Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Plastische en cosmetische chirurgie

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 5802 woorden
  • 9 april 2008
  • 111 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
111 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Plastische en cosmetische chirurgie

Voorwoord
Dagelijks horen we het en zien we het zowel in de media als op straat... Het is dé actualiteit en dat zal voorlopig nog wel zo blijven wanneer mensen een perfectie voor zich blijven zien. Onder de bekende op deze wereld is het al een grote hype en bijna een normaliteit geworden… ik heb het hier natuurlijk over plastische chirurgie. Een positieve verandering van het uiterlijk denkt men maar bij de risico’s wordt vaak niet goed stilgestaan, want is plastische chirurgie het nu eigenlijk wel waard?

Hoofdvraag:
Is plastische chirurgie wel verantwoord, is het het wel waard?


Deelvragen:
1. Wat is plastische chirurgie?
2. Welke vormen en kosten zijn er van plastische chirurgie?
3. Wat zijn de voordelen en de risico’s van plastische chirurgie?
4. Hoe komt het dat plastisch chirurgie alsmaar populairder wordt?

Hoofdstuk 1
Plastische chirurgie
Wat is plastische chirurgie?

§1 Hoofdgroepen in de plastische chirurgie
Het gaat bij plastische chirurgie erom het uiterlijk een aangepaste formatie te geven. Het woord ‘plastische’ komt uit het Grieks waar het ‘plastikos’ genoemd wordt en letterlijk moduleren, kneden, vormgeven betekend.. Eigenlijk wordt er met plastische chirurgie 3 hoofdgroepen aangeduid: cosmetische / esthetische chirurgie, plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie.
* Bron(nen) nummer(s): 14

Bij cosmetische / esthetische chirurgie spreekt men over de behandelingen die voor de betreffende persoon in vaak de dagelijkse gevallen moeten dienen voor een stapje dichter bij de perfectie zoals de persoon dat zelf voor zich ziet.

* Bron(nen) nummer(s): 17

Bij plastische / reconstructieve chirurgie spreekt men over de behandelingen van lichaamsdelen die een afwijkende formatie hebben dan die van een gemiddeld mens en veroorzaakt kunnen zijn door: aangeboren afwijkingen, ontwikkelingsstoornissen, traumata, infecties, tumoren of andere ziekteverschijnselen.
* Bron(nen) nummer(s): 14

Bij handchirurgie spreekt men natuurlijk over de behandelingen van de hand die een afwijkende formatie of functionaliteit heeft en veroorzaakt kan zijn door een: aangeboren afwijking, ziekte, ongeval of brandwonden. Deze vorm van chirurgie is een vorm van plastische / reconstructieve chirurgie maar wordt wel als aparte hoofdgroep benoemd waar we later nog op terug komen.
* Bron(nen) nummer(s): 1

§2 Ontstaan van plastische chirurgie
Zover de geschiedenis zich over plastische chirurgie uitlaat weten we dat het allemaal zo rond Christus in India is begonnen. Daar ontstond de eerste vorm van plastische chirurgie, plastisch/reconstructief. Bij het plegen van overspel werd men daar namelijk de neus ontnomen. Dit gaf een afschuwelijke vertoning waardoor de neuslozen dan ook direct tot de laagste groep in de samenleving behoorde.
* Bron(nen) nummer(s): 1

Maar daar kwam verandering in toen de neuslozen zich hergroepeerde en besloten een vervanging van de neus te zoeken. De meest geslaagde vervanging was het aanleggen van een nieuwe neus met de hulp van de tegelbakkers. Een tegelbakker kneed zijn klei tot de juiste vorm van een passende neus op het gezicht van de patiënt. Vervolgens werd er een mal gemaakt waarna de operatie kon gaan beginnen. Onsteriel en zonder verdoving werd er volgens stukken vlees uit het voorhoofd gesneden en met behulp van de mal gemonteerd op de plek waar een neus hoort te zitten. Bloedvaten bleven gespaard en de nieuwe neus kon zich gaan vastgroeien aan de grensliggende huid.
* Bron(nen) nummer(s): 1


Uiteindelijk werd de eerste officiële plastische / reconstructieve behandeling in 1816 in Engeland toegepast door de Britse chirurg Joseph Constantine Carpue. En introduceerde hiermee de plastische / reconstructieve chirurgie in Europa.
* Bron(nen) nummer(s): 14

Tussen de twee wereldoorlogen in ontstond de cosmetische/esthetische chirurgie in Europa. Deze vorm van chirurgie werd voornamelijk toegepast uit winstgevend oogpunt. Er was alleen toen die tijd geen sprake van kwaliteitscontrole en richtlijnen waarin de ‘chirurgen’ zich moesten plaatsen.
* Bron(nen) nummer(s): 1

Grote ontwikkelingen van plastische / reconstructieve chirurgie vonden plaats in en na de tweede wereldoorlog. Door ongevallen was er namelijk veel vraag naar.
* Bron(nen) nummer(s): 2

Later voegde zich tal van andere artsen en specialisten zich hier al dan niet in deeltijd aan toe waarna de plastische chirurgie zich ontwikkelde tot hoe wij het nu kennen.
* Bron(nen) nummer(s): 1

§3 Samengevat
Deelvraag:
Wat is plastische chirurgie?

Deelvraag antwoord:
Plastische chirurgie (cosmetische/esthetische chirurgie, plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie) gaat erom het uiterlijk een aangepaste formatie te geven.
* Bron(nen) nummer(s): 14

Cosmetische / esthetische chirurgie:
-> Een stap(je) dichter bij de perfectie.
* Bron(nen) nummer(s): 17

Plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie:
-> Een stap(je) dichter bij de normaliteit.

* Bron(nen) nummer(s): 1 en 14

Plastische chirurgie is plastisch / reconstructief rond Christus in India ontstaan waar afgesneden neuzen vervangen werden door middel van eigen huid en bepaalde materialen.
* Bron(nen) nummer(s): 1

Cosmetische / esthetische chirurgie ontstond tussen de twee wereldoorlogen in uit winstgevend oogpunt door ‘chirurgen’.
* Bron(nen) nummer(s): 2

Hoofdstuk 2
Vormen en kosten
Welke vormen en kosten zijn er van plastische chirurgie?
Plastische chirurgie bestaat uit 3 hoofdgroepen: cosmetische / esthetische chirurgie, plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie.
* Bron(nen) nummer(s): 17

§1 Cosmetische / esthetische chirurgie:
Deze chirurgie geeft de behandelingen die voor de betreffende persoon moeten dienen voor een stapje dichter bij de perfectie zoals de persoon dat zelf voor zich ziet. Ook wel het optimaliseren van het uiterlijk genoemd. Normale lichamelijke structuren worden aangepast tot wat mogelijk is en de kosten worden daarom ook niet gedekt door ziekteverzekeringen of mutualiteiten.
* Bron(nen) nummer(s): 17


In sommige gevallen kan er sprake zijn van verwarring of er nu sprake is van een cosmetische / esthetische of een plastische / reconstructieve ingreep. Zo’n twijfeling wordt een ‘grijze zone’ genoemd. Zo zou een oude man met hangende oogleden dit uit cosmetische / esthetische redenen willen laten opereren maar hierbij wel gedekt zou kunnen worden waarneer zijn oogleden daarnaast negatieve invloed heeft op zijn zicht. Het is dan aan de verzekeringsmaatschappij en mutualiteiten om te bepalen of de kosten gedekt worden.
* Bron(nen) nummer(s): 17

Cosmetische ingrepen kunnen worden onderverdeeld in 3 groepen:
1. De verjongende gelaatschirurgie:
-> Hals/facelifts, ooglidchirurgie, wenkbrauwlifts en huidvernieuwing, diverse opvulmethodes met behulp van injectables (botulinetoxine);
2. De correctieve gelaatschirurgie:
-> Neus-, kin- en wangchirurgie, oorschelpchirurgie, littekencorrecties;
3. De bodycontouring:
-> Liposculptuur, borstvergroting, borstverkleining, borstlift, bovenbeenreductie en buikwandplastiek.
* Bron(nen) nummer(s): 24

Aan elke behandeling zit natuurlijk een prijskaartje, daarom is hieronder een overzicht met de soorten cosmetische / esthetische ingrepen inclusief de prijzen, uren van operatie en nachtverblijf.

Wat opmerkelijk is is dat de top 5 meest cosmetische / esthetische ingrepen voornamelijk bestaat uit bodycontouring.
* Bron(nen) nummer(s): 26


§2 plastische / reconstructieve chirurgie
Bij plastische / reconstructieve chirurgie spreekt men over de behandelingen van lichaamsdelen die een afwijkende formatie hebben dan die van een gemiddeld mens en veroorzaakt kunnen zijn door: aangeboren afwijkingen, ontwikkelingsstoornissen, traumata, infecties, tumoren (of andere ziekteverschijnselen). Daarom worden de kosten van de ingrepen van deze chirurgie meestal grotendeels of helemaal gedekt door de ziekteverzekeringen en de mutualiteiten.
* Bron(nen) nummer(s): 14 en 17

Aangeboren afwijkingen:
De meest voorkomende aangeboren afwijkingen zijn: Lip-, kaak- en gehemeltespleten, geslachtsorgaanafwijkingen, huidafwijkingen en afstaande oorschelpen.
* Bron(nen) nummer(s): 1

Ontwikkelingsstoornissen:
Bij de groei van een kind kan er iets fout gaan waardoor lichaamsdelen in die zin veranderden dat het afwijkt van de normaliteit.
* Bron(nen) nummer(s): 1

Traumata:
Traumata is de verzamelnaam voor de afwijkingen van lichaamsdelen veroorzaakt door een ongeluk of ingreep. De meest voorkomende traumatas zijn: brandwonden, afgerukte gezichten en grote littekens.
* Bron(nen) nummer(s): 1

Infecties:
Er bestaan bepaalde infecties waardoor er aandoeningen ontstaan aan het lichaam. Zelfs kan er sprake zijn van afsterving van een deel van het lichaam.
* Bron(nen) nummer(s): 18


Tumoren:
Na een operatie in verband met kanker kunnen er bepaalde misvormingen of onttrekkingen komen aan het lichaam.
* Bron(nen) nummer(s): 1

Top 5 populairste plastische / reconstructieve ingrepen:
1. Lip-, kaak- en gehemeltespleten (aangeboren afwijking)
2. Afstaande oorschelpen (aangeboren afwijking)
3. Littekens (traumata)
4. Brandwonden (traumata)
5. Huidafwijkingen (aangeboren afwijking)

Wat opmerkelijk is is dat de top 5 meest plastische / reconstructieve ingrepen voornamelijk bestaat uit aangeboren afwijkingen.
* Bron(nen) nummer(s): 1

§3 Handchirurgie
Bij handchirurgie spreekt men natuurlijk over de ingrepen aan de hand die een afwijkende formatie heeft dan die van een gemiddeld mens en veroorzaakt kan zijn door een: aangeboren afwijking, ziekte, ongeval of brandwonden. Deze vorm van chirurgie is een vorm van plastische / reconstructieve chirurgie maar wordt wel als aparte hoofdgroep benoemd waar we zo nog op terug komen. Daarom worden de ingrepen van deze chirurgie meestal ook grotendeels of helemaal gedekt door de ziekteverzekeringen en de mutualiteiten.
* Bron(nen) nummer(s): 1


Handchirurgie wordt als een aparte hoofdgroep gezien van de plastische chirurgie omdat de hand de meest moeilijkste ingrepen kent wat al een ‘chirurgie apart’ is. Dit heeft te maken met dat de hand klein is en uit talloze buig- en strekpezen, ligamenten en structuren als zenuwen, bloedvaten, pezen en spieren bestaat.
* Bron(nen) nummer(s): 14

Aangeboren afwijkingen:
De meest voorkomende aangeboren afwijkingen zijn: extra vinger(s) en zwemvliesvingers.
* Bron(nen) nummer(s): 1

Ziektes:
Door ziektes zoals reuma kunnen bijvoorbeeld de gewrichten en pezen zwaar aangetast worden waarna vergroeiing aan de vingers ontstaat. Maar ook infecties aan de hand kunnen het vlees beschadigen.
* Bron(nen) nummer(s): 1

Ongevallen:
De kleinste ongevallen kunnen al een grote schade aanbrengen aan de hand. Voorwerpen als messen, scharen, glazen, hamers, rotsen of deuren zijn vaak de grootste boosdoeners en brengen de huid, de pezen, de bloedvaten en de zenuwen beschadiging aan. In de ernstige gevallen kunnen zelfs ontwrichtingen en botbreuken optreden maar ook kan een vinger of de hele hand geheel losraken (amputatie).
* Bron(nen) nummer(s): 1


Brandwonden:
Bij de hand is een brandwond redelijk mooi te genezen maar de ingreep blijft een uitdaging vanwege alle talloze buig- en strekpezen, ligamenten en structuren als zenuwen, bloedvaten, pezen en spieren.
* Bron(nen) nummer(s): 1

De top 5 populairste handchirurgische ingrepen:
1. Peesletsel (ongevallen)
2. Zenuwletsel (ongevallen)
3. Reumatische aandoeningen (ziektes)
4. De ziekte van Dupuytren (ziektes)
5. Brandwonden (brandwonden)
* Bron(nen) nummer(s): 1

§4 Samengevat
Deelvraag:
Welke vormen en kosten zijn er van plastische chirurgie?
Deelvraag antwoord:
Vormen cosmetische / esthetische chirurgie:
- De verjongende gelaatschirurgie
- De correctieve gelaatschirurgie
- De bodycontouring of lichaamsprofiloplastie
-> Top 5 populairste ingrepen:
1. Liposuctie (De bodycontouring)
2. Borstvergroting (De bodycontouring)

3. Ooglidcorrectie (Verjongende gelaatschirurgie)
4. Buikwandcorrectie (De bodycontouring)
5. Borstverkleining (De bodycontouring)
* Bron(nen) nummer(s): 24 en 26

Vormen plastische / reconstructieve chirurgie:
- Aangeboren afwijkingen
- Ontwikkelingsstoornissen
- Traumata
- Naar aanleiding van infectie
- Naar aanleiding van tumoren (of andere ziekteverschijnselen).
-> Top 5 populairste ingrepen:
1. Lip-, kaak- en gehemeltespleten (aangeboren afwijking)
2. Afstaande oorschelpen (aangeboren afwijking)
3. Littekens (traumata)
4. Brandwonden (traumata)
5. Huidafwijkingen (aangeboren afwijking)
* Bron(nen) nummer(s): 1, 14 en 18

Vormen handchirurgie:

- Aangeboren afwijking
- Ziekte
- Ongeval
- Brandwonden
-> Top 5 populairste ingrepen:
1. Peesletsel (ongevallen)
2. Zenuwletsel (ongevallen)
3. Reumatische aandoeningen (ziektes)
4. De ziekte van Dupuytren (ziektes)
5. Brandwonden (brandwonden)
* Bron(nen) nummer(s): 1 en 14

Kosten cosmetische / esthetische chirurgie:
-> Geen dekking.
-> Top 5 duurste ingrepen:
1. Voorhoofdslift met onder en bovenooglidcorrectie €6600,-
2. Facelift / halslift €6000,-
3. Voorhoofdslift met onderooglidcorrectie bdz €5500,-
4. Borst lift en borstprotheses €5050,-
5. Dij lift lateraal (Lockwood) €4900,-

* Bron(nen) nummer(s): 2 en 6

Kosten plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie:
-> Grotendeels tot gehele dekking.
* Bron(nen) nummer(s): 1, 14 en 17

Hoofdstuk 3
Voordelen en risico’s
Wat zijn de voordelen en de risico’s van plastische chirurgie?

Plastische chirurgie kent zowel voordelen als risico’s. Veel mensen staan alleen stil bij de voordelen waar men ook sowieso de meeste informatie over ontvangt. Alleen de risico’s worden liever weggeduwd. Daarom zal ik kort en krachtig duidelijk maken wat nu eigenlijk ook de risico’s zijn.

§1 Voordelen van plastische chirurgie
Iedereen snapt natuurlijk wel dat de voordelen per operatie verschillen: ga je voor grotere borsten en je hebt ze laten plaatsten dan is je voordeel dat je borsten groter zijn… Daarom zal ik alleen de algemene voordelen noemen van cosmetische/ethische chirurgie en plastische / reconstructieve chirurgie met daarbij toegevoegd de handchirurgie.

Voordelen bij cosmetische / esthetische chirurgie:
- Men kan meer zelfvertrouwen krijgen door een beter zelfbeeld.
- Men kan zich enigszins anders toonbaar maken: jonger, man, vrouw etc.

- Men kan meer in trek zijn bij de medemens.
- Men kan sneller bij het punt komen waar men wilt zijn: slank
- In de meeste gevallen heeft men meer kans bij een sollicitatiegesprek.
- In sommige gevallen het behoud van een baan: modellen, acteurs etc.
Kortom: cosmetische / esthetische chirurgie kent:
Uitstralingsvoordelen
Psychische voordelen
Sociale voordelen
Economische voordelen
* Bron(nen) nummer(s): 1, 14, 17 en 24

Voordelen bij plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie:
- Men kan een stap dichter bij de normaliteit komen.
- Het kan de functionaliteit van lichaamsonderdelen vergroten.
- Men kan meer zelfvertrouwen krijgen door een beter zelfbeeld.
- Men kan meer in trek zijn bij de medemens.
- In de meeste gevallen heeft men meer kans bij een sollicitatiegesprek.
- In sommige gevallen het behoud van een baan: schrijver heeft vingers nodig.

Kortom: plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie kent:
Uitstralingsvoordelen
Functionele voordelen
Psychische voordelen
Sociale voordelen
Economische voordelen
* Bron(nen) nummer(s): 1, 14, 17 en 24

§2 Risico’s van plastische chirurgie
Alle behandelingen dragen risico’s met zich mee. Of deze risico’s ook tot uiting komen ligt aan betreffende personen die verantwoordelijk zijn voor de behandeling. Men wordt dan ook altijd verzocht om een behandeling te laten uitvoeren bij een erkende organisatie.

We zullen van de nadelen van plastische chirurgie alleen de risico’s onder ogen brengen omdat het betrekken van bijvoorbeeld ontevredenheden niet de verantwoording van een operatie bepaalt.

Ook gaat de volgende informatie over de risico’s van plastische chirurgie (cosmetische / esthetische chirurgie, plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie) in het algemeen. Dit omdat het bijvoorbeeld geen verschil uitmaakt in risico’s wanneer iemand zijn neus laat opereren omdat die niet mooi is of wanneer iemand zijn neus laat opereren vanwege ademhalingsproblemen.


§2.1 Voorkomende risico’s per soort behandeling
De behandelingen worden onderverdeeld in 11 groepen. Per groep zullen er de belangrijkste risico’s genoemd worden onderverdeeld in korte termijn hebbende verschijnselen en blijvend hebbende verschijnselen die zich kunnen voordoen na een operatie. Wanneer een groep zich aan zijn naam niet duidelijk kan maken om wat voor soort operatie het gaat wordt er een korte uitleg gegeven.

1. Borstvergroting:
Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Nabloeding
- Infecties
- Littekens
-> Hypertrofische littekens
-> Gestoorde wondgenezing zorgt voor een breed opvallend litteken

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Prothese uitstoting door het lichaam
- Knapping van prothese
- Harde en onnatuurlijk ronde borsten door samentrekking van bindweefsel
- Ongelijke borsten
- Littekens
-> Hypertrofische littekens
-> Gestoorde wondgenezing zorgt voor een breed opvallend litteken
* Bron(nen) nummer(s): 3

2. Borstverkleining:

Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Verlamming aan de tepels
- Littekens
-> Hypertrofische littekens
-> Gestoorde wondgenezing zorgt voor een breed opvallend litteken

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Verlamming aan de tepels.
- Onderhuidse verdikking waarna pijnklachten kunnen volgen.
- Ongelijke borsten.
- Necrose aan de tepel
- Littekens
-> Hypertrofische littekens
-> Gestoorde wondgenezing zorgt voor een breed opvallend litteken
* Bron(nen) nummer(s): 4

3. Bovenooglidcorrectie en onderooglidcorrectie:
Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Bloedlekkage waardoor herstel zich uitstelt
- Ogen kunnen geheel niet worden geopend of worden gesloten
- Uitdrogingsverschijnselen van de oog

- Littekenreactie waardoor het ooglid zich voortdurend spant
- Verlamming van de ogen
- Vochtophoping (seroma) rond de ogen
- Verslapping van de spier rondom het oog

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Ongelijke oogleden
- Vochtophoping (seroma) in het litteken
- Verslapping van de spier rondom het oog
* Bron(nen) nummer(s): 5 en 6

4. Buikwandcorrectie:
Uitleg: hangbuik

Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Nabloeding
- Infecties
- Vochtophoping

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Overtollig huid bij de heupen
* Bron(nen) nummer(s): 7

5. Facelift:
Uitleg: straktrekken van de gezichtshuid

Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Nabloeding
- Infecties
- Vochtophopingen (seromas)
- Zenuwbeschadiging van de aangezichtzenuw


Blijvend hebbende verschijnselen:
- Zichtbaarheid van littekens bij een donkere huidskleur
- Zenuwbeschadiging van de aangezichtzenuw
* Bron(nen) nummer(s): 8

6. Flaporen:
Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Nabloeding
- Infecties

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Ongelijk staande oren
- Terugkerende oren naar oorspronkelijke vorm
* Bron(nen) nummer(s): 9

7. Hand- en polsoperaties:
Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Bloeduitstortingen
- Vertraagde wondgenezing
- Infecties
- Dystrofie: pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Tegenvallende functionaliteit na de operatie
* Bron(nen) nummer(s): 10


8. Lasertherapie:
Uitleg: rimpels en onregelmatigheden van de huid weg halen.

Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Koortslipaanval bij het last hebben van een koortslip

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Pigmentafwijkingen
- Littekens
* Bron(nen) nummer(s): 11

9. Liposuctie:
Uitleg: wegzuigen van onderhuidse vetophoping

Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Nabloeding
- Infecties
- Opgezwollen verkleurde en gevoelige huid.
- Restzwellingen en verhardingen
- Verlamming in het betreffende huidsdeel

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Te weinig vetweefsel verwijderd
- Ongelijk lopende huid.
* Bron(nen) nummer(s): 12

10. Neuscorrectie
Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Nabloeding

- Infecties
- Littekens
-> Hypertrofische littekens
-> Gestoorde wondgenezing zorgt voor een breed opvallend litteken

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Littekens
-> Hypertrofische littekens
-> Gestoorde wondgenezing zorgt voor een breed opvallend litteken
* Bron(nen) nummer(s): 13

11. Botuline / Botox
Uileg: Ingespoten vloeistof om rimpels tegen te gaan of problemen te verminderen.

Op korte termijn hebbende verschijnselen:
- Blauwe plekken rond de injectieplaats.
- Verlamming

Blijvend hebbende verschijnselen:
- Terugkerende huid naar oorspronkelijke vorm
* Bron(nen) nummer(s): 15

§2.2 Top 10 voorkomende risico’s
Om een beeld te geven welke risico’s het meest zijn voorgekomen is er een top 10 lijst samengesteld vanuit een Brits onderzoek. Ook blijkt uit dit Britse onderzoek dat mannen meer kans hebben op risico’s doordat deze over het algemeen een dikkere huid hebben dan de vrouw.


1. Bloeduitstorting (Hematoma):
Uitleg: Een inwendige bloedkont.
Genezing: Door het lichaam.
Overig: Er is vaak een vervolg operatie nodig.
Bij 1% van de operaties is dit bij de patiënten het geval.
* Bron(nen) nummer(s): 25

2. Vochtophoping (Seroma):
Uitleg: Ophopingen van vocht.
Genezing: Door operatie, plaatsen van drains (dunne slangetjes).
Overig: Treft men vaak aan na operaties aan de buikplooi.
* Bron(nen) nummer(s): 25

3. Necrose:
Uitleg: Het afsterven van cellen.
Genezing: Door het lichaam.
Overig: Rokers hebben hier veel last van door verminderde
bloedtoevoer.
* Bron(nen) nummer(s): 25

4. Zenuwbeschadiging:
Uitleg: Het snijden in de huid snijdt ook zenuwen door.
Genezing: Kleine beschadigingen geneest het lichaam zelf.

Grote beschadigingen vallen niet meer te genezen.
Overig: Één op de duizend facelifts hebben blijvende
zenuwbeschadiging.
* Bron(nen) nummer(s): 25

5. Infecties:
Uitleg: Micro-organisme, virus of parasiet treedt de wond
binnen.
Genezing: Door operatie.
Overig: Komt vaak voor bij grote wonden zoals bij liposuctie.
* Bron(nen) nummer(s): 25

6. Hypertrofische littekens:
Uitleg: Dikke rode littekens net na de operatie.
Genezing: Door het lichaam, zover mogelijk.
Overig: Het is aan de chirurg om de beste plek te vinden waar
het litteken nauwelijks of niet zichtbaar is.
* Bron(nen) nummer(s): 25

7. Verlamdheid:
Uitleg: Lichaamsgedeelte geeft doodskenmerken maar leeft
nog wel.

Genezing: Door het lichaam.
Niet, in de ergste gevallen.
Overig: Verschijnsel bij facelifts maar geneest zich vanzelf.
Borstverkleiningen lopen de meeste kans op p
permanente verlamming
* Bron(nen) nummer(s): 25

8. Bloedingen:
Uitleg: Een niet goed hechtende wond waaruit bloed ontsnapt.
Genezing: Door het lichaam of via medicijnen die de bloedruk
verlagen.
Overig: Het risico op ernstige bloedingen ligt op 1%.
* Bron(nen) nummer(s): 25

9. Neerhangen van de bovenste oogleden:
Uitleg: De spier in de bovenste oogleden verslapt.
Genezing: Door het lichaam.
Door operatie.
Overig: Komt heel vaak voor.
* Bron(nen) nummer(s): 25


10. De dood:
Uitleg: Het overlijden na een plastische ingreep.
Genezing: Eventuele ingreep.
Overig: Komt bij minder dan 1% van de operaties voor.
* Bron(nen) nummer(s): 25

§3 Samengevat
Deelvraag:
Wat zijn de voordelen en de risico’s van plastische chirurgie?
Deelvraag antwoord:
Voordelen cosmetische / esthetische chirurgie:
- Uitstralingsvoordelen
- Psychische voordelen
- Sociale voordelen
- Economische voordelen
* Bron(nen) nummer(s): 1, 14, 17 en 24

Voordelen plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie:
- Uitstralingsvoordelen
- Functionele voordelen
- Psychische voordelen
- Sociale voordelen
- Economische voordelen
* Bron(nen) nummer(s): 1, 14, 17 en 24

Top 10 voorkomende risico’s bij plastische chirurgie:

1. Bloeduitstorting (Hematoma)
2. Vochtophoping (Seroma)
3. Necrose
4. Zenuwbeschadiging
5. Infecties
6. Hypertrofische littekens
7. Verlamdheid
8. Bloedingen
9. Neerhangen van de bovenste oogleden
10. De dood
* Bron(nen) nummer(s): 25

Hoofdstuk 4
Populariteit
Hoe komt het dat plastische chirurgie alsmaar populairder wordt?

§1 Populariteit cosmetische / esthetische chirurgie
Op 23 november 2006 melde Gezondheidsnet ons dat na onderzoek is gebleken dat twintig procent van de wereldburgers bereid is onder het mes te gaan voor een beter uiterlijk. Dat betekent dus dat deze personen nog geen cosmetische / esthetische chirurgie hebben ondergaan maar wel in overweging kunnen gaan dat te doen. Belangrijke oorzaken waarom deze twintig procent nog niet tot uitvoer heeft gekozen zijn: de kosten, tijd van herstel en eventuele risico’s.
* Bron(nen) nummer(s): 22


Verschillende bronnen melden ons ook dat er sinds 1989 een stijging aan behandelingen is. Helaas zijn er geen concrete cijfers die deze stijging kunnen onderbouwen. Wel vermelden de bronnen dat chirurgen de stijging waarnemen. Daarbij komt dan ook nog is kijken dat geen één bron vermeld dat er in de toekomst sprake zal zijn van een daling, juist het tegenovergestelde. De verklaringen van een stijging komen alle overeen.
* Bron(nen) nummer(s): 19, 20, 21 en 24

De eerste verklaring is dat er toenemende confrontatie is gekomen op het gebied van cosmetische / esthetische chirurgie. Dit valt onder te verdelen in twee groepen: de media en de sociale omgeving.
* Bron(nen) nummer(s): 19 en 24

De media confronteert ons constant met de perfectie van het uiterlijk. Op de eerste plaats zijn dat de bekende modellen, acteurs en presentatoren. Deze confrontaties kunnen er toe leiden dat mensen een bepaalde perfectie willen bereiken. Vooral onzelfverzekerde mensen zien het beeld dat vaak in de media komt als datgene dat een mens compleet maakt. Omdat de mogelijkheid er is tot een greep naar die perfectie zijn er veel mensen die dit willen overwegen.
* Bron(nen) nummer(s): 24

Ook brengt de media cosmetische / esthetische chirurgie vaak als iets normaals en iets positiefs. Programma’s op de televisie met deze vorm van chirurgie zorgen voor de meeste confrontatie. Volgens enkelen is er bij de programma’s zelfs sprake van misleiding. Zo veronderstellen deze mensen dat er een te positief beeld getoond wordt van cosmetische / esthetische chirurgie terwijl de nadelen daarentegen veel minder toonbaar worden gemaakt. Ook is er vaak kritiek door deze personen over de snelle intrede van normaliteit onder cosmetische / esthetische chirurgie. Deze normaliteitgroei is ook bewezen en groeit met de dag.
* Bron(nen) nummer(s): 19 en 24

Onze sociale omgeving zorgt mede voor aanzet tot deze vorm van chirurgie. Mensen die een behandeling hebben laten doen zijn zo nu en dan ‘een tasje met een merk erop’. Vergrote borsten zijn hier een goed voorbeeld van. Het is vaak makkelijk te zien dat iemand een borstvergroting heeft laten doen waardoor er dus ook op straat confrontatie plaatsvindt met zo’n ingreep.
* Bron(nen) nummer(s): 20, 21 en 24


Maar ook is deze chirurgie, na aanleiding van bijvoorbeeld de media, een sociaalgespreksonderwerp. Hierdoor stijgt de normaliteitwaarde.
* Bron(nen) nummer(s): 20, 21 en 24

En niet te vergeten loopt Nederland een massale vergrijzing in. Rimpeltjes zijn een teken van een oudere huid en daar valt dus wat aan te doen!

Ten slotte valt apart binnen deze gehele eerste verklaring ook de onzelfverzekerde mensen. Binnen hun sociale omgeving voelen zij zich niet tot de normaliteit. Ze worden hier dus dagelijks mee geconfronteerd. Wanneer de oorzaak bij het uiterlijk ligt is er voor deze persoon de kans om hier iets aan te laten doen.
* Bron(nen) nummer(s): 21 en 24

De tweede verklaring is dat er meer aanbod komt. Zowel aanbod in de vorm van praktijken (voornamelijk privé-klinieken) als in de soorten behandelingen. Men krijgt meer mogelijkheden en een vertrouwder gevoel wat kan overwegen tot een ingreep.
* Bron(nen) nummer(s): 24

We kunnen er dus vanuit gaan dat als deze stijging door blijft zetten het de normaalste zaak van de wereld gaat worden om je uiterlijk via chirurgie te verbeteren. Niemand zal dan meer zijn eigen uiterlijk hebben, en of men dan ooit nog grenzen aan de hoeveelheid ingrepen ziet is dan ook nog maar de vraag.
* Bron(nen) nummer(s): 24

§2 Populariteit plastische / reconstructie chirurgie en handchirurgie
plastische / reconstructieve chirurgie neemt in populariteit toe zolang er meer mogelijkheden op de markt komen. Er is bijvoorbeeld ergens vraag naar waar nog geen aanbod van is. Wanneer er een aanbod komt waar vraag naar is of waar vraag naar ontstaat dan zal er weer een nieuwe stroom van mensen bevredigd of aangetrokken worden tot het laten herstellen of verbeteren van hun ‘afwijking’.


Ook de dekking van de kosten door zorgverzekering en mutualiteiten zorgt natuurlijk ervoor dat mensen sneller een behandeling laten doen. De meeste ingrepen die onder deze vorm van chirurgie vallen worden namelijk grotendeels of soms zelfs helemaal gedekt door de zorgverzekering en door mutualiteiten.
* Bron(nen) nummer(s): 14 en 17

Ook ontwikkeld deze chirurgie zich steeds meer waardoor er waarschijnlijk over een aantal jaren een mens kan bestaan uit kunstmatige organen.
* Bron(nen) nummer(s): 23

§3 Samengevat
Deelvraag:
Hoe komt het dat plastische chirurgie alsmaar populairder wordt?
Deelvraag antwoord:
Populariteit in cosmetische / esthetische chirurgie:
De eerste verklaring is dat er toenemende confrontatie is gekomen:
1. Media:
-> De perfectie van het uiterlijk.
-> TV programma’s
2. Sociale omgeving:
-> Personen die een cosmetische / esthetische behandeling hebben laten doen.
-> Sociaalgespreksonderwerp
-> Onzelfverzekerde: het niet voelen tot de normaliteit in de omgeving.
* Bron(nen) nummer(s): 19, 20, 21 en 24

De tweede verklaring is dat er meer aanbod komt:

-> Stijging van het aantal praktijken.
-> Nieuwe behandelingen of ontwikkeling in behandelingen.
* Bron(nen) nummer(s): 24

Conclusie: Bij een blijvende stijging wordt deze chirurgie een normaliteit van toepassing.

Populariteit in plastische / reconstructieve chirurgie:
-> Nieuwe behandelingen of ontwikkeling in behandelingen.
-> Kostendekking
* Bron(nen) nummer(s): 14 en 17

Conclusie: Deze chirurgie vorm ontwikkeld zich steeds meer waardoor er waarschijnlijk over een aantal jaren een mens kan bestaan uit kunstmatige organen.
* Bron(nen) nummer(s): 23

Nawoord
Is plastische chirurgie wel verantwoord, is het het wel waard?


§1 Samengevat
Plastische chirurgie (cosmetische / esthetische chirurgie, plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie) gaat erom het uiterlijk een aangepaste formatie te geven.

Top 10 voorkomende risico’s bij plastische chirurgie:

1. Bloeduitstorting (Hematoma)
2. Vochtophoping (Seroma)
3. Necrose
4. Zenuwbeschadiging
5. Infecties
6. Hypertrofische littekens
7. Verlamdheid
8. Bloedingen
9. Neerhangen van de bovenste oogleden
10. De dood

Cosmetische / esthetische chirurgie:
-> Een stap(je) dichter bij de perfectie, geen dekking.

Voordelen van behandelingen:
- Uitstralingsvoordelen
- Psychische voordelen
- Sociale voordelen
- Economische voordelen

Populariteit:
De eerste verklaring is dat er toenemende confrontatie is gekomen:
1. Media:
- De perfectie van het uiterlijk.
- TV programma’s

2. Sociale omgeving:

- Personen die een cosmetische / esthetische behandeling hebben laten doen.
- Sociaalgespreksonderwerp
- Onzelfverzekerde: het niet voelen tot de normaliteit in de omgeving.

De tweede verklaring is dat er meer aanbod komt:
- Stijging van het aantal praktijken.
- Nieuwe behandelingen of ontwikkeling in behandelingen.

Plastische / reconstructieve chirurgie en handchirurgie:
-> Een stap(je) dichter bij de normaliteit, grotendeels tot gehele dekking.

Voordelen van behandelingen:
- Uitstralingsvoordelen
- Functionele voordelen
- Psychische voordelen
- Sociale voordelen
- Economische voordelen

Populariteit:
- Nieuwe behandelingen of ontwikkeling in behandelingen.
- Kostendekking

§2 Conclusie
Hoofdvraag:
Is plastische chirurgie wel verantwoord, is het het wel waard?
Hoofdvraag antwoord:

Door dit werkstuk hebben we kunnen zien wat plastische chirurgie nu eigenlijk inhoudt. Daarbij hebben we ook per hoofdgroep kunnen zien wat nu de voordelen en wat de risico’s zijn. Tot slot hebben we gekeken naar de toenemende populariteit.


Uit al deze genoemde zaken kunnen we de hoofdvraag gaan beantwoorden. Ten eerste valt te concluderen dat de hoeveelheid risico’s de hoeveelheid voordelen overtreft. Maar wat wel het geval is is dat de kans op risico’s beperkter is. Tevens zijn veel risico’s op korte termijn.

We zien dan ook dat in de top 10 meest voorkomende risico’s bovenaan bloeduitstorting staat. Dat vormt het argument waarom de kans op risico’s nu eigenlijk beperkter zijn dan de voordelen. Als we namelijk gaan kijken naar de kans op een bloeduitstorting komen we te weten dat de kans erop op 1% ligt. Dat betekent dus dat de kans op één van de andere risico’s 1% of minder is, omdat deze alle onder de meest voorkomende risico ‘bloeduitstoting’ liggen.

Laten we eens gaan kijken bij de plastische / reconstructieve chirurgie. Hier zal men niet krap kijken of een ingreep nu wel of niet verantwoord is. Hierbij gaat het namelijk om ingrepen die vaak alleen maar verbetering kunnen opbrengen. Wanneer iets al slecht is is de kans dat het nog slechter wordt erg klein of soms niet eens van belang.

Bij cosmetische / esthetische chirurgie zullen er een aantal mensen zijn die eventuele risico’s te riskant vinden. Maar de kans op risico’s wordt juist steeds kleiner. Dit heeft te maken met de verbetering van ingrepen. De voordelen daarentegen worden steeds groter want dankzij de verbetering van ingrepen en door de komst van nieuwe soorten kan er een betere uitvoering van plastische chirurgie worden uitgevoerd.

Omdat de voordelen dus groeien en de risico’s dalen neemt de populariteit toe. Hoe meer mensen een cosmetische / esthetische behandeling verantwoord vinden, des te meer mensen het laten doen. Hoe meer mensen een behandeling laten doen, des te groter de normaliteit van cosmetische / esthetische chirurgie onder de mensen groeit.

Om kort te zijn is plastische chirurgie verantwoord. De voordelen overtreffen elke dag steeds ruimer de risico’s waardoor het dus zeker waard kan zijn om een ingreep te laten doen. Of het je nu reconstructief of cosmetisch helpt, we willen allemaal zijn zoals we ons voelen, en laten we die mogelijkheid nou niet aan onze ‘neus’ voorbij gaan!

Eigen mening
Ik ben erg veel te weten gekomen over plastische chirurgie. Zo wist ik namelijk niet dat plastische chirurgie uit 3 hoofdgroepen bestaat. Verder was ik zeer verbaasd over de hoeveelheid risico’s per behandeling, dit had ik nooit verwacht! Wat ik daarbij ook niet verwacht had was dat de kans op een risico eigenlijk ontzettend klein is, ik had namelijk verwacht dat de risico’s de voordelen zouden overtreffen waardoor mijn hoofdvraag tegenovergesteld zou uitkomen als hoe het nu is.

Zelf vind ik dat cosmetische / reconstructieve chirurgie wel tot de normaliteit gezien moet gaan worden. Het heeft namelijk zoveel voordelen en het beste eraan is is dat je de mogelijkheid heb je te tonen zoals je jezelf voelt. Alleen om je precies te kunnen tonen zoals je je voelt zijn misschien wel veel ingrepen nodig en is misschien de plastische chirurgie nog niet helemaal goed ontwikkeld.


Zelf zou ik wel kunnen overwegen om een ingreep te laten doen. Ik ben met mezelf meer dan tevreden maar ik zou wel is iets dikkere wangetjes willen hebben of mijn wenkbrauwen iets hoger laten plaatsen.

Ik ben zeer positief over datgene dat ik weer, zoals bij ieder werkstuk, verricht heb. Hierdoor heb ik mezelf kunnen informeren over plastische chirurgie en vervolgens hier ook een mening over kunnen vormen.

Waar ik minder positief en zelfs negatief over ben is wat de schools idee en de wil van de manier van uitvoering van dit werkstuk is. Het idee lag zowel bij Oersoep als bij dit werkstuk ook mede op het bijbrengen van de scholieren hoe een werkstuk eruit hoort te zien. Ik kan de school vertellen dat dit werkstuk identiek is aan de werkstukken van het vorig schooljaar en zelfs aan het werkstuk dat ik dit jaar maakte voor maatschappij met als cijfer een tien. Het enige waarvoor ik me uit de naad heb gewerkt, sociale contacten heb verminderd, geld heb uitgegeven en voorbereiding op de toetsweek heb verminderd is om te weten te komen wat plastische chirurgie nu eigenlijk te betekenen heeft en hoe ik een bronvermelding moet maken. Te asociaal voor woorden!

Ook wil ik nog even melden dat ik het zeer abnormaal vind dat alle gebruikte bronnen uitgeprint moesten worden. Ik zelf probeer een zo goed mogelijk werkstuk neer te zetten, dat betekent dat ik me daar 100% voor inzet en dus op zoek zal gaan naar zoveel mogelijk informatie waarvoor ik dat kan verwezenlijken. Hierbij komt dan kijken dat ik al mijn bronnen met inkt op papier heb moeten zetten. Betaalt de school dit? Nee, dat is aan de scholier. Ik begeef me gelukkig in een gezin waar geld geen probleem speelt maar er zijn genoeg scholieren die dit niet kunnen zeggen. En als er dan door de school gereageerd gaat worden met: ‘’Ja, dan moet je minder bronnen gebruiken’’, dan kan ik de school vertellen dat dat in tegenspraak is met wat de school wil: scholieren zoveel mogelijk informatie laten opdoen om daarmee goede cijfers te behalen. Ook kan de school niet aankomen met het overschrijven van alle bronnen, dat zou veel te veel tijd kosten.

Over tijd gesproken, daar ben ik dan ook zeer ontevreden over. Er kan gezegd worden dat de scholier beter had moeten inplannen maar de daartoe gestarte driving van de school kwam te laat. Er werd in de lessen pas meer aandacht aan het werkstuk gegeven toen de inleverdatum nog zo 4 tot 3 weken verder lag. In deze lessen werd er een start gemaakt aan het werkstuk. Te laat, zo zeggen velen. De start begon namelijk met het zoeken van bronnen, om het op te helderen. Wanneer deze start eerder gegeven was in de periode dan had dit de driving geweest achter het thuis verder afmaken. Deze driving werd te laat gegeven waardoor tijdsnood het probleem werd.

Op de genoemde punten zie ik mijzelf als slachtoffer en niet alle scholieren. Zo waren er namelijk scholieren die pas in de laatste week aan dit werkstuk begonnen, waar trouwens door docenten heel normaal op gereageerd werd…!

Ik ben blij dat ik mijn frustratie even eruit heb kunnen gooien op papier. Dan krop je dat niet zo op en voel je je meer opgelucht bij het feit dat alles nu achter de rug is. Ach ja, presteren maar nauwelijks ervan leren.

Bronnen
§1 Informatie pagina’s
Bron 1:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/inleiding.php

Bron 2:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/geschiedenis.php

Bron 3:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/borstvergroting.php

Bron 4:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via:
Http://www.nvpc.nl/borstverkleining.php

Bron 5:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/bovenooglidcorrectie.php

Bron 6:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/onderooglidcorrectie.php

Bron 7:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/buikwandcorrectie.php

Bron 8:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/facelift.php

Bron 9:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/flaporen.php

Bron 10:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via:
Http://www.nvpc.nl/hand_en_pols.php

Bron 11:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/lasertherapie.php

Bron 12:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/liposuctie.php

Bron 13:
Nederlandse vereniging van plastische chirurgie
Raadpleegbaar via: Http://www.nvpc.nl/neuscorrectie.php

Bron 14:
Wikipedia, de vrije encyclopedie
Raadpleegbaar via: Http://nl.wikipedia.org/wiki/Plastische_chirurgie

Bron 15:
Wikipedia, de vrije encyclopedie
Raadpleegbaar via: Http://nl.wikipedia.org/wiki/Botuline

Bron 16:
Cosmea
Raadpleegbaar via: Http://www.cosmea.nl/tarieven/index.html

Bron 17:

Dokter D’Hondt Bruno
Raadpleegbaar via: Http://www.plastischchirurgdhondt.be/watis.html

Bron 18:
RIVM, onderzoek in dienst van mens en milieu
Raadpleegbaar via: Http://www.rivm.nl/infectieziektenbulletin/bul1304/noma.html

§2 Krantenartikelen
Bron 19:
Krant: Nieuwsblad door Sarah Moens
Raadpleegbaar via: Http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?artic
leID=gtk48e66
Bron 20:
Krant: De Pers door Petra van Alten & Kartien Gottlieb
Raadpleegbaar via: Http://www.kliniekoverzicht.nl/news/308/Hoe_ouder_
hoe_interessanter.html
Bron 21:
Krant: De Telegraaf door Germa Graveland
Raadpleegbaar via: Http://www.telegraaf.nl/binnenland/3027227/_Topdrukte
voor_plastisch_chirurg__.html


§3 Overige artikelen
Bron 22:
Gezondheidsnet, voel je goed, voel je beter
Raadpleegbaar via: Http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/nieuws/441/plasti
sche- chirurgie-steeds-populairder
Bron 23:
Gezondheidsnet, voel je goed, voel je beter
Raadpleegbaar via: Http://www.gezondheidsnet.nl/hart-voor-je-hart/artikelen/
687/organen-kweken
Bron 24:
Kliniekeninfo door Christel Bank en Jaap Kolff
Raadpleegbaar via: Http://www.kliniekeninfo.nl/nl_NL/std.phtml?p=kli%20
Arti kel&index=220
Bron 25:
New Beauty
Raadpleegbaar via: Http://www.newbeauty.nl/index.php?module=Pagesetter
&func=viewpub&tid=1&pid=854
Bron 26:

Schoonheidspecialistenneiuws.nl
Raadpleegbaar via: Http://www.schoonheidsspecialistennieuws.nl/news/268
/353/Botox-injecties-snel-groeiend-en-meest-populaire-
cosmetische-ingreep-in-VS/

REACTIES

J.

J.

Geen een van de bronnen doen het......

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.