Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

De tweede wereldoorlog

Geschiedenis

Werkstuk

Tweede Wereldoorlog

5.7 / 10
1e klas vmbo/havo
  • Marina
  • Nederlands
  • 2937 woorden
  • 188700 keer
    34 deze maand
  • 25 december 2001
Hoofdstuk 1. De inleiding.

Wat is oorlog?

Oorlog is een ruzie, maar dan met geweld, bijvoorbeeld tussen twee landen. Je hebt verschillende soorten oorlogen: burgeroorlog, wereldoorlog, koude oorlog en een gewone oorlog. Een burgeroorlog is een oorlog tussen burgers van een land.
De burgers hebben bijvoorbeeld ruzie over de godsdienst of over iets anders. Een wereldoorlog is een oorlog tussen meerdere landen. Wij hebben zo’n oorlog al 2 keer meegemaakt. De eerste wereldoorlog was in het jaar 1914 t/m 1918. De tweede wereld oorlog was op 1 september 1939 met de Duitse inval in Polen t/m 1945. Maar daar straks meer over. Een koude oorlog is een oorlog zonder geweld. Bijvoorbeeld als twee landen ruzie hebben over een paar landen.
Het ene land wil de wereld communistisch maken en het andere land wil dat de wereld kapitalistisch wordt. Dan krijgen ze ruzie, maar zonder geweld. Er komt wel een oorlog. Dat heet een koude oorlog.
De gewone oorlog is een oorlog tussen twee landen. Neem nou eens Nederland en Spanje. Als deze twee landen oorlog hebben met elkaar en er breekt geweld uit, dan is dat een gewone oorlog.

Wat is de tweede wereldoorlog?

De tweede wereldoorlog was een oorlog tussen meerdere landen.
De tweede wereldoorlog was een van de ergste oorlogen. Als twee landen met elkaar ruzie hebben en de andere landen bemoeien zich er mee, dan krijg je zo’n oorlog. In de tweede wereldoorlog zo als wij hem kennen is er veel hongersnood geweest. Er zijn ook heel veel mensen gestorven.
Deze oorlog was is 10 mei 1940 voor de Nederlanders al begonnen.
Voor polen bijvoorbeeld al in 1939. De Duitsers waren onder invloed van Hitler, Adolf Hitler. Deze man is met de tweede wereldoorlog begonnen. Iedereen was bang.


Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?

Toen ik een toets van de tweede wereldoorlog moest maken, vond ik het gelijk al een leuk onderwerp voor mijn werkstuk. Ik wou eerst over kanker doen omdat mijn opa dat heeft gehad, maar mijn zus heeft er ook een werkstuk over gedaan en die vond het erg moeilijk. Ik vind dit onderwerp een interessant onderwerp. Mijn opa en oma hebben dit ten slotte nog meegemaakt. Daarom vind ik het ook belangrijk dat andere kinderen er ook meer over weten. Ook hun opa en oma kunnen dit meegemaakt hebben. Maar ik vond het ook gewoon een leuk onderwerp.


Hoofdstuk 2. de crisistijd.

Voor de tweede wereldoorlog heerste er een crisis. Dat was een hele erge tijd. De crisis tijd speelde af in 1929 tot en met 1939. In deze tijd begonnen veel mensen een fabriek. Ze leenden geld om vervolgens terug te geven aan de bank. Daar kwam niks van. Ze konden het niet terug betalen en hadden zelfs meer geld van de bank geleend. Op eens was de bank bankroet. De fabrieken sloten en iedereen zat zonder werk.

In Amerika was dat zo. Alles moest dicht. Mensen hadden geen geld mee om iets te kopen. Toen begon de crisis. In Europa ging dat ook zo. Evenals in Amerika als in Europa steeg het aantal werklozen. Als er mensen waren die zelfs niet meer de huur konden betalen, werden de mensen zo hun huis uit gegooid. Dit was een enge tijd.

De werklozen.

In 1929 zijn er al 50.000 werklozen in Nederland. In drie jaar tijd zijn dit er al 271.000 werklozen. Dus er is 221.000 meer in drie jaar tijd er bij gekomen. Dus over nog 3 jaar zou dit al weer 492.000 werklozen zijn. In 1936 is de werkloosheid het allerhoogst: wel 414.000 werklozen. Dit is niet goed voor Nederland. De mensen die geen werk hadden kregen geld. Dat heette in die tijd nog steun. Dat was niet veel, maar net genoeg om een gezin te onder houden. Je kreeg maar 12 gulden steun. Als je fiets had en je had werk, moest je belasting betalen.
Dat was 2 gulden 50. ( F 2,50.) Dan komt er een fietsplaatje op je fiets. Maar als je steun kreeg, hoefde je geen belasting betalen. Wel zag je aan je fietsplaatje dat je steun kreeg. Veel mensen schaamden zich hier voor. Zo’n plaatje heet een rijwielplaatje. En als je niet hoefde betalen kreeg je een kosteloos rijwielplaatje.

Hoofdstuk 3. wat ging er vooraf.

Eerst de crisis tijd. En daarvoor al de eerste wereldoorlog.
Bij de eerste wereldoorlog waren er al massamoorden geweest. Massamoorden zijn mensen die in grote groepen waren vermoord. En dat waren er 8.000.000 mensen. Die oorlog lag in 1938 nog vers in het geheugen. Toen Engeland, Frankrijk en België de overwinning hadden gehaald was Duitsland niet bepaald blij.
De Duitsers in Duitsland wilden wraak. Wraak op alle landen.
In die tijd aanbaden ze iemand. Dit exemplaar was de stichter van de tweede wereldoorlog. Heel Duitsland vocht onder leiding van: Adolf Hitler.

Hilter heeft erg veel schade aangericht. Hitler komt oorspronkelijk uit Oostenrijk, uit het plaatsje Wenen. Hij haatte joden, zigeuners, homofielen en mensen die anders denken dan hijzelf. Maar hij haatte het ergste joden. In 1933 kwam Hitler aan de macht in Duitsland. En in 1938 overviel hij Polen. Dat land was toen in zijn macht. In Nederland was er ook een soort leider. Anton Mussert. Deze man hoorde bij de Nationale socialistische beweging. Ook wel de NSB genoemd.

In Duitsland was dit dus Adolf Hitler en in Italië Mussolini. Hitler was een racist. Dat is iemand die het ene ras beter vindt dan het andere ras. En hij is ook een fascist. Dat is iemand die andere mensen minderwaardig vindt. En als je andere landen minderwaardig vindt. Die mensen vinden ook dat mannen de baas moeten zijn en vrouwen gewoon het huishouden moeten doen.
De nacht van 4 mei zal heel Nederland niet vergeten.

Hoofdstuk 4. De oorlog begint.

De nacht van 9 op 10 mei 1940 is aangebroken. Iedereen hoort vliegtuigen over het land vliegen. De mensen weten dat er vliegtuigen aan het oefenen zijn. Maar toch zijn ze bang.

Het is 10 mei 1940. Vandaag iedereen is al opgestaan. Ze moeten onderduiken. Iedereen is van alles aan het inpakken. Iedereen is bang. Ze hebben net gehoord dat Duitsland Nederland is binnengevallen. En we hebben er niet eens naar gevraagd of ze wilden komen. Kinderen huilden, mensen renden overal heen. Op zoek naar een schuilplaats. Ze hadden gehoord op de radio dat Duitsland met parachutisten was binnengevallen. Ze bezetten bruggen, belangrijke gebouwen en alles wat ze wilden. De codenaam van deze binnenval was Fall Gelb. Deze dag zou de eerste dag van de oorlog zijn, voor Nederland en België.

De strijd van Fall Gelb duurde 5 dagen. Toen was Nederland zo goed als bezet. De joden zijn het bangst van allemaal. De Nederlanders weten dat Hitler joden haat. Joden waren zo bang.
Joodse ambtenaren kregen ontslag. En waarvoor? Wat hadden ze gedaan? Niks, ze waren gewoon joods. Voor hun was dat een vloek.

Joden, wat hadden die het moeilijk. Ze moesten een gele ster aan hun jas naaien om te laten zien dat ze joods waren. Joden mogen niet meer in parken of zwembaden. Joden kregen in winkels die de Duitsers hadden overgenomen ontslag. Ook joodse ambtenaren kregen ontslag. En dit allemaal omdat ze joods waren. Na een poosje werd dit erger: Joden werden opgepakt en moesten in concentratiekampen. Ze werden daar opgesloten. Er waren in die tijd heel veel concentratiekampen: in Nederland, Duitsland en in Polen. Joden werden ook in kamers gezet en ze dachten om daar te douchen. Ze gingen in die kamer, maar in plaats van water kwam er gas uit. Iedereen die daar zat stikte in het gas. Doden werden daarna soms verbrand.

Er waren ook razzia’s, dat is mensen oppakken en in kampen doen.
Namelijk kwamen er niet alleen Joden in deze kampen. Nee, ook andere mensen. In 1939 zaten er al 25.000 mensen gevangen in zo’n kamp. En in 1940 liep het al op tegen de 100.000 gevangenen.
Kijk maar naar dit lijstje:

Dachau met 8.000 gevangenen.
Buchenwald met 9.000 gevangenen.
Sachsenhausen met 10.000 gevangenen.
Mauthousen met 5.500 gevangenen.
Flossenburg met 4.700 gevangenen.
Ravensbruck met 7.500 gevangenen.

Hier na kwamen er nog erg veel kampen bij. In 1940 waren er al zo’n 100.000 gevangenen bij. In 1941 waren er al zo’n 60.000 gevangenen vermoord. Hieronder zie je nog een lijst van andere beruchte kampen.

Amensfoort bergen- belsen. Dachau.
Langsberg. Plaszow. Schoorl.

Er zijn nog veel meer kampen. In de tijd van deze kampen waren er ook andere kampen. Vernietigingskampen als:

Auschwitz, Birkennau, Belsen en Treblinka.

Er kwamen niet alleen joden in deze kampen. Ook mensen die zich verzetten tegen Hitler. In de tweede wereldoorlog zijn er veel mensen vermoord en gestorven aan ziektes. Ze moesten doen wat Hitler zei. De aanhangers van Hitler pakten mensen plotseling op tijdens razzia's. Amsterdammers en arbeiders waren hier tegen, kwamen in opstand en voerden de februaristaking uit. Dat gebeurt in 1941.

Er zijn erg veel landen bij deze oorlog betrokken: Duitsland, Nederland, Engeland, Frankrijk, Polen en nog meer.

Hoofdstuk 5. Slag bij Arnhem.

Het was weer 1 dag uit de tweede wereldoorlog. Het was 17 september 1944. De geallieerden waren bezig met een luchtlanding bij Arnhem. Deze landing was mislukt. De Geallieerden konden niet verder met hun plan. Wat waren ze dan van plan? Ze waren van plan om de rivieren van Nederland in bezit te krijgen en er overheen te gaan, zodat ze het noordelijk gebied konden terug veroveren. Ze hadden in elk geval delen van Zuid-Nederland al terug veroverd: Zuid-Limburg en Noord-Brabant. Noord-Limburg en Zeeland werden pas na heel veel strijd veroverd. In 1945 in februari werd Rijnland door de geallieerde terugveroverd.
De Duitsers hebben gestreden aan hun kant van dat land. Ze hebben doorgevochten. Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers zelfs nog een tegenoffensief in de Ardennen. In maart trokken de Amerikanen bij Remagen en de Engelsen bij Wesel de Rijn over.
De Amerikanen en de Sovjetrussen ontmoetten elkaar reeks eind april bij Torgau aan de Elbe.

Hoofdstuk 6. De honger winter 1944-1945.

De winter 1944- 1945 was een moeilijk jaar: Nederland was leeggeroofd, er was alleen nog voedsel op het platteland en mensen uit steden leden honger. De rantsoenen van dit jaar waren al aardig wat minder geworden. Op de bonnen, die men toen gebruikte, hadden ze ook niet veel meer. Ze konden nauwelijks nog eten, kleding, brandstof of andere dingen krijgen. Dat zou erg worden. Men had brandstof ook nodig voor warmte. En het zou een koude winter worden. Wat vroeger afval was, werd nu nuttig gebruikt. Onder de schoen werd elke keer maar een stukje leer gedaan, zodat je er toch nog lang op kon lopen. En de kleding werden ook altijd gestopt en genaaid. Mensen gingen er op uit om bij boerderijen op het platteland nog wat eten of iets bruikbaars te krijgen. Kinderen waren gespecialiseerd in het schoonlikken van emmers waar het voedsel in werd gekookt. Hout was even zeldzaam als kostbaar. Geen boom bleef staan. De mensen haalden hout uit de vloer en van de zolder om vuur te maken. De mensen aten zelfs bloembollen. Ze hadden zo’n honger. Er zijn erg veel mensen hier aan dood gegaan.

Hoofdstuk 7. de bevrijding en daarna.

In begin mei 1945 viel Berlijn in de handen van de Sovjet-Russische handen. Adlof Hitler kon er blijkbaar niet meer tegen.
Hij pleegde zelfmoord op 30 april 1945. En op 10 mei 1945 vierde men hier in Nederland feest. En toen hoorden ze de radio. Ze zeiden: Mensen, we mogen weer het Wilhelmus zingen. En toen gebeurde er wat: op de radio begon het Wilhelmus en iedereen zong mee. Het was weer vrede. Ze hopen voor altijd. Vrede, daar hadden ze op gewacht.

Na de oorlog.

We hebben na deze oorlog nog meer oorlogen gehad, maar nooit meer zo een. Wat waren we gelukkig. Hier in Nederland is geen oorlog meer geweest. Hier zijn wij ook heel gelukkig mee. Maar in andere landen is dit niet zo. Daarom moeten wij geld geven aan die landen. Denk maar eens aan Kosovo. Dit land heeft ook veel geleden.
Vroeger is er bijna een derde wereldoorlog uitgebarsten. Amerika wilde Europa kapitalistisch maken en Rusland wou dat het communistisch werd. Ze kregen oorlog - een koude oorlog.
Na een poosje was West-Europa kapitalistisch en Oost-Europa werd communistisch. En Berlijn werd opgesplitst. Het veranderde in West- en Oost Europa. Er werd een muur door het midden gezet.
Wie eroverheen klom, werd doodgeschoten. En Rusland was ook nog eens bevriend met Cuba. Rusland had hier ook raketten geplaatst op Amerika. Gelukkig zijn die niet gelanceerd. Anders was deze planeet er niet meer. Dus er is geen derde wereldoorlog gekomen.

Hoofdstuk 8. een paar personen uit de tweede wereld oorlog.

Adolf Hitler.

Adolf Hitler was een Oostenrijker en kwam uit Braunou am Inn. Deze man vertrok op zijn 24e jaar uit zijn vaderland en vertrok naar Duitsland. Adolf is in 1898 geboren, in Branau am Inn, een klein stadje aan de rand van Duitsland. Op zijn 18e is hij wees geworden. Hij is toen ook in het bezit gekomen van een kleine erfenis. Hij wilde eerst altijd een kunstschilder worden, maar hij werd niet aangenomen op de kunstacademie. Hij heeft toen een boek geschreven, Mein Kampf. Daarin beschreef hij zijn leven.
In 1933, nadat hij 5 jaar in de gevangenis heeft gezeten.
Op 30 april 1945 heeft hij zich zelf doodgeschoten.

Anne Frank.

Dit meisje is geboren op 12 juni 1929. In de Duitse stad Frankfurt am Main. Anne’s moeder heet Edith Frank- Hollander.
Haar vader heet Otto Frank. Anne heeft ook nog een zus.
Deze heet Margot frank. Margot is geboren op 16 februari 1926.
Familie Frank woonde aan de Marbachweg 307. De huishoudster heette Kathi.

Als Anne geboren wordt zijn haar ouders al 4 jaar getrouwd. Op 12 mei 1925 hebben ze elkaar het jawoord gegeven. In de synagoge van Aken. Een synagoge is een plaats, zaal of gebouw waar de joden komen om te bidden en te feestvieren. De familie Frank is ook joods.

Op een dag moesten ze naar Nederland toe verhuizen. En ze moesten onder duiken. Ze vinden een gebouw met een draai deur.
Achter die draai deur is een trap. Als je die trap op gaat is hier een huis. Het huis staat in Amsterdam en het is nog steeds te bezichtigen.

Als Anne op 12 juni om 6 uur wakker wordt denkt ze:’O ja , ik ben jarig vandaag. Wat zou ik krijgen.’ Om 7 uur rent ze naar de kamer van haar ouders en stormt de kamer in. Het is 1942, midden in de oorlog. Ze wordt vandaag 13 jaar. Na een poosje is iedereen aangekleed. Anne denkt: we gaan nu vast cadeaus uitpakken. O wat heb ik er zin in. Ze krijgt een pakje van haar ouders. Ze pakt het uit. ‘Wat is dat mama’ vraagt Anne als ze een boekje met een slot eruit haalt. ‘Dat is een dagboek, daar kan je in schrijven’ ‘ wat mooi.’ Hij was rood met witte ruitjes.

Na een poosje worden ze verraden en opgepakt. Anne en haar familie worden ook in concentratiekampen gedaan. Alleen haar vader overleefde dit. De rest van zijn familie stierf.

Het dagboek van Anne Frank bestaat nog steeds. Er is ook een boek van gemaakt.

Leopold 3 en koningin Wilhelmina.

Leopold werd in 1901 geboren. En in 1939 poogde hij samen met koningin Wilhelmina de vrede te bewaren. Dat lukte niet, want na een poosje begon de tweede wereldoorlog. Na een poosje moest hij zich overgeven aan de Duitsers in het kasteel Wijnendale op 28 mei 1940. Wilhelmina wilde eigenlijk bij haar volk blijven maar hier was zij onveilig. Ze ging op 13 mei 1940 naar Engeland.
En haar dochter Juliana vertrok samen met Beatrix en Irene naar Canada waar zij veiliger was. Ze praatte door de radio en gaf haar volk moed. Op 13 maart 1945 keerde zij weer terug.

Hoofdstuk 9. Hirosjima.

Japan maakte ook oorlog met landen. Het wou net als Adolf Hitler ook heersen over de wereld. Nadat Okinawa was gevallen, was de nederlaag in de buurt voor de Japanners. En op 17 en 18 juli 1945 was het goed raak. Er was een bommengolf ontstaan op Japan.
Het waren 6 golven van 1500 bommen. Die bommen hadden Osaka en Yokohama verwoest. Op 6 augustus 1945 om 8 uur, 15 minuten en 17 seconden werd er een atoombom om Hirosjima afgevuurd. Deze bom kwam uit een b-29. De bom zat vast aan een parachute en de bom ontplofte 600 meter boven Hirosjima. Op een gewone dag gingen alle mensen naar hun werk en plotseling was er een bliksemschicht. Daarna veel kabaal en instortende huizen en gebouwen die staan te wankelen. Mensen waren onder het puin begraven. Er zijn veel mensen op dat tijdstip gestorven.
Een 12 vierkante kilometer met 40.000 huizen waren in 1 minuut ingestort. In totaal maakte de bom 150.000 doden.
Sommigen mensen overleden pas na een paar dagen aan infecties , ziektes of aan bloedingen.
Bij een paar kwam de stralingsziekten pas na een paar weken.
Of soms na een paar maanden. Mannen waren onvruchtbaar geworden.
Vrouwen zette mismaakte kinderen op de wereld. Zij verloren ook het haar en het merendeel van de mensen leed aan oogziektes en beschadigingen., of stierven aan leukemie of kanker. Na nog een bom op Nagasaki viel gaf Hirohito, de keizer van Japan, zich over. Deze oorlog heeft ook erg veel levens gekost.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1457

reacties

gebruik veel makkelijkere woorden
door mehtap (reageren) op 12 november 2002 om 16:09
beste marina je kent mij niet en ik ken jou niet maar dat is nu niet boeient want ik wil bedanken dat je werk stuk mog gebruiken en daar om ga ik dat nu doen: thanks dat ik je werkstuk mog gebruiken en tja ja verder weet ik eigen lijk niks ner te schrijven duzzzzzzzz ik ga stoppen en mischien tot later en anders niet nou ik kap laaaaaaaaaaaaaater heel veel liefs joel
door joel jonkman (reageren) op 23 december 2002 om 14:07
bedankt voor je werkstuk gr: nick heemskerk
door nick (reageren) op 26 februari 2003 om 17:27
een leuk werkstk en veel info ik neem het over en haal er een paar stukken uit jij krijgt een 10 groeten kirsten
door kirsten (reageren) op 3 maart 2003 om 17:47
echt goed perfect ik heb voor mijn werkstuk een 9 gehad de juffrouw vroeg :`waar heb je al dit info vandaan en toen zei ik nergens (ikwou het voor mijn zelf houden!)zoooooooooooooooooooooooo goed dit info heeft me echt geholpen nogmaals bedankttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt dit betekende zoveel voor me email je me nog wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww (joepie)dank je echt wowwwwwwwwwww
door mustapha (reageren) op 9 maart 2003 om 12:55
ik vind het een goed werkstuk
door joey (reageren) op 20 maart 2003 om 18:28
hey Marina ik vind je werkstuk heel goed ik heb daarom ook jou werkstuk gebreukt om wat van af te halen voor mijn werkstuk. nou veder weet ik niks meer dus doei groetjes : kelly de werkstuk overnemer.
door kelly (reageren) op 24 maart 2003 om 19:59
@kelly: jeeeeeeeefg
door jemoeder (reageren) op 11 februari 2018 om 15:37
hoi marina. ik ben caroline schols en ben bijna 12 jaar ik zit in groep 8 en we moesten een werkstuk doen over een land ik koos ook duisland ( net zoals jouw) en ik ging op internet op internet vond ik jouw site dank zij jouw ben ik een stuk verder gekomen met mijn werk stuk bedankt. en mail me maar is terug groetjes caroline
door caroline (reageren) op 31 augustus 2003 om 20:15
dank je marina ik moet een werkstuk over de tweede wereld oorlog houden en in dit stukje staat bijna alle tips en bijna het hele werkstuk dank je hartelijk groetjes names mijn vriend danny & gino
door gino (reageren) op 8 september 2003 om 19:54
Heey Marina, Ik vind je info. heel fijn ik wil ook mijn werkstuk over de tweede wereld oorlog doen. In groep 7 hadden we het er over gehad het was toen 4 mei. 5 mei gingen we verder, ik zit nu in groep 8, ik vond het heel intresand dus daarom!!!! BEDANKT!!!! groetjes van loes
door loes (reageren) op 15 september 2003 om 16:39
een goed werkstuk het is ook makkelijk om te lezen als ik je een cijfer zou mogen geven{mag ik niet} een 9
door manon veltman (reageren) op 18 september 2003 om 16:31
Leuk werkstuk zeg!Een interessant werkstuk. Als ik juf was zou ik je een 9 gevenMaar ik ben nog maar 11 hahhaaha ik ga weer doegg
door Alyssa (reageren) op 23 oktober 2003 om 18:36
het is een goed werkstuk ik moet zelf ook een werkstuk maken over de tweede wereld oorlog ik heb wat ideeen uit je verhaal gepak vin je dat erg nou ik ga weer doei
door michella (reageren) op 30 oktober 2003 om 13:39
heeeeeelllllll ergg mooi
door anisa (reageren) op 4 december 2003 om 16:27
Over het stukje: Wat is de tweede wereldoorlog.. Zonder dat je 10000 keer het woord wereldoorlog gebruikt is het ook wel duidelijk dat je over een wereldoorlog verteld.. Staat er namelijk boven! Verder is eht verslag wel goed!
door ik (reageren) op 28 december 2003 om 14:04
ik vind het een goed werkstuk ik doe het ook over de tweede wereld oorlog lijkt me ook wel interesant grotejuhs sylvana en valentina
door sylvana (reageren) op 6 januari 2004 om 18:39
Het is een goed werkstuk. Alleen snap ik een paar dingetjes niet, dat zijn: eerst heb je de bevrijding en daarna heb je bekende personen uit de tweede wereld oorlog. Je had misschien een apart hoofdstuk over Hitler, en Anne frank kunnen doen en in dat hoofdstuk over Anne Frank ook wat over de onderduikers. Het was ook leuk met dat je over de hongerwinter en de crisisjaren hebt vertelt(dat zijn de 30e jaren.)en ik ben wel benieuwd naar het cijfer dat je hebt gekregen. groetjes eloy p.s ik hoef je e-mail niet devinitief te hebben dus ik onthoud hem niet.
door Eloy (reageren) op 11 januari 2004 om 10:00
hey mooi werkstuk ik moet voor dinsdag een werkstuk hebben over de 2de wereld oorlog. maar waar heb je deze info vandaag ik heb alees al over gegschreven en een paar dingen veraders maar ik hoop dat je weet wat ik bedoel als je het weet wil je anda ub bedankt samantha
door samantha (reageren) op 14 januari 2004 om 16:48
hallo ik heet ahmed abdallah hoe gaat het met je. ik dank je want ik heb heel veel van je werk stuk geleer en ook heel veel informatis gekregen. dank u wel. ahmed
door ahmed (reageren) op 26 januari 2004 om 21:46
Hoi Ik heb geen commentaar, ik vind dit een heel mooi werkstuk. Ik heb er heel veel van geleerd. en wij hebben het op school over de 2de wereldoorlog en daarom kwam ik hier terecht nu weet ik weer wat meer dank je wel. Anna
door anna (reageren) op 4 februari 2004 om 18:51
echt slecht hoor en heel wijnig
door piet (reageren) op 18 februari 2004 om 9:37
goed hoor ik heb en 1
door de huis werk jatter (reageren) op 29 februari 2004 om 12:19
ey het is een goed werkstuk bedankt whahahahaha
door benjamin (reageren) op 2 maart 2004 om 12:34
ik vindt het een fijn werkstuk ik heb er een 9 voor gekregen groetejs wwwjjj
door wwwjjjjj (reageren) op 5 maart 2004 om 12:27
voor dit werkstuk hat k een 9 goe he k had dit namelijk ingeleverd leuk he hahahah de groete van mij timo dus
door timo (reageren) op 16 maart 2004 om 14:44
Thnx voor dit werkstuk! Ben er heeel blij meej! Ik krijg zeker te weten een 10!:P:P:P:P
door luuk (reageren) op 20 maart 2004 om 12:26
ik vind het heel erg leuk dat je dat zo gemaakt hebt het is heel interessant michel
door helbro (reageren) op 21 maart 2004 om 15:46
leuk
door hahahai (reageren) op 23 maart 2004 om 14:38
goed werkstuk
door pascal (reageren) op 27 maart 2004 om 16:28
ik vind dat het een goede werkstuk is wat je gemaakt hebt en als ik jouw juf was zou jij van mij een tien krijgen en mag ik je vragen wat je voor deze werkstuk heb gekregen?
door kimberley (reageren) op 12 april 2004 om 19:57
hallo marina ik heb je werkstuk gelezen ,ik ben heel erg onder de indruk van je schrijv vermogen bij deze krijg je mijn complimeten van je inzet om deze werkstuk te schrijven. groetjes van qadeer
door qadeer (reageren) op 13 april 2004 om 21:21
egt goed werk stuk ik hep hem over getypt maar dan in mijn ijgen woorden opgeschreven gr silvana
door silvana (reageren) op 9 mei 2004 om 18:09
dank je wel voor het werkstuk
door rob (reageren) op 18 mei 2004 om 13:28
Ik moest van school een werkstuk maken en ik wist eerst geen onderwerp en toen zag ik dit staan. Ik ben nou echt veel meer te weten gekomen. bedankt. rick
door Rick (reageren) op 12 juni 2004 om 10:51
mooi geschreven en het erg mooi de verhaal en het is ook echt verteld zoals het is gebeurd het is echt een mooie werkstuk en ik bedank jou de voor
door ricky (reageren) op 22 oktober 2004 om 8:33
ik vond het heel erg interressant over wat u heeft geschreven.ik heb er heel erg veel van geleerd en ik heb er een 8+ voor gehaald!!!!!!!!!!! ik ben erg blij! bedankt!!!!!!!!!!!!
door safae (reageren) op 3 december 2004 om 16:24
ik vind het een heel leuk stuk en vooral heel interesant groetjes Matthew 10jaar
door matthew (reageren) op 12 december 2004 om 12:15
ik vind het zo goed ik ga het ook gebruiken of je het goed vind of niet maar ik vind het een super werkstuk ik heb me werkstuk overmorgen en ik ga het overschrijven en ik heb een vraag ik hou van de 2e wrereld oorlog jij zeker ook.ik wind het een intersante onderwerp ik zit ook in groep 8.dus ik ben eigelijkl beer dan jou.
door azad (reageren) op 15 januari 2005 om 22:29
heey meid wat heb jij een leuke en goede werkstuk gemaakt (ik print het uit en gebruik een paar dingen whhaahhaha zo goed vind ik het!)
door hanane (reageren) op 29 januari 2005 om 19:03
goed geschreven dat werkstuk. i love jou. Groetjes Thomas.
door Thomas (reageren) op 3 maart 2005 om 14:23
bedankt
door femke (reageren) op 10 maart 2005 om 9:06
Ik heb maar gelogen dat ik het goed vond; ik vond het heel goed!
door max (reageren) op 11 maart 2005 om 18:52
het is een goede werkstuk
door margaretha (reageren) op 17 maart 2005 om 10:27
leuke dingen heb je hier in staan. ik ben nu ook een werkstuk over de tweede wereldoorlog aan het maken en je hebt me hiermee erg geholpen. bedankt. groeten: Daan Bloem.
door Daan Bloem (reageren) op 14 april 2005 om 15:12
hey! ik vond je werkstuk heel goed, want ik moet nu zelf voor geschiedenis ook een werkstuk maken over de 2e wereld oorlog, en uit jouw ws kon ik stukjes vinden die k heel goed kon gebruiken.. so thanks
door josine (reageren) op 17 april 2005 om 10:49
ik vint het een goede werkstuk die jij gemaakt hept.groetjes van luuk uit groep 4
door luuk. (reageren) op 20 april 2005 om 16:29
bedankt voor het lenen doei hahahaahahhahahahahahahahahahhah
door angel@hotmail.com (reageren) op 21 april 2005 om 16:48
dankje wel had ik egt nodig dankje doei
door cherelle (reageren) op 25 april 2005 om 9:19
heel goed
door hendrika (reageren) op 7 mei 2005 om 10:28
hoi marina ik vind het een heel mooi werkstuk. ikzelf moet ook een werkstuk houden over de 2de wereld oorlog en ik heb veel informatie aan jou werkstuk, natuurlijk neem ik hem niet over hahaaha maar heel erg bedankt.
door suzanne (reageren) op 10 mei 2005 om 15:35
het is een mooi werkstuk marina maar er staan wel een paar lastige woorden in. De volgende keer zou ik die anders omschrijven. groeten van daphne
door daphne (reageren) op 14 mei 2005 om 10:46
ik vindt het een beste leerzame site
door Anoniem (reageren) op 21 mei 2005 om 11:57
mooi gemaakt hoor dat werkstuk! miriam
door miriam (reageren) op 23 mei 2005 om 19:47
goeie info!
door dico (reageren) op 27 mei 2005 om 9:45
eey echt een mooie werkstuk, ik heb er geen gebrui van gemaakt maar misschien ga ik het doen. echt een pracht werkatuk maar ik heb er jammer genoeg geen gebruik van gemaakt. XxX mehmet uit Utrecht (amersfoort)
door mehmet ali (reageren) op 1 juni 2005 om 16:10
Je hebt en mooi werkstuk en ik kon het ook en beetje gebruiken. Ga zo door. Omid
door omid (reageren) op 19 juni 2005 om 22:15
ik weet het niet zeker maar het waren toch kern bommen inplaats van atoom bommen
door wouter (reageren) op 11 februari 2008 om 22:32
de tweede wereld oorlog begon toch anders... volgens mij begon hitler eerst in duitsland met een politieke partij.
door Loes (reageren) op 27 september 2011 om 18:01
Wanneer is Noord-Brabant voor het merendeel bevrijd
door Bvvg112112 (reageren) op 28 september 2012 om 9:55
ik vind het wel een goed werkstuk alleen uberveel hoofdstukken
door melvin (reageren) op 25 november 2012 om 16:47
ik vind het echt heel erg van wat is gebeurt! Trouwens wel mooi werkstuk hoor! :-) Ze drongen eerst Oosterijk binnen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
door roos (reageren) op 10 april 2013 om 19:22
vind het erg goed uitgelegd en het is goed te vertrouwen
door Maria (reageren) op 16 april 2013 om 11:54
bedankt dat ik jullie werkstuk mocht gebruiken scheelt mij een hoop werk bbbbbbbbbbbbbbeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeedddddddddddddddaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnkkkkkkkkkttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
door aron (reageren) op 9 mei 2013 om 19:43
ik vind de hoofdstukken niet echt goed er zijn betere hoofdstukken waar de meer van leert.
door lieke (reageren) op 12 mei 2013 om 17:58
Hoi Marina, Als het onderwerp Tweede Wereldoorlog je nog interesseert kijk dan eens op www.aanloop-wo2.nl. Ik denk dat je er van zult opkijken.
door willem zweers (reageren) op 16 oktober 2013 om 17:18
is wel makkelijk
door ricky (reageren) op 18 november 2013 om 17:51
Hoi ik ben Sara ik vindt het een hele goede werkstuk en een en het is heel erg leerzaam ik heb je werkstuk in mijn eigen woorden geschreven hoofdstuk een tot en met zeven
door Sara (reageren) op 24 november 2013 om 15:21
heeel leerzaam!!
door anne fleur (reageren) op 26 januari 2014 om 11:51
Bedankt voor het mooie werkstuk Xxx swaggie:-) :-)
door swaggie (reageren) op 17 juni 2014 om 14:37
een super verslag
door Matteo Fonteijn (reageren) op 3 november 2014 om 10:19
thnx een 9 echt goed werkstuk -de werkstukken dief
door werkstukken dief (reageren) op 26 november 2014 om 9:52
Er staan veel dingen in die niet waar zijn (Hitler zat één jaar in de gevangenis, niet vijf) en ook veel meningen zoals: "het was heel erg". Natuurlijk was dit zo maar dat hoort niet te staan in een samenvatting. Ook staan er veel spelfouten in.
door ajuna (reageren) op 24 januari 2015 om 12:51
ik vind het echt een 10 waard. ik heb binnenkort een werkstuk en ik ga dit echt gebruiken thanks. xx
door nina (reageren) op 15 april 2015 om 18:17
Hoi, Ik vind het echt een super goed werkstuk. Wij hebben het nu ook over de wo2 en het is erg interessant! Bedankt dat ik wat info kon gebruiken Doeiiiiii
door Nikki (reageren) op 6 april 2016 om 17:37
Ik zou het ook tof vinden als jullie iets schrijven over de invasie en dDay
door Arda (reageren) op 29 mei 2016 om 21:30
thanks voor dit mooie werkstuk kan ik zeker wel gebruiken
door Sophie Oost (reageren) op 3 januari 2018 om 13:48
supper
door cristina (reageren) op 30 januari 2018 om 17:28
hoezo zoon laag cijfer
door max (reageren) op 17 mei 2018 om 11:12
@max:
door ik (reageren) op 23 mei 2018 om 13:30

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer