Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Noordpool

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 647 woorden
  • 13 mei 2008
  • 183 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
183 keer beoordeeld

1. De Noordpool.
Op de noordpool is er alleen maar bevroren ijs! En er is ook geen land. Op de Zuidpool is er wel land. Er zijn zelfs bergen en een vulkaan (Mount Erebus).
Op de Noordpool leven geen mensen, wel de landen om de Noordpool. De mensen noemen wij eskimo’s maar het woord eskimo’s betekend rauw-vlees-eter. Dat komt doordat toen de mensen de eskimo’s voor het eerst zagen, ze rauw vlees aten. In Nederland kennen we zomer en winter; in de zomer schijnt bijna de hele dag , en je kan vaak 's avonds laat buiten zitten. In de winter is het juist koud en sneeuwt het (niet altijd) en is het vroeg donker. Niet overal op de aarde is er een zomer en een winter. Er zijn gebieden waar het altijd koud is en een zijn ook gebieden waar het altijd warm is. De Noordpool is een van de gebieden waar het altijd koud is! De Noordpool bleef altijd in beweging. Eerst met een snelheid van 10 kilometer per jaar, maar de laatste tijd een stuk sneller. Tegenwoordig beweegt de pool naar het noorden met 40 kilometer per jaar. Als het zo doorgaat dan gaat de pool binnen tientallen jaren Noord-Amerika en komt het in het plaatsje Siberië te liggen! In de poolgebieden is er altijd ijs in de buurt. Het ligt boven de grond, onder de grond drijft op de zeeën. Het ijs is eigenlijk heel erg belangrijk bijvoorbeeld voor ijsberen en zeehonden wand het is hun woonplek. Het speciale is de poolzomer daglicht, waardoor de planten in de zee een aantal weken per jaar aan een stuk door kunnen groeien. Op de Noordpool komt de zon op 21 maart en op 22 september weer onder. En wanneer hij eenmaal onder is gegaan komt hij tot volgende jaar maart niet meer op. Er is in de winter dus geen daglicht. Op de Zuidpool gebeurt het zelfde, alleen vallen de tijden van het jaar daar precies andersom. De poolgebieden krijgen jaarlijkse daglicht en duisternis dus veel in twee lange perioden. De ijsbeer is een van de reusachtige beesten op de Noordpool hij de mannetjes ijsbeer kan wel 3 meter lang zijn en tussen de 400 en 500 kilo wegen!! die kan een mens in zijn eentje niet verslaan! En de Noordpool smelt!!

2. Zeehondenjacht
Zeehonden op de noordpool die worden gedood. Honderdduizenden zeehonden worden gedood alleen om de huid, tijdens de jaarlijkse zeehondenjacht Canada. De zeehondenkillers gebruiken hakapik om de dieren doden. Een hakapik is ongeveer anderhalve meter lange knuppel met een ijzertje. Die ijzertje is een gebogen dikke kopspijker van wel 14 cm lang. Daarmee slaat hij machteloos toe. 95% procent van de gedode dieren zijn 12 dagen tot 12 weken oud. Velen blijven doodbloeden op het ijs. Sommige babyzeehondjes worden zelfs levend gevild, terwijl ze nog onwijs pijn hebben. En weetje waar de vlees blijft? Met de meeste vlees word het gewoon achtergelaten op de ijs!! Maar sommige vlees wordt verkocht vermaalt voor dierenvoer en verkocht aan een dierenvoerwinkel. Maar het blijft gewoon heel erg en velen mensen proberen het te stoppen. De Canadese overheid heeft besloten in de drie jaar tijd bijna 1 miljoen zeehonden te aflaten slachten deze mand alleen 350.00 zeehonden worden gedood!

Als er nu geen actie wordt ondernomen , zullen de komende twee jaar nog een meer dan 600.00 zeehonden van wat ik al zij tussen de 12 dagen en 12 weken oud met hun bloed het Canadese ijs rood kleuren! In de poolgebied worden in maart de jongen geboren. In maart is de jongen een makkelijk prooi voor de mensen. Greenpeace en het FWA voert een actie. In sommige gebieden is het verboden.En in sommige gebieden is de jacht niet verboden!
Maar daar zijn wel regels gemaakt. Daarom is het nodig dat er nog betere afspraken moeten komen, en veel betere en scherpere controle. In 1928 doodde een scheepsbemanning in een paar tijd, 8000 zeehonden! Jaarlijks werden er 70.000 kleine zeehondjes gedood voor hun witte vacht.

REACTIES

J.

J.

ik vind het echt niet leuk ik kmoet er zelfs van huilen dit kan niet met de zeehonden jacht mensen doe er wat aan dit kan zo niet langer dieren zijn net zo als mensen!!!!!!!!!! doe er meer aan mensen !!!

13 jaar geleden

I.

I.

ik doe mijn werkstuk over de noordpool dus ik vindt het wel handig.

11 jaar geleden

P.

P.

ik doe ook mijn werkstuk over de noordpool dus ik kan het wel gebruiken

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.