkt en meer over het leven nadenkt. Marieke is wel wat jaloers op Céline. Brian heeft een broer Ruben die in Spangen in de drugshandel betrokken is geweest. Hij wil zijn broertje helpen, maar die komt opnieuw in de problemen als hij een drugsdeal “verkloot.” Hij moet de 25.000 euro terugbetalen en kan dat niet: hij wendt zich tot zijn broer Brian die geld bij Eric vraagt. Die laatste krijgt dus meteen stof voor zijn argwaan. Eric is al enige tijd diabeet en heeft pillen om die suikerziekte goed te controleren. Voor anderen zijn die pillen dodelijk.

Kim wordt in maart 30 jaar en wil dan een avontuurlijke reis naar Noorwegen maken. Ze nodigt Eric, Brian, Marieke, Céline en ene Martijn Visser uit, een kroegbaas in Rotterdam. Die krijgt vlak voor de reis  te horen dat de eigenaar de zaak wil verkopen en dat hij een week de tijd krijgt om dat zelf te doen. Maar Martijn heeft helemaal geen geld. Eric heeft de laatste tijd behoorlijke verliezen geleden met de investeringen van hem en zijn zus. Zo zijn er dus nogal wat mensen die geld nodig hebben: nl. Céline (voor een nieuwe flat), Brian (voor  zijn broertje) , Martijn (voor een nieuwe kroeg) en Eric (om de beursverliezen te dekken). Vlak voordat ze weggaan, ontdekt Céline nog iets van een aantal jaar geleden. De winst van de vader van Eric en Kim is helemaal gegaan naar een investeringsmaatschappij met ene mijnheer Brandsma aan het hoofd. Daarna was vader Romeijn bij de crash om het leven gekomen.

Met het vliegtuig vertrekken de zes in maart naar Noorwegen, waar ze in Trondheim eerst worden opgewacht door een gids Olav. Die brengt hen naar een luxe hotel. De twee mannen en de twee vrouwen slapen apart, maar Brian en Kim delen wel een kamer. Ze maken nogal wat herrie met de seks. Daarna laat Kim weten wat ze van plan is met de survival. Ze zullen met sneeuwscooters het eerste deel van de reis afleggen en daarna met de hondenslee verder naar het noorden gaan.  Martijn en Céline flirten wat met elkaar: zou dat wat kunnen worden? Céline is immers haar man een beetje zat. De nieuwe gids heet Sverre. Alles gaat vrij goed: de omgeving is prachtig en het rijden met de sneeuwscooters is leuk. Brian kneust bij een val zijn rib. Onderweg ontmoeten ze een andere groep toeristen (Duitsers) maar het is duidelijk dat de twee gidsen (Sverre en Jonas)  elkaar niet zo liggen. Sverre laat hun het bijzondere poollicht zien : ze zijn allen erg onder de indruk.  ’s Avonds vertelt  Jonas over zijn ruzie met Jonas: de oorzaak lag bij een ongeluk waarbij ze elkaar de schuld gaven. Het rijden met de hondenslee gaat goed: ze eten elandvlees. Kim is jarig. Eric maakt een video voor haar: alle deelnemers moeten iets aan haar vertellen op beeld. Kim vraagt tijdens haar verjaardag Brian ten huwelijk. Céline laat aan Eric weten dat ze iets weet over de geschiedenis met zijn vader en dat ze dat hem deze reis zal vertellen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Maar zover komt het niet. Céline voelt zich niet lekker en gaat haar tent uit. Ze is haar richtingsgevoel kwijt en zakt in de sneeuw. Sverre die moet plassen, vindt haar. Maar dan krijgt hij ineens een duw, waardoor hij in de afgrond verdwijnt. Hij ziet ook Céline vallen. De volgende morgen wordt het tweetal vermist.  Dan zien ze de twee lijken 100 meter beneden zich liggen. Ze besluiten terug te gaan naar de hondenfarm. Onderweg valt Kim en ze raakt achter. Dan ziet ze ineens de hondenslee van Jonas voorbijkomen. Ze vermoedt dat die de dader van de moorden is: hij had immers ruzie  met Sverre. De anderen gaan haar zoeken en vinden haar, maar als ze op weg gaan naar de hondenfarm rijden ze een rondje en ze lijken hopeloos verdwaald.

Dan komt ineens Jonas op een slee aanzetten. Hij wil hen wel helpen. Hij is eigenlijk best sympathiek en hij vertelt zijn kant van het verhaal met betrekking tot het ongeluk van Sverre. Hij lijkt daardoor geen dader te zijn. Eric mist daarna een aantal van zijn gevaarlijke pillen. Een ander zou daardoor bewusteloos kunnen raken. Wie heeft ze ontvreemd, want dat is de meest waarschijnlijke dader.

In een grote blokhut overnachten ze, daar gaan ze elkaar ’s avonds beschuldigen van de moorden. Eric kijkt daarna zijn videobeelden  terug en ziet dat hij een opname heeft waarbij Marieke Koedam in de tent van de mannen verdwijnt. Wanneer hij Marieke confronteert met de beelden, gaat ze door het lint en pakt een mes. Ze verwondt daarmee eerst Kim en later  Brian die voor zijn geliefde in de bres springt. Daarna verdwijnt ze in de sneeuw. Marieke is jaloers geweest op Céline die de beste vriendin van Kim was. De volgende dag bereiken ze de hondenfarm en daarna gaan ze terug naar Rotterdam. Marieke wordt dood gevonden in de sneeuw: ze is onderkoeld geraakt in de hevige Noorse vrieskou.

In Rotterdam worden ze ondervraagd door de politie, maar de zaak lijkt helder. Marieke heeft de twee moorden gepleegd. Eric komt achter een relatie die Marieke heeft gehad met mijnheer Brandsma. Deze heeft haar onder druk gezet om Céline die van de fraude op de hoogte was te vermoorden.  Eric bezoekt Brandsma en zegt de zaak geheim te willen houden, wanneer hij het verduisterde geld met rente terugkrijgt. Hij krijgt 2 1/2 miljoen euro los. Daarmee bezorgt hij Brian (lening voor het geld van zijn broertje Ruben) en Martijn (een lening voor de aankoop van de zaak) ook nog een leuke dag. Eind goed, al goed, moet Suzanne Vermeer( of liever Paul Goeken) hebben gedacht bij het schrijven van zijn allerlaatste thriller.

 Titelverklaring
Wanneer het gehele reisgezelschap in Noorwegen is, laat gids Sverre hun het prachtige poollicht (= Noorderlicht ) zien. Dat is een speling van de natuur en komt niet zo heel vaak voor op die heldere wijze waarop de verhaalpersonages dat ervaren. Ze worden er een ogenblik gelukkig door, maar vlak daarna komt de omslag wanneer er twee moorden worden gepleegd. Het citaat komt letterlijk voor op blz. 147.

 Lijst met belangrijkste personages/karakters
Kim Romeijn
Eric Romeijn
Céline Oudjans
Brian Leenheer
Marieke Koedam
Martijn Visser

 Analyse van de personages/karakters

 Kim Romeijn , bijna dertiger, die het moeilijk heeft gehad met de dood van haar vader. Ze heeft zich er boven uit gewerkt en wil met zelfvertrouwen  de survivaltocht aangaan. Ze toont zich tijdens de reis inderdaad dapper en vraagt Brian ten huwelijk.

 Eric Romeijn  is advocaat en is gelukkig getrouwd met een tandarts (twee kinderen), hij heeft zijn zus geholpen met de verwerking van de dood. Hij regelt haar financiële zaken. Door de crisis heeft hij verlies geleden met beleggen. Hij wantrouwt Brian die hij van geldklopperij bij zijn zus  verdenkt. Hij lost uiteindelijk de misdaad op.

 Céline Oudjans  is de beste vriendin van Kim. Ze is slim en ontdekt dat er iets aan de hand is met de crash  van Kims vader. Haar huwelijk is niet meer dan wat je ervan zou mogen verwachten.  Zou eigenlijk wel weer op eigen benen willen staan. Ze wordt het slachtoffer van de jaloerse Marieke Koedam.

 Brian Leenheer  Hij is makelaar en heeft Kim aan een mooi appartement geholpen. Hij is verliefd op haar geworden, wat door broer Eric gewantrouwd wordt. Hij is de zoon van een Surinaamse vader die het gezin in de steek heeft gelaten. Hij komt op voor zijn broertje Ruben die in verkeerde zaken dealt. Hij schiet 25.000 euro voor en blijkt later toch betrouwbaar te zijn. Hij beschermt Kim met zijn lichaam tegen Marieke. Daarmee herovert hij de sympathie van Eric.

 Marieke Koedam is een te jaloerse vriendin van Kim, werkt in een natuurwinkel. Ze is introvert en blijft de gehele reis op de achtergrond, totdat ze op de video wordt betrapt  bij het stelen van de pillen van Eric. Dan slaat ze toe. Ze raakt echter onderkoeld in de sneeuw. Later blijkt dat ze zich voor het karretje heeft laten spannen van mijnheer Brandsma. Ze heeft in deze thriller de klassieke rol van “het personage dat je niet verdenkt van de moord.” Het stille water……

 Martijn Visser  moet voor de komische noot tijdens de reis zorgen. Hij is een Rotterdamse kroegbaas en krijgt vlak voor zijn vertrek te horen dat hij die zaak moet overnemen of anders werkloos is. Tijdens de reis flirt hij wat met Céline. Heeft niet veel toe te voegen aan het verhaal.

 Genre  
(Winter)thriller

 Uitgewerkte thematiek en motieven
In de thriller zitten  bekende motieven:
-        whodunit: wie heeft de moorden gepleegd ?
-        moord: Sverre en Céline worden vermoord;  vier jaar daarvoor is Kims vader vermoord door sabotage met zijn vliegtuig
-        verwerking van verdriet
-        fraudezaak
-        broer-zusrelatie (Eric en Kim)
-        liefdesrelatie (Brian en Kim)
-        queestemotief: de survivaltocht naar Noorwegen
-        jaloezie (Marieke t.o.v. Céline; Sverre t.o.v. Jonas)

 Uitgewerkte thematiek en motieven
In de thriller zitten  bekende motieven:
-        whodunit: wie heeft de moorden gepleegd ?
-        moord: Sverre en Céline worden vermoord;  vier jaar daarvoor is Kims vader vermoord door sabotage met zijn vliegtuig
-        verwerking van verdriet
-        fraudezaak
-        broer-zusrelatie (Eric en Kim)
-        liefdesrelatie (Brian en Kim)
-        queestemotief: de survivaltocht naar Noorwegen
-        jaloezie (Marieke t.o.v. Céline; Sverre t.o.v. Jonas)

 Structuur en perspectief
Het verhaal wordt onderverdeeld in 60 korte hoofdstukken die geen titel hebben. Het verhaal wordt chronologisch verteld. Af en toe denkt een personage kort na over de voorgeschiedenis, maar als lezer krijg je daardoor niet het idee dat de chronologie  wordt doorbroken.

 Het perspectief is een alwetende verteller. Het lijkt er in het begin op alsof er diverse personale vertellers zijn, maar de schrijver houdt dat perspectief niet vol. Ook binnen de korte hoofdstukken wisselt het perspectief.  Je krijgt het verhaal verteld vanuit diverse gezichtpunten van vrijwel alle personages. Het meeste wordt echter verteld vanuit Eric en Kim Romeijn. Het gehele verhaal wordt verteld in de o.v.t.

 De tijd en het decor van de handeling  
Er worden in dit verhaal geen jaartallen genoemd. Maar de week waarin de survivaltocht plaatsvindt, is van 18-24 maart. Het verhaal begint in november en eindigt vlak na de mislukte tocht. Gezien het feit dat er sprake is van een economische crisis (de beleggingen van Eric en Kim zijn veel minder waard geworden) zou je mogen aannemen dat het ongeveer 2010-2011 is. Dan zou het zijn van november 2010- tot einde maart 2011. In de zomer van 2011 overleed de schrijver Paul Goeken  namelijk…

Er zijn twee decors. Het eerste en het laatste deel van de thriller speelt zich af in Rotterdam . Kim bezit een luxe appartement aan de Maas en Brian komt uit de volkswijk Spangen.  Maar de queeste gaat naar Noorwegen, waar Kim voor haar dertigste verjaardag een survivaltocht wil organiseren. In die woeste omgeving vindt de moord op Céline en Sverre plaats. De ontknoping volgt dan weer in Rotterdam als Eric  achter belangrijke informatie komt.

 De stijl
Hierover zijn geen bijzonderheden te vermelden. Het is de stijl die de schrijver in de meeste thrillers heeft gehanteerd: een huis –tuin -en keukenstijl. Niet bijzonder opvallend. Er wordt veel aandacht besteed aan dagelijkse gewoonten en details. Het is lectuur die de mensen op vakantie graag lezen tijdens hun verblijf in een zonnig oord of in een wintersportplaats.

Slotzin  
"
Weet je hoe gek ik op deze mannen ben, Eric? `vroeg ze aan haar broer. `Als ik een avontuurlijke reis zou gaan maken, zou ik ze allebei meenemen.`

 Beoordeling Scholieren.com
De  laatste thriller van Suzanne Vermeer kwam meteen binnen op de bestsellerslijst. Het boek moet gekocht worden door trouwe fans. Maar het is opnieuw geen spannende thriller. Je bent al bijna driekwart in het  verhaal onderweg, als er iets spannends (een moord)  plaatsvindt. Daarvoor gebeurt er nauwelijks iets. Ja, een reis naar Noorwegen en wat vooraf gaande schermutselingen in Rotterdam. Maar spanning, ho maar. Ook de oplossing is niet origineel.  In Rotterdam komt Eric Romeijn erachter hoe de vork in de steel zit. De oplossing van “eind goed, al goed “ doet goedkoop aan. Het zou me niet verbazen als dit boek een onafgemaakt manuscript zou zijn dat door een ghostwriter (mooie term in dit verband) zou zijn afgemaakt. Maar het verhaal mist bezieling en spanning van een echte thriller.

 “ Noorderlicht “ is een jammerlijk einde aan een reeks zeer goed verkopende vakantiethrillers. “ Noorderlicht” was de negende in een rij die in 2006  begon met “ All Inclusive.” De kwaliteit van de meeste thrillers was niet om over naar huis te schrijven vanuit een zonnig of besneeuwd vakantieoord. Maar de verkooptruc om Goeken achter het pseudoniem van Suzanne Vermeer te laten verschuilen heeft wel enkele jaren gewerkt.

 Het boek is m.i. minder geschikt voor de vwo-lijst, wat het niveau betreft. Havoscholieren en mavokandidaten zouden het nummer wel op hun lijst mogen zetten, maar de waardering is literair gezien op onze scholieren.com-lijst maar  1 pt.

 Recensies
In de grote dagbladen worden dit soort thrillers nauwelijks gerecenseerd.
In kleinere bladen en/of op websites vaak kort.

http://lifestylelog.nl/boeken/gelezen-noorderlicht-suzanne-vermeer/

http://www.leesfanaten.nl/joomla/index.php/thrillers/747-suzanne-vermeer-noorderlicht

http://www.metronieuws.nl/entertainment/boekrecensienoorderlicht/SrZlaE!H1R1Kj6QlP88Y/

Bronnen   
http://www.suzannevermeer.nl/home/4

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Noorderlicht door Suzanne Vermeer"

Ook geschreven door Cees