Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Toerisme in Brazilie

Aardrijkskunde

Werkstuk

Toerisme

5.7 / 10
  • Marit Rutten
  • Nederlands
  • 2992 woorden
  • 32136 keer
    67 deze maand
  • 20 februari 2000
Inleiding

We hebben een bepaald thema: BraziliŽ.
Daarover moeten we over een zelf gekozen onderwerp schrijven.
Wij hebben het onderwerp BraziliŽ, TOERISME gekozen.

Dit werkstuk geeft u een beeld van een land dat groter is dan Europa en verschillende culturen in zich herbergt. Zowel Indiaanse, Afrikaanse als Europese elementen komen hier samen. Geen wonder dus dat iedereen, die het land bezoekt, zich er snel thuisvoelt. Voor velen is BraziliŽ een tweede vaderland geworden, voor anderen een vakantiebestemming, die eenmaal bezocht is, toch blijft aantrekken als een magneet.BraziliŽ in het algemeen

BraziliŽ is qua oppervlakte het op vier na grootste land ter wereld en beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika. Het totale oppervlak is 8.511.965 vierkante kilometer, waarmee BraziliŽ ongeveer even groot als Europa is. Nederland past 204 keer in BraziliŽ.
BraziliŽ telt ongeveer 144 miljoen inwoners en dat is ongeveer 17 inwoners per vierkante kilometer.
De hoofdstad van BraziliŽ is Brasilia. Met uitzondering van Chili en Ecuador grenst BraziliŽ aan alle landen van Zuid-Amerika en in het oosten aan de Atlantische Oceaan met een kustlengte van 7920 kilometer.

BraziliŽ is in ongeveer 11,5 uur met het vliegtuig te bereiken. Het tijdsverschil vergeleken met Nederland is afhankelijk van het gebied 3 tot 5 uur vroeger.

Toerisme in BraziliŽ

Er zijn weinig landen die toeristen zoveel te bieden hebben als BraziliŽ. Het heeft een rijk cultuur-erfgoed, oneindig veel mooie natuur, prachtige zandstranden en een tropisch klimaat. Bovendien beschikt BraziliŽ over een behoorlijke toeristische infrastructuur. Het land heeft 16 internationale luchthavens en telt meer vijfsterrenhotels dan Spanje. De wegen in BraziliŽ bij de kuststreken zijn redelijk, in het binnenland zijn de wegen echter slecht.
BraziliŽ is ondanks de toch wel goede infrastructuur geen populair vakantieland. In 1991 bezochten nog geen miljoen buitenlanders het land, dat is nog geen 0,3% van de internationale toeristenstroom. Volgens de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij komt dit lage aantal voor een belangrijk deel door de negatieve publiciteit. In de buitenlandse kranten wordt namelijk veel ophef gemaakt over negatieve gebeurtenissen (overvallen, diefstallen, armoede, geweld) terwijl er weinig aandacht besteed wordt aan de positieve kanten van BraziliŽ (rijk cultuur-erfgoed, mooie natuur, zandstranden en een tropisch klimaat).

Terwijl het toerisme in de periode van 1980 tot 1990 wereldwijd met 45% is gestegen, daalden de bezoekersaantallen voor BraziliŽ in die periode van 1.6 miljoen naar 1 miljoen.
De inkomsten uit het toerisme bedroegen in 1990 1.45 miljard dollar. Datzelfde jaar gaven de Brazilianen 1.6 miljard dollar in het buitenland uit zodat BraziliŽ in 1990 een negatief toerisme saldo kende.
Het toerisme in BraziliŽ is vooral een binnenlandse aangelegenheid. Bijna 85% van de overnachtingen komt voor rekening van de Brazilianen. De buitenlanders komen voornamelijk uit de buurlanden ArgentiniŽ (31%), Uruguay (11%) en Paraguay (6%).
25% van de toeristen komt uit Europa en slechts 10% uit de VS.
De Amerikaanse toeristen komen over het algemeen om inkopen te doen en verblijven slechts kort in het land. De Europeanen tonen met name interesse voor Rio de Janeiro, het strand en in toenemende mate voor de natuur.

De invloed van toeristische aantrekkingspunten op de Braziliaanse economie.

Als je kijkt naar de Nederlandse economie, vergeleken met de Braziliaanse economie, dan zie je dat in vergelijking met het bevolkingsaantal en het BNP (het Bruto Nationaal Produkt, dat zijn de verdiensten van het hele land) de Nederlandse economie veel hoger ligt. De Braziliaanse economie heeft het toerisme in het land ook wel nodig. Er zijn namelijk behoorlijk wat mensen in BraziliŽ die afhankelijk zijn van het toerisme. Daarbij kun je denken aan de eigenaren van een hotel, restaurants, barretjes of bijvoorbeeld Braziliaanse gidsen en tolken.
Er zijn in BraziliŽ zestien volledig uitgeruste havens waarvan Rio de Janeiro een van de meest bezochte havens is. De havens hebben de Brazilianen nodig voor de handel met andere landen, maar ook de toeristen maken gebruik van de grote havens (met bijvoorbeeld een cruiseschip).
Er zijn tegenwoordig tien internationale luchthavens; ze zijn perfect uitgerust, comfortabel en efficiŽnt. BraziliŽ bezit directe luchtverbindingen met alle Zuidamerikaanse landen, verscheidene landen in Midden Amerika en de drie Noord-Amerikaanse landen. Het is ook verbonden met alle andere werelddelen! Dat is dus hartstikke makkelijk voor de toeristen (en ook voor de handel).
Voor heel veel mensen is het heel belangrijk dat er toeristen zijn in BraziliŽ, want ze leven ervan. Komen er echter nog minder toeristen, dan zullen die mensen het waarschijnlijk erg moeilijk krijgen, want hoe houden ze dan hun hoofd boven water? Dit wil dus zeggen dat er wel degelijk een grote toeristische invloed bestaat op de economie!

Het klimaat

BraziliŽ bevindt zich voor 90% in de tropische zone, grotendeels ten zuiden van de evenaar waardoor de seizoenen omgekeerd zijn aan onze seizoenen.

Lente: 22 september tot en met 21 december.
Zomer: 22 december tot en met 21 maart.
Herfst: 22 maart tot en met 21 juni.
Winter: 22 juni tot en met 21 september.

Er zijn vijf klimatologische streken; equatoriaal, tropisch, half aride (aridus=droog), hoogland tropisch en subtropisch.
Tijdens de Braziliaanse winter schommelen de temperaturen tussen de 10 graden in het zuidelijkste deel en 28 graden in de tropische delen. De zomer is in heel BraziliŽ warm tot heet, met temperaturen van 25 tot 40 graden.
Er zijn behoorlijk wat toeristen in BraziliŽ die graag warme temperaturen willen. Ze gaan dus meestal in de Braziliaanse lente of zomer naar BraziliŽ, terwijl het in hun eigen woongebied herfst of winter is. Zo slaan ze dus de wat koudere dagen over.

Eigenlijk bestaat BraziliŽ uit vijf verschillende gebieden, namelijk:

- het exotische Amazone-gebied in het Noorden;
- het tropische Noordoosten;
- het ruige Centrale Westen
- het cosmopolitische Zuidoosten en
- het charmante Zuiden, dat doet denken aan de Oude Wereld.

Aan de hand van deze gebieden geeft dit werkstuk een beeld van de diverse staten met hun toeristische trekpleisters, die bij uitstek geschikt zijn voor een unieke vakantie.

Het exotische Amazone-gebied in het Noorden

Amazonas is verreweg de grootste en meest exotische staat van BraziliŽ. De natuur is hier paradijselijk mooi. In deze staat bevindt zich het grootste regenwoud en tevens het grootste waterreservoir ter wereld. Het regenwoud beslaat 6 miljoen vierkante kilometer en biedt een enorme diversiteit aan planten en dieren. Het gebied is verantwoordelijk voor 1/5 van de zuurstofvoorziening op aarde. In de Amazonas stroomt de langste rivier van Zuid-Amerika; de Amazone. De Amazone ontspringt in het Andesgebergte en heeft een lengte van 6400 kilometer tot de Atlantische oceaan. Samen met andere rivieren vormt de Amazone een doorlopend waterwegennet, dat het onderlinge transport verzorgt voor de ver van elkaar gelegen dorpen en steden.
Midden in het hart van de jungle ligt Manaus, een kleine 2000 kilometer stroomopwaarts van de Amazone monding. Het stadje Manaus, met meer dan 700.000 inwoners is voor de meeste toe-risten wel een bezoekje waard.
Maar een hoogtepunt van een bezoek aan het Amazone-gebied is ongetwijfeld een tocht per boot over de belangrijke waterwegen. Deze tocht per boot wordt als volgt in een Brazilaanse reisfolder beschreven:
\"Luierend in een hangmat laat je je door een zachttuffende boot vervoeren. Onderweg genieten van het groene paradijs dat langzaam aan je voorbij trekt. Vissen op piranha\'s, alligators speuren en trektochten maken met kano\'s ... ze zijn overweldigend en maken de vakantie onvergetelijk.\"

Het tropische Noordoosten

Een stad in het Noordoosten van BraziliŽ is Recife. Recife wordt wel het VenetiŽ van BraziliŽ genoemd. Een kronkelend netwerk van rivieren en stromen geeft deze stad, gelegen aan de Atlantische Oceaan, met zijn talrijke bruggen een heel aparte sfeer. De stad Recife heeft zijn naam te danken aan de koraalriffen die voor de kust liggen. Deze kust is vooral een grote aantrekkingskracht op de toerist. Recife zelf heeft alles te bieden aan de toeristen: cultuur, folklore (dans en klederdracht van een bepaald gebied, met bepaalde gewoontes), moderne hotels, bars, nachtclubs, winkels en prachtige stranden.
De allermooiste stranden liggen trouwens op het schiereiland ItamaracŠ. Felblauw water, hagelwitte zandbanken en kokospalmen geven dit gebied een unieke schoonheid. Op dit schiereiland is ook nog een hele speciale attractie; Fort Oranje, in 1631 gebouwd door de Nederlanders.
Ook zijn er in Salvador en daarbuiten kilometers lange zandstranden omzoomd door palmen en water dat altijd een heerlijke temperatuur heeft. Druk of eenzaam, er is genoeg keus.

Het ruige Centrale Westen

In het ruige Centrale Westen ligt Brasilia. Brasilia is sinds 1960 de hoofdstad van BraziliŽ. Deze betrekkelijk nieuwe stad, ruim dertig jaar oud, is gecreŽerd om de bevolking vanuit de kust naar het binnenland te lokken.
Brasilia is een wonder van architectuur en stedebouwkundige planning. Brasilia geeft ook een goede indruk van het huidige BraziliŽ. De inwoners zijn een mix van verschillende bevolkingsgroepen, culturen, zeden en gewoonten. In deze stad gaan oude tradities hand in hand met moderne vormgeving.
Aan de andere kant van het ruige Centrale Westen danken de staten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul hun bekendheid aan de Pantanal. Dit natuurparadijs heeft een grote diversiteit (1.600 soorten) aan vogels en andere dieren. De Pantanal kent eigenlijk twee seizoenen. Van november to maart loopt een gedeelte onder door het opkomende water. Van april tot oktober droogt alles weer langzaam op. Beide perioden hebben hun eigen bijzonderheden. Gedurende het vloedseizoen is het gebied moeilijk toegankelijk, maar per boot zijn grote scholen vis te zien die op hun beurt duizenden bonte, tropische vogels aantrekken. In het droge seizoen zijn hier herten, miereneters, capibaras, krokodillen en jaguars te zien.

Het cosmopolitische Zuidoosten

De beroemdste attractie van de staat Rio de Janeiro is ongetwijfeld de stad Rio zelf. Een bruisend en tropisch strandparadijs. Maar Rio is niet alleen strand en zon.
In Rio staat op een berg genaamd de Corcovadoberg het Chris-tusbeeld. Het Christusbeeld is het symbool van Rio en het beeld staat 710 meter boven de zeespiegel. Het beeld is in de breedte (met uitgestrekte armen dus) ongeveer 20 meter. De hoogte van het beeld is 40 meter.
Ook staat in Rio het grootste voetbalstadion ter wereld. In het stadion is maar liefst plek voor 200.000 toeschouwers. Ook dit stadion is een bezoekje waard, want de sfeer is absoluut uniek en de supporters zijn enorm enthousiast.
Rio is ook een stad van tegenstellingen met chique appartementsgebouwen en favela\'s, de krottenwijken die midden in de stad tegen de heuvels geplakt lijken. Arm en rijk treffen elkaar op zondag op het strand. Wilt u iets van het leven in Rio begrijpen, dan moet u daar op zondag de dag doorbrengen.

Het charmante Zuiden, dat doet denken aan de Oude Wereld

Zuidelijk van S„o Paulo ligt de staat Parana. Gezegend met een subtropisch klimaat heeft deze staat vooral Europeanen aangetrokken. Hun invloed is duidelijk terug te vinden in het karakter van de steden, de vorm van de huizen, de namen, tradities en de plaatselijke folklore.
Curituba is de hoofdstad van de staat Parana. De moderne stad is de laatste vijftien jaar spectaculair gegroeid en dient als voorbeeld voor stedelijke planologie (leer van de methoden om een streek of een terrein voor gebruik en bewoning in te delen). Het is dan ook niet verwonderlijk dat menig stadsbestuur vanuit de hele wereld naar Curituba komt kijken!
Toch dankt Parana haar bekendheid slechts voor een deel aan Curituba. In het uiterste westen liggen namelijk de watervallen van Foz de IguaÁu, grenzend aan ArgentiniŽ en Paraguay.
(De watervallen bevinden zich dus op een drielandenpunt).
\"IguaÁu\" betekent \"groot water\" in de oorspronkelijke Braziliaanse taal en deze naam staat garant voor de grootste watervallen ter wereld in watervolume. Er zijn ongeveer 275 watervallen over een lengte van 4 kilometer, vanwaar het water vanaf diverse hoogten naar beneden stort (soms zelfs 80 meter!). Eťn van de mooiste excursies is de tocht per boot, die tot bijna onder de watervallen gaat, zodat u dit oorverdovende spektakel van zeer dichtbij kunt aanschouwen.

Carnaval in BraziliŽ

Carnaval is het grootste feest van BraziliŽ. Iedere inwoner van BraziliŽ, van welke sociale klasse of etnische achtergrond dan ook, doet er aan mee. Door zijn omvang en hartstochtelijkheid heeft het carnaval een geheel eigen karakter en geniet het internationale bekendheid. Van overal uit de wereld komen de bezoekers op dit kleurrijke festijn af en zien hoe iedere stad het feest op eigen wijze viert.
In Rio de Janeiro is carnaval een immens spektakel. Rio heeft de mooiste carnavals-optocht ter wereld, met prachtige praalwagens en loopgroepen in de meest fantastische kostuums. De \"sambascholen\" (professionele dansinstituten) die de optocht organiseren, zijn een vol jaar bezig met de voorbereidingen. De sambascholen zijn opgericht door bewoners uit krottenwijken. Omdat zij vroeger uit de stad geweerd werden, zijn zij hun eigen carnaval gaan organiseren. Tegenwoordig zijn alle rangen en standen vertegenwoordigd in de sambaschool, ook veel artiesten en bekende personen. De optocht die voorbijtrekt is dan ook een ontzagwekkend schouwspel. Niet alleen door het aantal deelnemers maar vooral ook door de weelde en kleuren en de rangschikking van bewegingen en ritme. Het eenvoudigste volksfeest is in Rio uitgegroeid tot een perfecte show samengesteld door de \"carnevalescos\", de professionele ontwerpers en choreografen in dienst van de sambascholen.

Braziliaanse specialiteiten

De Braziliaanse specialiteiten zijn het resultaat van traditie en toevalligheden. Bijna elke streek ontwikkelde zijn eigen specialiteiten al naar mate van de inheemse cultuur, de oorsprong van de Europese kolonisten, de nabijheid van rivieren en oceaan, de jaarlijkse neerslag en de kwaliteit van de grond.

De specialiteiten van het Amazone-gebied zijn;
Pato no tucupi
Eendevlees in een voedzame saus met een wild kruid dat urenlang de maag blijft prikkelen.
TacacŠ
Dit is ook een typisch gerecht voor deze streek. Het is een dikke gele soep met gedroogde garnalen en look.

De specialiteiten van het Noordoosten zijn;
VatapŠ
Garnalen worden in kleine stukjes gesneden of geraspt, met stujes vis vermengd, gebakken in dendÍ palmolie met klappermelk en stukjes brood, en met witte rijst opgediend.
Sarapatel
De lever en het hart van een varken of een schaap worden met vers bloed van het dier vermengd. Dit wordt samen met tomaten, pepers en uien gekookt.
Caruru
Gebakken garnalen worden opgediend met een pikante saus gemaakt met rode pepers en gombo.

De specialiteiten van het Zuiden zijn;
Churrasco
Rundvlees aan het spit wordt buiten op houtskool geroosterd en daarna met een tomaten-, uiensaus opgediend. In het binnenland gebruiken de Brazilianen soms een hele os voor zo\'n barbecue.
Feijoada
Als er ťťn Braziliaanse specialiteit genoemd moest worden, dan zou dat de Feijoada zijn. Deze specialiteit is vooral in Rio de Janeiro erg populair. Het gaat om een ingewikkelde bereiding met bonen, gedroogd rundvlees, gerookte worst, tong, varkensoren en varkensstaart, look en pepers. In een soepterrine (komvormige schaal) wordt de Feijoada boven witte rijst geplaatst. Daarover strooit men Farofa (maniokmeel), wat de saus verdikt. De schotel wordt dan met groene groenten en sneetjes sinaasappel versierd.

De drank is in BraziliŽ ook erg anders van streek tot streek. Meestal zijn de drankjes mengsels van citroen, suiker en ijs. Daarbij toegevoegd wat rum (dit drankje heet Caipirinha). In het Amazone gebied wordt het drankje gemaakt met vruchten uit het gebied.

Braziliaanse woordenlijst

Weinig Brazilianen beheersen een andere taal dan het Portugees. Ook het Spaans helpt de toeristen niet veel verder. Dus het is een echte aanrader voor de toeristen om tenminste de beleefdheidsuitdrukkingen en de getallen te proberen. Het is geen overbodige luxe en het wordt door de Brazilianen sterk gewaardeerd.

Uitspraakregels:Á = s „o = aauw u = oej = zj ou = ooDe \"h\" wordt niet uitgesproken. Een accent op een klinker geeft aan waar de klemtoon ligt.

Goede morgen/goede middag Bom dia/boa tarde
Goede avond/goede nacht Boa noite
Hoe gaat het met u? Como vai?
Prima, dank u Bem, obrigado
Tot ziens Tchau, adeus
Hoe heet u? Como ť seu nome?
Ik heet.../ik ben... Meu nome ť.../eu sou...
Spreekt u Engels? VocÍ fala inglÍs?
Begrijpt u het? VocÍ entende?
Ik begrijp het niet N„o entendo
Hoe zeg je...? Como se diz...?
Alstublieft/dank u (zeer) Por favor/ muito obrigado
Waar is het strand? Onde ť a praia?
Kunt u mij helpen? Pode ajudar-me?
Ja/nee Sim/n„o
Busstation/treinstation o rodoviŠrio/a estaÁ„o
Postkantoor/politiebureau o correio/a delegacia de polŪcia
Markt/straatmarkt o mercado/a feira
Apotheek/ziekenhuis a farmŠcia/o hospital
Een ticket naar... Uma paasagem para...
Ik wil naar... Quero ir para...
Hoeveel kost het? Quanto custa, quanto ť?
Ik wil de kamer bekijken Quero ver o quarto
Ontbijt/lunch/diner Cafť da manh„/o almoÁo/o jantar
De rekening a.u.b. A conta, por favor
Ik wil geld wisselen Quero trocar dinheiro
Wat is de koers? Qual ť o c‚mbio?
Hoe laat is het? Que horas s„o?
BraziliŽ is het einde! Brasil Otimo!

een/twee/drie/vier/vijf um/dois/trÍs/quatro/cinco
zes/zeven/acht/negen/tien seis/sete/oito/nove/dez
twintig/dertig/veertig vinte/trinta/quarenta
vijftig/zestig/zeventig cinquenta/sessenta/setenta
tachtig/negentig/honderd oitenta/noventa/cem
duizend/tweeduizend mil/dois mil
tienduizend dez mil

Tot slot

We hopen dat we u een redelijk beeld hebben gegeven over de attractiepunten in het mooie BraziliŽ. Iedereen weet dat er ook een schaduwzijde aan een land zit. In BraziliŽ is dat overduidelijk de armoede. Maar ook daar probeert de regering wat aan te doen. Mensen kunnen bijvoorbeeld een premie krijgen als ze vrijwillig uit de favella\'s (sloppenwijken) wegtrekken en een beter leven zoeken in bijvoobeeld een middenstands-wijk. Ook aan corruptie probeert men wat te doen. Bijvoorbeeld geven ze advies aan de toeristen dat ze zich bijvoorbeeld niet te opvallend moeten gedragen en niet te veel geld of waarde aan spullen bij zich moeten hebben. Hiermee wordt natuurlijk niet gezegd dat BraziliŽ een slecht toeristen land is.
Want ook met dit probleem is BraziliŽ een prachtig vakantieland met uiterst zeldzame en prachtige plekjes. Waarvan er in dit werkstuk een paar worden beschreven.


Bronvermelding


Boeken en andere informatiebronnen:


Te gast in BraziliŽ / Ben de Raaij, Kees van Teeffelen

Voordelig reizen, BraziliŽ / Allert de Lange

Wereldwijs 2, aardrijkskunde voor de basisvorming

Verken je wereld 8, aardrijkskunde voor de basisschool

Toeristische folders over BraziliŽ

Encyclopedie Winkler Prins deel 5, negende druk

Encyclopedie voor de jeugd / Sesam Lannoo

Handwoordenboek Kramers (officiŽle spelling)

Prisma Elektronische Encyclopedie (op Computer)

BraziliŽ in het kort, Ambassade van BraziliŽ

Videoband BraziliŽ, Travel Vision.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4287

reacties

heb je geen werkstuk over alleen toerisme of toerisme in het westland???
door daph (reageren) op 8 januari 2002 om 20:44
echt een heel goed werkstuk en alles klopt (ben er zelf geweest dus ik weet het wel) echt heel erg bedankt
door elly kremer (reageren) op 23 februari 2002 om 16:17
heb je nog meer info over Brazilie
door danielle (reageren) op 2 maart 2002 om 13:22
hallo marit, Weet je hoe een leuk werkstuk..heb hem net zitten lezen en was er echt weg van maar dat komt denk ik ook wel omdat ik uit brazilie kom en dan trekt het me sowieso wel aan!! Als je nog meer van die leuke werkstukken heb stuur ze dan zeker hier heen. Liefs rachelle
door rachelle (reageren) op 29 maart 2004 om 19:44
bedankt dit werkstuk zal me echt helpen
door Denise (reageren) op 14 november 2013 om 17:35
leuk werskstuk!
door iza (reageren) op 22 april 2014 om 14:34
dit was handig
door karim (reageren) op 28 november 2017 om 19:31
ik vond het heel erg leuk om te lezen als je meer info heb zet het er dan bij
door juiuh (reageren) op 28 november 2017 om 20:04

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer