Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Israel

Aardrijkskunde

Werkstuk

IsraŽl

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, fotoís en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
6.5 / 10
groep 8
  • Lisanne
  • Nederlands
  • 1869 woorden
  • 23273 keer
    28 deze maand
  • 8 april 2000
Inleiding

IsraŽl ligt in het Midden-Oosten. De hoofdstad is Jeruzalem. In IsraŽl wonen Arabieren en joden. In Jeruzalem is de klaagmuur. Op de dode zee kun je drijven, want het water is heel erg zout.

Wat wil ik te weten komen?

Hoe ziet het land eruit?
Wat is de geschiedenis?
Wat voor mensen wonen er?
Wat is er in Jeruzalem?
Wat voor eten en drinken hebben ze daar?
wat doen ze in de landbouw en visserij?
Wat voor verkeer en vervoer is er?
Hebben ze daar onderwijs?
Wat zijn Kibboets en Moshavs?


Inhoud

1. Het land
2. De geschiedenis
3. Jeruzalem
4. De landbouw en de visserij
5. De kibboets en de moshav
6. Het eten en drinken
7. Het verkeer en vervoer
8. De mensen
9. Het onderwijs
Boekenlijst
Landenboek IsraŽl
Van boskoop naar BethlehemHet land

IsraŽl is lang en smal. De lengte is 435 kilometer en de breedte is 110 kilometer. IsraŽl grenst aan 4 landen: Libanon, SyriŽ, JordaniŽ en Egypte. Het land ligt aan de Middellandse Zee. In het zuiden, aan de Golf van Akaba, ligt Eilat. Langs de kust zijn zandstranden. De badplaatsen worden veel bezocht door toeristen. In de weekenden komen er ook veel IsraŽliís ( zo worden de bewoners in IsraŽl genoemd). In het noorden zijn veel rotsen. Daar zijn ook de grotten van Rosh Hanirka. In het zuiden ligt de Negev-woestijn. De woestijn is heel groot. Ongeveer 60 % van IsraŽl. De woestijn heeft de vorm van een driehoek. Helemaal onder in de woestijn ligt Eilat. Dat is een bekende badplaats.
Er is een onderwaterpark waar je tropische vissen in de zee ziet zwemmen. Er zijn 2 grote meren in IsraŽl. In het noorden heb je het meer van Galilea. Dat meer word ook weleens het meer van Tiberias genoemd. Er komt vers water van de Jordaan in het meer. De Jordaan is de langste rivier van IsraŽl. Dan heb je ook nog de dode zee. De dode zee is het zoutste meer op aarde. De planten kunnen niet groeien omdat er zoveel zout in zit. Vandaar de naam de dode zee. In de zomer is IsraŽl heet en droog. Het kan dan wel boven de 40 graden Celsius worden. In de winter is het meestal zacht. De meeste regen valt in de winter. Alleen in het noorden en het midden kan het Ďs winters sneeuwen. Als het in de Negev-woestijn regent dan schieten de planten uit de grond. Ze groeien dan heel erg snel. Maar word het land weer droog, dan gaan de planten weer dood.

De geschiedenis

Omdat in de 2e eeuw na Christus de Romeinen kwamen, vluchtten de joden naar allerlei delen van de wereld. Maar de joden hadden altijd gebeden om terug te keren naar Palestina, het land van hun voorouders. In de 19e eeuw maakten steeds meer joden de reis naar Palestina ( de Turken waren toen de baas over dit land). Ze voegden zich bij een kleine groep joden die daar altijd hadden gewoond. Theodor Herzl was in die tijd een belangrijke man. Hij wilde een joodse staat in Palestina stichten. Hij organiseerde vergaderingen. In 1922 werd Groot-BrittanniŽ de baas over Palestina. Theodor Herzl kreeg voor een deel zijn zin. De joden mochten in het westelijke deel van Palestina wonen. De rest was voor de Arabieren. De Arabieren werden kwaad omdat er steeds meer joden uit andere landen kwamen wonen. De Britten konden het probleem niet oplossen. De VN besloot dat west Palestina in 2 staten moest worden verdeeld: een joodse en een Arabische staat. De joden vonden het goed, maar de Arabieren niet. Er kwamen gevechten. Op 14 mei 1948 verlieten de Britten het land. Op die dag maakten de joden een nieuwe staat: IsraŽl. De volgende dag vielen 5 Arabische landen : Egypte, Irak, Libanon, SyriŽ en JordaniŽ het nieuwe land aan. Pas in 1949 werd er wapenstilstand ondertekend. Sommige gebieden die voor de Palestijnen waren bedoeld kwamen bij IsraŽl. Een heleboel Palestijnen vluchtten het land uit. In 1964 werd de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) opgericht. Ze willen dat er een Palestijnse staat komt.


Jeruzalem

Jeruzalem ligt in het centrum van IsraŽl tussen de heuvels van Judea. Jeruzalem is al bijna 3000 jaar oud. Vroeger was er te weinig water. Daarom hebben de joden een tunnel dwars door de rotsen gegraven. Zo werd de watervoorraad op een lijn gehouden. Voor de 3 grote godsdiensten is Jeruzalem een belangrijke en een heilige stad.

1 De Joden
Al eeuwenlang bidden de joden bij de klaagmuur. De muur is het enige wat nog over is gebleven van de tempel die 1900 jaar geleden is verwoest.
2 De Christenen
Hier is Jezus van Nazareth gekruisigd. Op die plaats staat nu de kerk van het Heilige graf.
3 De Moslims
Zij geloven dat Mohammed hier met God sprak. Daarom staat er op die plaats de Koepel van de rots.
Toen de staat IsraŽl er kwam werd Jeruzalem in 2 delen verdeeld: De nieuwe en de oude stad. De oude stad hoort bij JordaniŽ het buurland en de nieuwe stad hoort bij IsraŽl. Na de 6 daagse oorlog in 1967 hoorde ook de oude stad bij IsraŽl. Een tijdje daarna werd Jeruzalem de hoofdstad van IsraŽl. De Arabische landen wilden dat eigenlijk niet. Elk jaar komen er miljoenen pelgrims naar Jeruzalem. Ook de Christenen, de Joden en de moslims gaan naar Jeruzalem. Ze bezoeken dan hun heilige plaatsen.

De landbouw en de visserij

40% van het voedsel dat IsraŽl nodig heeft komt uit andere landen. De rest komt van de boerderijen in IsraŽl zelf. De belangrijkste gewassen die worden gekweekt zijn:
graan ( vooral tarwe) en fruit. Er wordt ook katoen verbouwd. Maar dat is niet zo veel. Het katoen wordt gebruikt voor textielfabrieken. In 30 jaar tijd is de landbouw gestegen. Dat komt omdat ze manieren hebben om gewassen beter te laten groeien in de Negev-woestijn.
1. Ze laten de meeste planten groeien onder plastic hoezen. Zo kan het water niet verdampen in de hitte.
2. Het druppeltechniek is heel bijzonder. Regelmatig drupt het water uit een slang. Zo wordt de grond vochtig gehouden.
20% van de oppervlakte van IsraŽl kan maar worden gebruikt voor de landbouw.
In IsraŽl hebben ze veel verstand van landbouw. Ze vertellen alles over de landbouw aan 3e wereld landen. Ook gaan er veel mensen naar de 3e wereldlanden om de landbouwproblemen op te lossen. De studenten die IsraŽl bezoeken hebben veel bewondering voor de methodes die worden gebruikt voor de landbouw.. Niet alle IsraŽliís gebruiken die methodes. De IsraŽlische Arabieren werken nog op hun ouderwetse manier. In IsraŽl zie je ook super moderne boerderijen en boeren die volgens de bijbel werken. Vee, zoals kippen, kalkoenen en runderen, verkopen ze niet. Varkens worden bijna niet gefokt. Dat komt door de voedselwet.
In IsraŽl zijn viskwekerijen. In het meer van Galilea wordt nog wel gevist. Maar de vangst is voor het gezin van de visser.

De Kibboets en de moshav

Voor de landbouw zijn de kibboets en de moshav heel belangrijk. Ze verbouwen graan, vis en groenten. Ook hebben ze vee een viskwekerijen.
1 De kibboets
In een kibboets hebben de mensen geen eigen bezittingen. Ze leven en werken met elkaar. De mensen eten samen in een grote eetzaal. Ze wonen in kleine huisjes met tuintjes. Soms wonen de kinderen bij hun ouders of ze zijn door hun ouders naar het kinderhuis gebracht. Er zijn winkels, daar kunnen de bewoners hun spullen halen. Ze hoeven niet te betalen. Want wat in de winkel staat is betaald van de verkoop van de landbouwprodukten.
2 De Moshav
In een moshav hebben de mensen eigen bezittingen. Ze hebben allemaal hun eigen bedrijfje.

Het eten en drinken

Omdat er veel mensen uit verschillende landen wonen, zijn er veel buitenlandse restaurants en kun je er ook buitenlands eten kopen. Openbare gebouwen en restaurants moeten zich aan de joodse voedselwet ( Kashroet) houden. Het voedsel moet volgens bepaalde regels zijn gemaakt ( koosjer). Voedsel dat je niet mag eten heet teraifa. Volgens de regels mogen de joden geen dingen waar varkensvlees inzit en schelpdieren eten. Ook mag je geen vlees en melkprodukten in dezelfde maaltijd eten. Vis en melkprodukten mogen wel. Niet alle joden houden zich aan de voedselwet. Het ontbijt is een belangrijke maaltijd. Het bestaat uit groenten, kaas, yoghurt en vaak zijn er ook nog gekookte gerechten. Het beroemdste gerecht is Falafel. Het zijn kleine balletjes van een soort bonen, gemengd met uien, knoflook en kruiden. De balletjes worden gebakken in olie. Het wordt geserveerd in dunne zakjes van pitabrood, met salade, tomaat, komkommer en gekruide sauzen. Falafel bestaat al heel lang in het Midden-Oosten. Je kunt het overal kopen.

Het verkeer en vervoer

Wegen aanleggen is lastig in IsraŽl. In de Negev-woestijn was dat een groot probleem. Ze konden geen goede wegen aanleggen naar Eilat. Elke keer als er oorlog was veranderden de grenzen. Daardoor veranderden ook de wegen. Maar na 1970 lukte het wel om goede wegen aan te leggen. In IsraŽl rijden weinig autoís.
Dat komt omdat de bus zo populair is. In IsraŽl is het spoorwegnet niet zo groot. Langs de kust rijden passagierstreinen. Ze rijden van Asjeklon to Haifa. Jeruzalem heeft ook een eigen verbinding. El Al is het vliegtuigmaatschappij van IsraŽl. Het Ben Goerion- vliegveld ligt bij Tel Aviv. Dat is een belangrijk vliegveld. Jeruzalem en Eilat hebben ook een eigen vliegveld.

De Mensen

In IsraŽl wonen joden en Arabieren. Daarom heeft het land 2 officiŽle talen: Hebreeuws en Arabisch. Veel mensen in IsraŽl spreken ook Engels. 8 van de 10 mensen zijn joden. De meeste joden komen uit een ander land. Bijna de helft van de joden komen uit Europa en de VS. De anderen komen uit AziŽ of Afrika. Zij worden oosterse joden genoemd. De Arabieren vinden het niet leuk dat er steeds meer joden komen. IsraŽliís zijn heel erg gastvrij. De mensen gaan veel bij elkaar op bezoek. Ze lopen gemakkelijk bij iemand binnen zonder eerst een afspraak te maken. Bij Joodse feesten komt heel de familie bij elkaar.

Het Onderwijs

Veel IsraŽliís komen uit een ander land met een ander cultuur. De scholen zorgen dat er geen ruzie komt tussen mensen met een ander cultuur, want een jood die uit de VS komt krijgt les op dezelfde school als een christenen. De Druzen spreken Arabisch en hun godsdienst lijkt op de islam. Alleen voor hun zijn er aparte scholen. Het onderwijs is gratis. Je moet verplicht leren van 5 tot 16 jaar. Wil je nog langer leren dan blijft de school nog 2 jaar gratis. Er zijn goede opleidingen voor beroepen. Er zijn technische scholen, landbouwscholen of opleidingsscholen ( onderwijzers verpleegkundigen enz.) Ook zijn er hogescholen en kunstacademies. In IsraŽl kun je nu kiezen voor 3 soorten onderwijs: openbaar onderwijs ( Mamlathi), bijzonder onderwijs ( Mamlathi Dati ) en de yeshiva. De yeshiva is alleen voor streng gelovigen. Bij de yeshiva moeten de ouders wel een deel betalen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5942

reacties

hey mooie tekst!! a.k
door a.k (reageren) op 11 juni 2005 om 14:20
lol man z`n site
door frank (reageren) op 12 mei 2006 om 16:56
lol super ;-)
door alix (reageren) op 14 januari 2011 om 18:52
leuk ik heb er superveel aan bedankt!!!!!! heel erg bedankt!
door frederieke (reageren) op 8 februari 2011 om 16:42
super goed (L)
door jacobien (reageren) op 9 maart 2011 om 19:34
plaats er maar nog een van landen!!!!!!!!!!!!!!!!!
door frederieke (reageren) op 14 maart 2011 om 16:54
goede site bedankt voor jullie info
door jacobien (reageren) op 23 maart 2011 om 19:52
nu is het egt een chaos met de palenstijnen enzz. x
door Alysaa (reageren) op 26 november 2012 om 12:49
echt handig
door elianne (reageren) op 8 februari 2013 om 11:29
Heel erg handig heb een presentatie over Israël.. Dankje wel
door Damian (reageren) op 7 april 2013 om 12:08
hey, 1000000000 thnx ik moet een spreekbeurt over Israel houden echt super handig
door Celina (reageren) op 23 mei 2013 om 15:24
ben jij zelf in het land geweest
door iemand (reageren) op 4 maart 2014 om 15:35
probeer de hoofdstukken wat aan te passen bijvoorbeeld Reliligiën (geloof) Tradities Koosjer geloof en Probeer ook bij hoofdstukken te maken bijv.: Hoofdstuk 1 (je tekst) 1.1 je tekst 1.2 Je tekst Dan is het makkelijker voor jou juf of meester om in het werkstuk naar info te zoeken
door maartenwfs (reageren) op 17 mei 2014 om 13:16
Goed onderwerp gekozen! Alleen probeer ook te laten zien welke plaatsen waar liggen voordat je het over een plaats hebt zoals Haifa. Mijn moeder komt uit Israël en het is wel zo, ze zijn heeeeeeel gastvrij! Goede presentatie. XXX
door Jennifer (reageren) op 28 mei 2014 om 22:17
Heel erg bedankt, door deze site heb ik een dikke 10 gehaald! (:
door Levi kroon (reageren) op 10 januari 2016 om 10:42
Super handig voor een werkstuk over israel
door Sarah (reageren) op 14 mei 2017 om 12:08
leuk joh maar er staat niet alles in
door Sarah (reageren) op 21 juni 2017 om 14:59

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer