Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Experiment: een week met een minimalistische telefoon

Experiment: een week met een minimalistische telefoon

Weet jij wat de schermtijd is van je telefoon? Geloof me als ik zeg dat het daadwerkelijke getal waarschijnlijk veel hoger ligt dan wat je zelf denkt. Maar er iets aan doen, kan lastig zijn. 

Daarom probeer ik een week lang apps die me helpen mijn schermtijd omlaag te krijgen.

Voorbereiding 

Maar voordat ik aan het experiment kan beginnen, moet ik de kaarten op tafel leggen: hoe hoog is mijn eigen schermtijd? In de weken buiten de test, is mijn  gemiddelde schermtijd ongeveer 9 uur per dag, waarvan 81% op social media (Tiktok, Youtube, Google, etcetera), 11% aan games en 8% aan productiviteit en financiën-apps.

Voor het experiment download ik twee apps. De eerste app heet Indistractable en zorgt ervoor dat eigenlijk alle kleuren verdwijnen en je telefoon heel minimalistisch wordt. Zo zijn er geen app-icoontjes meer en kan je apps verbergen. Hierdoor ben je minder snel geneigd om op een app te klikken. De tweede app heet Ascent en het heeft verschillende functies. Een van de functies is dat het apps 'pauzeert' als je ze wil openen en je de tijd geeft om na te denken of je de app nu echt moet gebruiken of niet. Verder kan je ook timers en tijdslimieten aan apps geven.

Verveling

Wat ik eigenlijk al gelijk opmerk, is iets wat ik vooraf al had verwacht: namelijk dat ik mij erg zal gaan vervelen. Ik heb mezelf geen super strenge tijdslimieten gegeven, maar halverwege dag 1 kan ik al niet meer YouTube openen. Meestal is dit niet echt een probleem, maar soms heb je gewoon echt even niks te doen. Gelukkig heb ik een mooie lijst ter beschikking met 101 dingen om te doen bij verveling, dus kan ik mezelf wel bezig houden.

Wat ik ook merk is dat ik apps ga gebruiken die ik normaal niet (veel) gebruik, zoals nieuwsapps of oude games. Daarom pas ik Ascent zo aan, dat ik ook zulke apps maar beperkt kan gebruiken. 


Verleiding

De verleiding om de tijdslimieten aan te passen is nogal groot in de eerste paar dagen. Maar na dag 3 ben ik al een beetje gewend en voel ik de verleidingen niet meer. Ik leer nieuwe gewoontes aan. Zo pak ik niet meer gelijk mijn telefoon als ik wakker word en zit ik ook niet meer op mijn telefoon als ik even een paar minuten niks te doen heb. Ik bewaar zoveel mogelijk tijd voor later in de avond.

Toch blijft de verleiding aanwezig. Zo bevind ik mijzelf in de volgende situatie. Ik zit in de trein met nog ruim twee uur te gaan en ik heb vrijwel geen schermtijd over. Ik probeer gewoon naar buiten te kijken, maar het uitzicht is niet echt indrukwekkend. Verder heb ik niks mee en is er ook in de trein niets te zien. Dan realiseer ik me dat ik oortjes mee heb en muziek kan gaan luisteren. Maar: valt dit onder mijn schermtijd of niet? Uiteindelijk besluit ik dat dat niet het geval is en luister ik de rest van de reis naar muziek. 

Resultaat

En dan het resultaat van het experiment. Mijn schermtijd is van gemiddeld 9 uur per dag naar 5,5 uur per dag gegaan. Er zijn een paar dingen die ik wel even moet benoemen omdat die invloed hebben gehad op het experiment. Ten eerste heb ik geen rekening gehouden met tv kijken. Ik merk dat ik dit meer ben gaan doen, maar wel met mate. Ten tweede is Spotify niet geregistreerd qua schermtijd, hoewel ik dat veel meer ben gaan gebruiken. Voor dat laatste kan je jezelf afvragen of dit onder schermtijd valt, maar ik vind van niet.

De conclusie is dus dat de apps helpen bij het verlagen van je schermtijd. Als je dit zelf ook wil proberen, dan adviseer ik je om (alleen) tijdslimieten in te stellen voor de apps die je het meest gebruikt. Zonder tijdslimiteten op apps is de verleiding in het begin te groot en zal je waarschijnlijk niet veel verschil zien in je schermtijd. Ook kan het helpen om altijd iets bij je te hebben om jezelf bezig te houden. Dit helpt tegen de verveling en zorgt ook dat je minder snel geneigd bent om je telefoon te pakken. Zelf heb ik Indistractable verwijderd, maar blijf ik de pauzefunctie van Ascent wel gebruiken. 

Gepubliceerd op 20 september 2024
ADVERTENTIE
5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als studiezoeker

Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.

Naar de pagina

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.