WNF

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1589 woorden
  • 4 januari 2010
  • 184 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
184 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wereld Natuur Fonds

Gemaakt door: Manon

11-11-2009

Inhoud

1. Inleiding

2. Wat is het WNF?

3. Hoe is het WNF ontstaan?

4. Organisatie

5. Een wereldberoemd logo

6. Wat wil het WNF?

7. Wat doet het WNF?

8. Inkomsten

9. Projecten en Samenwerken

10. Bedreigde dier en plantsoorten

11. Nawoord

12. Bronnen

1. Inleiding

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren houd
en ik meer wou weten over het WNF.

Een van de bedreigde diersoorten: De tijger

2. Wat is het WNF?

Bijna iedereen weet wat het WNF betekent. Namelijk Wereld Natuur Fonds. De naam Wereld Natuur Fonds zegt al veel over waar het voor staat.


Wereld:
De organisatie werkt bijna overal in de wereld, in wel meer dan 90 landen.
Ze werken daar dan ook hard aan Natuurbeschermingsprojecten.

Natuur:
Het gaat over de bescherming van de natuur, dieren en planten.

Fonds:
Het woord fonds staat voor geld dat voor een goed doel bestemd is. In dit geval dus natuurbescherming. Het Wereld Natuur Fonds zorgt er voor dat er genoeg geld is voor de projecten die ze van plan zijn te gaan doen.

3. Hoe is het WNF ontstaan?

In 1948 besloot een groepje wetenschappers dat er iets tegen de vernietiging van de natuur gedaan moest worden. Want in de oerwouden werd er te veel gekapt. Maar niemand wist hoe ernstig het was. Daarom moesten er veel onderzoeken gedaan worden. De wetenschappers richtten samen een club op. Die ging de IUCN heten (dat is: Internationale Unie voor Bescherming van de Natuur). Ze gingen opsporen welke dieren, planten en gebieden bedreigt werden. Ze wouden projecten uitvoeren, maar daar was geld voor nodig.

In 1962 werd de Nederlandse afdeling opgericht. Die organisatie heette eerst de NNN (Natuur Noodfonds Nederland). Vier jaar later (1966) werd dat verandert in Wereld Natuur Fonds (WNF). Een jaar later (1967) werd de jeugdafdeling WNF-Rangers opgericht. De Nederlandse afdeling van het WNF werd in de loop van de jaren een van de succesvolste afdeling van de wereld. Dankzij de actieve donateurs zijn er enorme bedragen voor de projecten en andere dingen binnengehaald.


4. Organisatie

De naam van het internationale Wereld Natuur Fonds is World Wide Fund For Nature. In het Nederlands is dat Wereldwijd Fonds voor de natuur, en dat werd afgekort voor WWF nu is dat WNF. Dat zijn ook de letters die op het pandalogo staan.

In het hoofdkantoor in Zwitserland wordt alles overlegd. De voorzitter van het WNF is Nigeriaan Emeka Anyaoku. In Nederland is ook een kantoor. Daar is de voorzitter Karel Vuursteen. Het kantoor staat is Zeist.

5. Een wereld beroemd logo

In 1961 werd het Internationale Wereld Natuur Fonds opgericht. Een van de oprichters was dol op panda’s en was er onderzoeker van. Hij heette Sir Peter Scot. Hij maakte een paar tekeningen van een panda en schreef er WWF onder. Daaruit kwam het logo. De reuzenpanda is een mooi symbool voor de bedreiging van de dier en natuur. Bovendien ziet de panda en leuk en grappig uit, hij is zwart met wit. Het is natuurlijk erg handig met het drukwerk. In 1987 werd het logo moderner gemaakt.

6. Wat wil het WNF

Het WNF heeft drie belangrijke doelen.

1. Beschermen en herstellen van belangrijke leefgebieden voor dieren. Dat zijn vooral bossen, gebieden met veel water en zeeën. Daar leven 90% van de dieren en insecten.

2. Bedreigingen van de natuur aanpakken, zoals de klimaatveranderingen, bossen die gekapt worden terwijl dat niet hoeft. En de dieren natuurlijk.

3. Mensen straffen die de natuur vernielen.

Om die doelen te bereiken moet je bij de belangrijkste dingen beginnen.

Bossen:

Meer dan de helft van alle plant en diersoorten kunnen niet leven zonder bos. Vooral bij het kappen van bossen is erg veel schade. Ook branden er steeds meer bossen en tropisch regenwouden af. Het WNF moet over de hele wereld bossen en tropisch regenwouden beschermen.

Oceanen en kusten:
Maar 1 procent van de zee is een beschermd gebied. Eigenlijk moet dat in 2020 10 procent zijn. Vooral bescherming van koraalriffen is belangrijk. Ook de vissport moet veel natuurvriendelijker.

Water gebieden:
Moerassen, rivieren, en andere watergebieden (dat heet ook: wetlands) zijn erg belangrijk, maar die worden bedreigt met vervuiling, aanleg van dammen en dijken en klimaat verandering. Het doel van het WNF is om die te beschermen waar dat kan.

Klimaat:
De luchtvervuiling veroorzaakt het broeikaseffect. Daardoor verandert het klimaat. Als het warmer wordt hebben de mensen en de eronder te lijden.

Bedreigde dier en plantensoorten:
Naast de bescherming van het klimaat enzovoort hebben sommige dieren speciale aandacht nodig, omdat ze erg bedreigd worden. Dat gebeurt vooral met het handelen.

7. Wat doet het WNF?

De natuur kun je op verschillende manieren beschermen. Het WNF doet dat ook. Met eigen natuurbeschermingsprojecten, en door het steunen van andere organisaties die zich ook inzetten voor de natuur. Ook door mensen te overtuigen dat ze wat kunnen doen voor de natuur. Als mensen de natuur belangrijk vinden en weten dat die bedreigd wordt, zullen ze ook mee gaan helpen. Ook moet het WNF geld sparen voor de projecten die ze willen uitvoeren. In en bij de natuurgebieden is het erg belangrijk dat de mensen die er wonen ook meehelpen en weten wat er gaat gebeuren. Vooral in arme landen probeert het WNF te zorgen dat de mensen van een gezonde natuur geld kunnen verdienen.

Met een beetje hulp kan de natuur mooier worden.


8. Inkomsten

Hoe komt het WNF aan geld?

Donateurs:
Dat zijn mensen die jaarlijks geld overmaken. Ook regeringen en bedrijven steunen het WNF. De Nederlandse donateurs ontvangen het blad Panda. Daarmee worden zij op de hoogte gehouden van het werk van het WNF. Er zijn veel vrijwilligers actief met de verkoop van panda artikelen. De opbrengst daarvan gaat naar het WNF.

Het blad Panda De TamTam

WNF-Rangers en Bamboekidsz:
Voor kinderen van 3 tot 6 jaar is er de WNF-Bamboekidsz. Die kinderen krijgen het blad PipaPanda. De kinderen vanaf 7 jaar zijn de WNF-Rangers, dit is een actieve club van jonge natuurbeschermers. Die kinderen krijgen het clubblad TamTam. Die kinderen krijgen ook een WNF-Rangerpaspoort waarmee ze korting krijgen voor musea, attractieparken en dierenparken.

Extra Acties:
Soms is er snel extra geld nodig voor een speciaal doel. Voor zo’n doel houdt het WNF dan een bijzondere actie. Bijvoorbeeld op tv, een avond met programma’s over het WNF waarbij mensen geld kunnen storten voor dit goede doel. En ook reclame’s bijvoorbeeld op Animal Planet.

9. Projecten en samenwerken


Een belangrijke taak van het WNF is het steunen van natuurbeschermingsprojecten. In de loop van de jaren heeft het WNF al duizenden projecten uitgevoerd. Ook mensen van andere organisaties voeren plannen van het WNF uit. Bij de projecten is de bescherming van de natuur erg belangrijk. Met die projecten kan het WNF aan mensen laten zien hoe de natuurbescherming werkt.

Het WNF werkt veel samen met andere organisaties die de natuur beschermen, maar ook met regeringen en bedrijven. Zo komt er meer geld beschikbaar en er komen meer producten waarbij de natuur gespaard wordt. Een voorbeeld daarvan is: een keurmerk voor verantwoord hout FSC.

Dat is hout, wat gekapt is in bossen wat niet ten koste gaat van de natuur. veel planten en diersoorten komen door het kappen van hout uit deze bossen niet in gevaar. Vaak wordt er ook nieuw bos aangeplant. Het hout dat uit deze bossen komt wordt voorzien van het FSC keurmerk, dat is een soort brandmerk.

10. Bedreigde dier en plantsoorten

Er zijn heel erg veel bedreigde diersoorten. Het WNF helpt die dieren. Hier zijn sommige voorbeelden van de bedreigde dieren.

De Reuzenpanda:
De reuzenpanda leeft in de bamboebossen van China. Hij wordt bedreigd doordat de bossen gekapt worden en door stropers (dat zijn mensen die met geweren in de bossen proberen de dieren dood te schieten)

De beren:
Er zijn zeven soorten beren die bedreigd worden.

De bruine beer
De zwarte beer
De kraagbeer
De honingbeer
De lippenbeer
De brilbeer
En de ijsbeer

Deze beren worden bedreigd door de jagers en de stropers. De ijsbeer wordt bedreigd omdat de aarde opwarmt en dan smelt er ijs, daardoor hebben de ijsberen minder leefruimte.

De Walvissen:
Deze worden ook bedreigd door de jacht. Als dat niet zou gebeuren zouden de walvissen wel honderd jaar worden!

De Gorilla:
Deze worden bedreigd doordat de regenwouden of bossen gekapt worden.

De Orang-oetan:

De orang-oetan is familie van de gorilla en de chimpansee. Deze worden dus ook bedreigd doordat de regenwouden en de bossen gekapt worden.

De tijger:
De tijger wordt bedreigd omdat de natte en droge regenwouden en bossen gekapt worden.

Voorbeelden van de bedreigde natuur zijn:

Water:
Er is erg veel water over de hele wereld. Veel water wordt vervuild door industrie en scheepvaart. Vaak komt er veel olie en gif in de zee. Niemand kan zonder water, ook geen dieren.

Milieu:
Het milieu wordt bedreigd doordat de auto’s, vrachtwagens enz. de uitlaatgassen daarvan zijn giftig en zorgen voor een ongezond milieu.

Bossen:
Teveel bomen worden gekapt. Van het hout worden meubelen, hekken enz. en ook wordt er papier van gemaakt. Als dat te veel wordt gedaan is er veel te weinig bos over.

Het bos voor dieren:
Het bos is een huis voor de dieren. Als dat weg is komen er nog meer bedreigde diersoorten.

11. Nawoord

Ik vond dit een super leuk en interessant werkstuk. Ik ben veel te weten gekomen.


Het was wel een lastig werkstuk met best wel veel moeilijke woorden. Ik heb het zoveel mogelijk in mijn eigen woorden gezet.

Ik heb er echt super veel van geleerd. Want ik wist heel veel nog niet, zoals dat er niet alleen dieren maar ook dat de helft van de natuur bedreigd werd.

12. Bronnen

Ik heb op de site van WNF informatie aan gevraagd. Ook heb ik gekeken op www.home.planet.nl

Ik heb de plaatjes van Google Afbeeldingen gehaald.




REACTIES

P.

P.

hoi veel hoofdstuken en weinig info doei

12 jaar geleden

E.

E.

Ik heb sommige stukjes aangevuld en plaatjes bijgedaan Manon Bedankt!!!!!! ik kreeg een 9

10 jaar geleden

A.

A.

je hebt het gewoon gekopieerd van de website van het wnf.

10 jaar geleden

L.

L.

goed gedaan hoor!
hier staat veel informatie in!!!

10 jaar geleden

F.

F.

heey zusje Liv
ik wil precies hetzelfde zeggen!!
Veel informatie, maar wel kleine hoofdstukken!
maar toch heb je echt je best gedaan!!

10 jaar geleden

E.

E.

Erg helpvol

8 jaar geleden

I.

I.

supper leuk en goed

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.